Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Anglicko vyhralo skupinu. Čechov preskočili Chorváti

Futbalisti Anglicka zvíťazili v utorok vo Wembley v D-skupine EURO 2020 nad Českom 1:0 a stali sa jej víťazmi so 7 bodmi.

22.06.2021 22:55
česko, anglicko Foto: ,
Kľúčový moment. Raheem Sterling posiela Angličanov do vedenia.
debata (4)

Obaja protagonisti duelu mali postup do osemfinále istý už po výsledkoch pondelňajších zápasov.

Angličania sa ako víťaz skupiny stretnú o týždeň 29. júna opäť v Londýne s druhým tímom F-skupiny.

Českí reprezentanti skončili po triumfe Chorvátska nad Škótskom 3:1 o skóre tretí so 4 bodmi a na súpera si musia počkať.

odkaz
euro 2020, odkaz

Podobne aj Chorváti, ktorí 28. júna v Kodani privítajú druhý tím „éčka“, ktorým teoreticky môže byť aj Slovensko.

To sa v stredu pobije o postup v Seville s domácim favoritom Španielskom.

Česko – Anglicko 0:1 (0:1)
Gól: 12. Sterling, ŽK: Bořil (ČR).
Rozhodovali: Dias – Tavares, Soares (všetci Port.), 19.104 divákov.
ČR: Vaclík – Coufal, Čelůstka, Kalas, Bořil – Masopust (64. Hložek), Darida (64. Král), Holeš (84. Vydra), Souček, Jankto (46. Šefčík) – Schick (75. Pekhart)
Anglicko: Pickford – Walker, Stones (79. Mings), Maguire, Shaw – Saka (84. Sancho), Phillips, Grealish (68. Bellingham), Rice (46. Henderson), Sterling (67. Rashford) – Kane

Angličania začali výborne, hrali sebavedomo a súpera okamžite zatlačili do defenzívy. Už v 2. minúte si nabehol na prienikovú prihrávku za stopérov Sterling, Vaclík vybehol neskoro, ale Angličanov lob trafil len pravú tyč.

Česi boli pasívni a pykali v 12. minúte, keď jemne tečovaný center Grealisha na zadnej tyči pohodlne dohlavičkoval do siete Sterling.

Prvá 20-minútovka jasne patrila domácim. Až potom sa Česi trochu spamätali a v 27. minúte musel tvrdú bombu Holeša skvele vyraziť Pickford.

V 35. minúte akrobaticky nezakončil Jankto, odrazená lopta sa dostala k Součekovi, ale ten dobrou strelou tesne minul. Domáci súperovi loptu často nepožičali a s prehľadom kontrolovali priebeh do polčasového hvizdu.

Obraz hry sa príliš nezmenil ani na začiatku druhého polčasu. Ani jeden z tímov už tak vysoko nenapádal.

Hodnoty kádrov účastníkov Eura 2020 Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
21. Slovensko - 167 miliónov USD

Domáci pozorne a s prehľadom marili platonické snahy hostí. Tí sa síce postupnou kombináciou vedeli dostať k šestnástke Anglicka, ale do nej už nie.

Na druhej strane ihriska sa nepískala penalta po postrčení Maguira Bořilom pri centri do českej šestnástky.

Česi pomerne často strácali lopty, čo brzdilo ich snahy o vyrovnanie. V 83. minúte to z otočky skúsil striedajúci Pekhart, ale minul.

V závere Česi zmenili rozostavenie, hrali na dvoch útočníkov, ale ani to im neprinieslo úspech.

V 86. minúte dal Henderson gól, ale ukázalo sa, že do ofsajdu mu prihral Bellingham. Skóre sa už nezmenilo a tak Angličania ako víťaz skupiny budú v osemfinále opäť hrať vo Wembley.

Chorváti uspeli na škótskej pôde

Chorvátski futbalisti si vybojovali postup do osemfinále ME 2020. V záverečnom kole D-skupiny zdolali v Glasgowe Škótov 3:1.

Vicemajstri sveta postúpili z 2. miesta, tretích Čechov preskočili v tabuľke zásluhou vyššieho počtu strelených gólov.

Súboj, v ktorom by remíza znamenala pre oba tímy stop na turnaji, rozhodli Chorváti dvoma gólmi po prestávke.

Ich autormi boli Luka Modrič a Ivan Perišič. V prvom polčase skóroval za Chorvátov Nikola Vlašič, za Škótov vyrovnal Callum McGregor.

Chorvátsko – Škótsko 3:1 (1:1)
Góly: 17. Vlašič, 62. Modrič, 77. Perišič – 42. McGregor.
Rozhodovali: Rapallini – Belatti, Bonfa (všetci Arg.), ŽK: Lovren – McKenna, 9896 divákov.
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Vida, Gvardiol (71. Barišič) – Kovačič, Brozovič – Perišič (81. Rebič), Modrič, Vlašič (76. Ivanušec) – Petkovič (71. Kramarič)
Škótsko: Marshall – McTominay, Hanley (33. McKenna), Tierney – O'Donnell (84. Paterson), Armstrong (70. Fraser), McGinn, McGregor, Robertson – Dykes, Adams (84. Nisbet)

Škóti sa na svojom štadióne v Hampden Parku na súpera „vrhli“ a už v prvých desiatich minútach mali príležitosť zahrávať tri rohové kopy.

Najbližšie ku gólu boli v tejto pasáži v 6. minúte, keď McGinn poslal loptu pred bránu a Adamsovi chýbalo iba veľmi málo, aby ju dorazil do siete.

Úradujúci vicemajstri sveta však ukázali svoje skúsenosti. Úvodný tlak súpera prečkali bez újmy a skórovali z prvej príležitosti.

V 17. minúte Modrič poslal center do šestnástky na Perišiča, ten vyhral hlavičkový súboj a „sklepol“ loptu na Vlašiča, ktorý nemal problém skórovať. Škótov inkasovaný gól na chvíľu zaskočil, no potom sa opäť vrhli do útoku.

slovenskí futbalisti Čítajte viac Čo rozhoduje o (ne)postupe? Takto môže vyzerať slovenská zostava

McGinnovi sa však v 24. min nepodarilo opäť nájsť pred bránou Adamsa a onedlho si brankár Livakovič poradil aj s jeho slabou strelou.

V závere prvého polčasu už Škóti nehrali tak aktívne ako v úvode, no aj tak sa im podarilo vyrovnať.

Chorvátska obrana v 42. minúte odkopla loptu zo šestnástky iba na Calluma McGregora a ten zamieril presne k žrdi.

Kapitán Celticu Glasgow zaznamenal nielen premiérový gól Škótov na šampionáte, ale aj svoj prvý v 33. štarte v reprezentácii.

Oba tímy nastúpili na druhý polčas s vedomím, že musia skórovať, inak sa ich vystúpenie na šampionáte skončí.

Obraz hry sa zmenil, loptu na kopačkách začali mať prevažne Chorváti. V 50. minúte sa vybral do útoku krajný obranca Gvardiol, dokázal sa vyhnúť ofsajdovej pasci a išiel sám na brankára, no lopta mu ušla a gól z toho nebol.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Hrať v Seville je božie utrpenie. Slováci môžu byť úspešní v jedinom prípade

Podobne dobrú prienikovú prihrávku dostal onedlho aj Perišič, no do tesného ofsajdu. Gól bol na vlásku a vicemajstri sveta sa ho dočkali v 62. minúte.

Po sérii prihrávok sa lopta dostala k Modričovi, útočník Realu Madrid napriahol vonkajším priehlavkom a trafil nádherne do šibenice.

Poisťujúci zásah pridal v 77. minúte Perišič hlavou po rohovom kope, keď si nabehol k prednej žrdi na center Modriča. Škóti preukázali pred vlastnými divákmi snahu a nadšenie, no kvalitou za Chorvátmi zaostali.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #chorvátski futbalisti #českí futbalisti #anglickí futbalisti #škótski futbalisti