Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Švédska oceľ odolala aj Poliakom. Aj keď Lewandowski robil, čo mohol

Švédski futbaloví reprezentanti zvíťazili v záverečnom vystúpení v E-skupine na EURO 2020 nad Poľskom 3:2 a do osemfinále postúpili z prvého miesta. Pre Poliakov sa šampionát skončil, v skupine obsadili štvrté miesto so ziskom jediného bodu.

23.06.2021 20:56
Russia Sweden Poland Euro 2020 Soccer Foto: ,
Sklamaný Robert Lewandowski a v pozadí šťastní Švédi.
debata

Švédi viedli na štadióne v Petrohrade 2:0 vďaka dvom gólom Emila Forsberga, o vyrovnanie sa postaral Robert Lewandowski. V nadstavenom čase rozhodol o triumfe severanov striedajúci Viktor Claesson. Švédi získali sedem bodov a v osemfinále nastúpia proti jednému z tímov, ktoré skončia v skupine na treťom mieste.

Švédsko – Poľsko 3:2 (1:0)

Góly: 2. a 59. Forsberg, 90+3. Claesson – 61. a 84. Lewandowski. Rozhodovali: Oliver – Burt, Bennett (všetci Angl.), ŽK: Danielson – Krychowiak, 14.252 divákov
Švédsko: Olsen – Augustinsson, Lindelof, Danielson, Lustig (68. Krafth) – Forsberg (77. Claesson), Ekdal, Olsson, Larsson – Quaison (55. Kuluševski), Isak (68. Berg)
Poľsko: Szczesny – Bereszynski, Glik, Bednarek – Jozwiak (61. Swierczok), Klich, Krychowiak (78. Placheta), Puchacz (46. Frankowski) – Swiderski, Zielinski – Lewandowski

Poliaci potrebovali na postup bezpodmienečne zvíťaziť, no Švédi ich dokonale zaskočili a už po 81 sekundách sa ujali vedenia. Po súboji Quaisona s Glikom sa dostal k lopte Forsberg a prízemnou strelou prekonal Szczesneho.

Bol to druhý najrýchlejší gól v histórii európskych šampionátov. Poliaci sa postupne otriasli a po rohovom kope mohli v 17. minúte vyrovnať. Lewandowski však trafil hlavou brvno a aj jeho dorážka skončila iba na bránkovej konštrukcii.

V ďalšom priebehu prvého polčasu sa dianie odohrávala medzi šestnástkami. Poliaci zdĺhavo kombinovali v strede poľa, v ofenzíve im chýbal moment prekvapenia. Ich centre nenarobili švédskej obrane žiadne problémy. V nadstavenom čase napriahol spoza šestnástky Zielinski, Olsen však jeho strelu vyrazil na roh.

Do druhého polčasu poslal tréner poľského tímu Paulo Sousa na ihrisko Przemysława Frankowskeho s cieľom oživiť ofenzívu. Aktívny Zielinski to skúšal ďalšou jedovatou strelou, no Olsen bol opäť pozorný. Po chybe poľskej obrany nevyužil možnosť zvýšiť Quaison.

V 59. minúte však striedajúci Kuluševski naservíroval loptu Forsbergovi, ktorý svojím tretím gólom na turnaji zvýšil na 2:0. Poliaci nezložili zbrane a už o 120 sekúnd neskôr sa im podarilo znížiť vďaka Lewandowského exportnej strele k vzdialenejšej žrdi.

V 65. minúte rozvlnil sieť striedajúci Swierczok, gól však neplatil pre ofsajd. Poliaci pokračovali v aktivite a v 84. minúte vďaka Lewandowskému vyrovnali na 2:2, vytúžený tretí gól sa im však už streliť nepodarilo. V tretej minúte nadstaveného času definitívne pochoval ich nádeje Claesson.

debata chyba
Viac na túto tému: #Euro 2020 #švédski futbalisti