Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Szijjártó ostro kritizoval dúhové osvetlenie. Rozhodli o ňom i Neuerovej páske

Nemecký brankár Manuel Neuer si bude môcť ponechať v stredajšom zápase futbalových ME proti Maďarsku kapitánsku pásku v dúhových farbách.

22.06.2021 09:17
debata (59)
Manuel Neuer s dúhovou kapitánskou páskou. Foto: SITA/AP, Philipp Guelland
Manuel Neuer Manuel Neuer s dúhovou kapitánskou páskou.

Symbolom komunity LGBT (lesbičiek, gejov, bisexuálov a transgenderových osôb) nosí skúsený gólman od prípravného zápasu proti Lotyšsku.

Európska futbalová federácia (UEFA) preverovala, či ňou neporušuje pravidlá, ale vyšetrovanie dlho netrvalo.

Ako informujú zahraničné médiá, kapitánske pásky musia byť schválené UEFA, tú Neuerovu však vyhodnotila ako podporu rozmanitosti. Nemecký futbalový zväz tak potvrdil, že si ju bude môcť v Mníchove ponechať.

odkaz
euro 2020, odkaz

V zápase proti Maďarom nadobudne takáto podpora špecifický význam. Minulý týždeň totiž v maďarskom parlamente prijali zákon, ktorý zakazuje šíriť medzi mladými ľuďmi do 18 rokov akékoľvek materiály, ktoré zobrazujú alebo propagujú homosexualitu a zmenu pohlavia.

Mníchovský starosta Dieter Reiter žiadal, aby na stredajší záverečný zápas F-skupiny štadión Bayernu osvetlili dúhovými farbami. Súhlasilo s tým aj šesť frakcií mestského zastupiteľstva.

Štadión Allianz Arena v Mníchove osvetlený v... Foto: TASR/AP, Tobias Hase
Nemecko Maďarsko Futbal ME2020 zákon pedofília dúhové Szijj Štadión Allianz Arena v Mníchove osvetlený v dúhových farbách na snímke z roku 2016.

Tento návrh ostro kritizoval minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó. V požiadavke je podľa jeho slov jasný zámer zahrnúť politiku do sveta športu.

„Je veľmi škodlivé a nebezpečné, keď sa šport mieša s politikou,“ cituje jeho slová z pondelkového rokovania ministrov zahraničných vecí EÚ v Luxemburgu agentúra MTI.

"My v Maďarsku sme prijali zákon na ochranu maďarských detí a v západnej Európe proti nemu teraz bojujú.

Chcú to vyjadriť v podobe začlenenia politiky do športového podujatia, ktoré nemá nič spoločné s vnútroštátnymi právnymi predpismi.

Aj skúseností z histórie ukazujú, že miešanie športu a politiky je zlé. Ak to niekto určite vie, tak sú to Nemci," dodal Szijjártó.

Atmosféra v Budapešti počas zápasu s Francúzskom Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Atmosféra v Budapešti na zápase Maďarsko -...

UEFA napokon rozhodla, že zámer dúhového osvetlenia v spomínanom dueli nepovolí.

„UEFA má vo svojich stanovách jasne napísané, že je politicky a nábožensky neutrálnou organizáciou. Keďže je táto požiadavka namierená proti konkrétnemu rozhodnutiu maďarského parlamentu, musíme ju odmietnuť,“ odôvodnila UEFA vo svojom vyhlásení.

Osvetlenie teda bude vo farbách UEFA a účastníkov turnaja.

UEFA však vedeniu mesta Mníchov navrhla, aby s dúhovým osvetlením počkalo buď na 28. júna (Deň oslobodenia Christopher Street) alebo na týždeň medzi 3. a 9. júlom, keď sa v meste uskutočnia týždňové oslavy Dňa oslobodenia Christopher Street.

V nadväznosti na rozhodnutie UEFA sa však pre dúhové osvetlenie v čase zápasu rozhodli štadióny vo Frankfurte a Kolíne, ktoré k tomuto kroku vyzývajú aj ďalších bundesligistov.

“Keď v stredu nemôže Mníchov, musíme priznať farbu my ostatní. Poďme do toho, kolegovia,“ napísal Eintracht Frankfurt na svojich sociálnych sieťach.

Maďarsko šport futbal ME2020 F Francúzsko Čítajte viac UEFA začala vyšetrovanie. Odkaz maďarských fanúšikov bol jasný

V pondelok spustila UEFA vyšetrovanie údajných diskriminačných gest fanúšikov v zápase Maďarska s Portugalskom a Francúzskom na tribúnach Štadióna Ferenca Puskása v Budapešti.

Cez víkend sa mali stať terčmi rasistických urážok francúzske hviezdy Kylian Mbappé a Karim Benzema.

© Autorské práva vyhradené

59 debata chyba
Viac na túto tému: #nemeckí futbalisti #maďarskí futbalisti