Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mníchovský štadión zaplavili dúhové vlajky. Fanúšik vbehol Maďarom do hymny

Allianz arénu v Mníchove zaplnili počas stredajšieho záverečného zápasu F-skupiny ME medzi domácimi futbalistami a Maďarmi dúhové vlajky, symbol komunity LGBT (lesbičiek, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb).

24.06.2021 06:59
Nemecko, Maďarsko Foto: ,
Fanúšik s dúhovou vlajkou na trávniku pred zápasom Nemecka s Maďarskom.
debata (45)

Pôvodný zámer starostu bavorskej metropoly osvetliť štadión dúhovými farbami nevyšiel, čo sa stretlo s viacerými kritickými reakciami.

UEFA ho odmietla s vysvetlením, že požiadavka je namierená proti konkrétnemu rozhodnutiu maďarskému parlamentu.

Dúhové vlajky a narušiteľ na mníchovskom štadióne Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia odetí do dúhových vlajok pred...

Podľa riadiaceho orgánu európskeho futbalu mal návrh politický podtext, pretože sa vzťahoval na prítomnosť maďarských futbalistov na štadióne.

„Pre UEFA nie je dúha politický symbol, ale odkaz na našu oddanosť k rôznorodosti a inkluzívnej spoločnosti,“ odznelo v stanovisku na twitteri.

Minulý týždeň v maďarskom parlamente prijali zákon, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály, ktoré zobrazujú alebo propagujú homosexualitu a zmenu pohlavia.

Germany Hungary Euro 2020 Soccer Čítajte viac Takto sa bojuje! Maďari takmer dobyli Mníchov, boli pár minút od senzácie

Viacerí fanúšikovia prišli na štadión s jasnou reakciou, jeden z nich pred výkopom – počas maďarskej hymny – vybehol s dúhovou vlajkou na trávnik a mával ňou v blízkosti hráčov, kým ho nespacifikovali usporiadateľa.

Po tejto vsuvke prišla dráma na ihrisku, ktorá sa takmer skončila vyradením favorita. Maďari v daždivom zápase skoro hodinu viedli po góle Ádáma Szalaia, potom trafili žrď, no Nemci sa dočkali vyrovnania vďaka Kaiovi Havertzovi.

Nemecko Maďarsko Futbal ME2020 zákon pedofília dúhové Szijj Čítajte viac Zamietli ste dúhový štadión? To sa nemalo stať, zúria politici v Bruseli

Domáci sa tešili len minútu a pol, keď hráč Dunajskej Stredy András Schäfer strelil gól na 2:1.

Remízu a postup pre Nemcov zariadil šesť minút pred koncom riadneho hracieho času striedajúci Leon Goretzka.

Maďarské sny o postupe sa rozplynuli, no v skupine smrti, v ktorej okrem Nemcov figurovali aj Portugalci a Francúzi, zverenci Marca Rossiho získali dva body.

odkaz
euro 2020, odkaz

Ich vystúpenie vyzdvihol aj maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý na zápas nevycestoval.

Sledoval ho z Bruselu, kde sa stretol so šéfkou strany Bratia Talianska Giorgiou Meloniovou. Spoločnú fotografiu zverejnil na facebooku necelú hodinu pred začiatkom duelu.

Po záverečnom hvizde na spomínanej sociálnej sieti napísal: „A prišli časy, keď sa už Maďari viac nebáli. Sme na vás hrdí!“

45 debata chyba
Viac na túto tému: #nemeckí futbalisti #maďarskí futbalisti #LGBTI+