Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Rakúšania premiérovo postúpili, bezzubí Ukrajinci musia čakať

Futbalisti Rakúska zvíťazili vo svojom záverečnom zápase C-skupiny ME 2020 v Bukurešti nad Ukrajinou 1:0 a zabezpečili si postup do osemfinále.

21.06.2021 20:04 , aktualizované: 22:00
Christoph Baumgartner Foto: ,
Christoph Baumgartner oslavuje gól so spoluhráčmi z rakúskeho tímu.
debata (3)

So šiestimi bodmi skončili v tabuľke na druhom mieste, do ďalších bojov postúpili spolu s víťazom skupiny Holandskom.

Rakúšania rozhodli o osude pondelkového zápasu v 21. minúte, keď sa po rohovom kope presadil hlavou Christoph Baumgartner.

Rakúšania nastúpia v osemfinále proti víťazovi A-skupiny Taliansku, zápas je na programe v sobotu 26. júna na štadióne Wembley v Londýne o 21.00 SELČ.

Postup Ukrajincov do osemfinále bude závisieť od výsledkov v ostatných skupinách. Do vyraďovacej fázy postupujú prvé dva tímy a štyri najlepšie z tretích miest zo šiestich základných skupín.

odkaz
euro 2020, odkaz

C-skupina – 3. kolo:

Bukurešť
Ukrajina – Rakúsko 0:1 (0:1)
Góly: 21. Baumgartner. Rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.).
Ukrajina: Buščan – Karavajev, Zabarnyj, Matvijenko, Mykolenko (85. Besedin) – Sydorčuk – Jarmolenko, Šaparenko (68. Marlos), Zinčenko, Malinovskyj (46. Cygankov) – Jaremčuk
Rakúsko: Bachmann – Lainer, Dragovič, Hinteregger, Alaba – N. Schlager, Laimer (72. Ilsanker), Grillitsch – Baumgartner (33. Schöpf), Sabitzer – Arnautovič (90. Kalajdžič)

Do prvej sľubnej šance zápasu sa dostali Rakúšania v 4. minúte, keď Schlager vnikol do šestnástky, ale Ukrajinci odkopli loptu na roh. Futbalisti Rakúska boli v úvode aktívnejší, do konca 10. minúty kopali tri rohové kopy. V 20. minúte už vyšiel zverencom Franca Fodu celkovo piaty roh, na center Alabu si vyskočil Baumgartner a mieril presne – 0:1.

Aj po tomto góle boli Ukrajinci pasívni, rakúsky brankár Bachman musel do 30. minúty zasahovať iba raz.

Po jeho zákroku však nebol ďaleko ku gólovej dorážke Jarmolenko. Bola to však jediná dobrá možnosť Ukrajincov v prvom polčase, po ktorom išli do kabín s tesným vedením zaslúžene Rakúšania.

V druhom polčase sa vývoj hry nezemenil. Rakúski futbalisti boli naďalej lepší, mali loptu častejšie na kopačkách, Ukrajincom chýbal pohyb i kreativita.

Andrij Jarmolenko Čítajte viac Bizarná kauza Coca-Cola pokračuje. Rus i Ukrajinec si robili srandu z Ronalda

Rakúšania sa do šancí nedostávali, ale umne držali loptu ďaleko od svojej bránky a súpera nepúšťali do žiadnych nebezpečných akcií.

Tréner Andrej Ševčenko sa snažil niečo zmeniť striedaniami, ale Ukrajinci ani potom nedokázali v ofenzíve nič vymyslieť. Po slabom výkone si musia na postupovú definitívu počkať. Rakúšania sa prebojovali do vyraďovačky na ME prvýkrát v histórii.

Vladimír Weiss st. Čítajte viac Weiss to dokázal a verí tímu aj teraz. Proti silným hráme lepšie

Olexandr Zinčenko, stredopoliar Ukrajiny: „Som sklamaný. Ani neviem, čo mám na to povedať. Náš výkon v prvom polčase bol mizerný, to, ako sme sa správali na ihrisku, bolo neprijateľné. Na tréningoch pred zápasom sme sa cítili veľmi dobre, ale dnes večer nám nič nefungovalo.“

Andrej Ševčenko, tréner Ukrajiny: „Bol to mimoriadne ťažký zápas najmä po fyzickej stránke. Prehrali sme, pretože sme sa dopúšťali chýb. Videl som tím, ktorému chýba energia.“

Christoph Baumgartner, strelec rozhodujúceho gólu: „Zatiaľ si celkom neviem uvedomiť, čo sme dokázali. Všetci sme hrali ako jeden muž, sme skvelý kolektív. Po tom všetkom čo nám spôsobil koronavírus chcem odkázať fanúšikom, aby si užili tento deň.“

Franco Foda, tréner Rakúska: „Je to skvelé. Myslím si, že chlapci dnes podali fantastický výkon. Boli sme odhodlaní zabezpečiť si postup, chceli sme sa zapísať do histórie. Bolo vidieť, ako to chlapci vzali od prvej minúty, chceli vyhrať zápas. Som veľmi hrdý na svoj tím.“

Holanďania ďalej bez straty bodu

Holanďania postúpili do osemfinále bez straty bodu. V záverečnom vystúpení v C-skupine zdolali v Amsterdame Severné Macedónsko hladko 3:0.

Holanďania sa v ďalšej fáze stretnú 27. júna v Budapešti proti postupujúcemu z 3. miesta v D, E alebo F-skupine. Severní Macedónci sa s turnajom rozlúčili bez bodu.

C-skupina – 3. kolo:

Amsterdam
Severné Macedónsko – Holandsko 0:3 (0:1)
Góly: 51. a 58. Wijnaldum, 24. Depay, rozhodovali: Kovács – Marinescu, Artene (všetci Rum.), ŽK: S. Ristovski, Musiliu, Alioski, Kostadinov (všetci S. Macedónsko)
Severné Macedónsko: Dimitrievski – S. Ristovski, Velkovski, Musliu, Alioski – Bardhi (78. stojanovski), Ademi (78. Nikolov) – Tričkovski (56. Čurlinov), Elmas, Trajkovski (68. Hasani) – Pandev (78. Kostadinov)
Holandsko: Stekelenburg – de Vrij (46. Timber), De Light, Blind – Dumfries (46. Berghuis), De Jong (79. Gakpo), Wijnaldum, Grevenberch, Van Aanholt – Depay (66. Weghorst), Malen (66. Promes)

Zápas sa nezačal vo vysokom tempe, Holanďania vedomí si istoty prvého miesta v skupine sa dopredu príliš nehrnuli. Macedónci už nemali šancu na postup, ale nepôsobili odovzdaným dojmom a ako prví rozvlnili sieť, no zásah Tričkovského neplatil pre ofsajd.

Holanďania získavali prevahu, no vo finálnej fáze doplácali na nepresnosť, či prihrávku „navyše“. Severní Macedónci čakali na svoju šancu a v 22. minúte boli blízko k otváraciemu gólu, keď na hranici šestnástky dostal priestor Trajkovski a trafil žrď.

Vzápätí sa však dostali do protiútoku Holanďania. Najprv sa zdalo, že Malen v strede akciu pokazil zlou prihrávkou na Depaya. Ten mu loptu vrátil, Malen ju potiahol po kraji, v šestnástke ju posunul Depayovi, ktorý otvoril skóre.

Macedónci sa nestiahli, sympaticky sa pokúšali vyrovnať, no ich vyloženú príležitosť si nevypracovali. Naopak, Holanďania v poloexhibičnom tempe mohli pridať aj ďalšie góly, no Dumfries v jasnej šanci neprekonal brankára. V závere polčasu sa preštrikoval do šestnástky Depay, no jeho prihrávku do päťky vyrazil Dimitrievski.

Severní Macedónci vstúpili do druhého polčasu aktívne, ale domáca obrana odolala. Na druhej strane mal veľkú príležitosť De Ligt, jeho hlavičku po rohovom kope na bránkovej čiare odvrátil Tričkovski. Macedónci však vzápätí predsa inkasovali.

Mason Mount Čítajte viac Deň pred súbojom s Čechmi. Dvaja Angličania sú v izolácii

Po kraji prenikol Depay, prihral nabiehajúcemu Wijnaldumovi a ten z bezprostrednej blízkosti zvýšil na 2:0. Hostí druhý gól zaskočil, ešte sa však ani nestihli upokojiť a už prehrávali o tri góly. Depay sa dostal za obranu, jeho pokus ešte Dimitrievski vyrazil, ale iba pred Wijnalduma a holandský kapitán pridal svoj druhý zásah.

V 69. minúte nakrátko prerušilo duel striedanie Gorana Pandeva, ktorý uzavrel svoju reprezentačnú kariéru, jeho spoluhráči mu pripravili pri odchode čestnú uličku. Na jeho miesto nastúpil háč MFK Ružomberok Tihomir Kostadinov.

Jeho príchod na ihrisko však nemal vplyv na priebeh zápasu, aj Holanďania už len šetrili sily a duel už len v pohode dohrali.

Frank de Boer, tréner Holandska: „Myslím si, že sme mali niekoľko dobrých momentov, ale aj slabších. V prvom polčase sme dovolili súperovi protiútoky, cez prestávku sme o tom hovorili. Ale nakoniec môžeme byť spokojní.“

Georginio Wijnaldum, kapitán Holandska: „Chceli sme vyhrať všetky tri zápasy v skupine a podarilo sa nám to. Je to skvelý pocit. Dal som dva ľahké góly, tajomstvo bolo v pozičnej hre. Základ je dobre sa postaviť.“

Ryan Gravenberch, stredopoliar Holandska: „Na začiatku sme sa ťažšie rozbiehali, ale vypracovali sme si niekoľko šancí. V druhom polčase sme už kontrolovali zápas. Som rád, že som debutoval v národnom tíme a v domácom prostrední. Som Amsterdamčan a v hľadisku som mal mnohých rodinných príslušníkov.“

Igor Angelovski, tréner Severného Macedónska: „Bola to česť viesť tento tím na EURO. Chceli sme vybojovať lepší výsledok, ale nemáme dôvod byť sklamaní, pretože to bola naša premiéra. Ja môžem iba poďakovať hráčom za ich úsilie.“

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Holandsko 3 3 0 0 8:2 9
2. Rakúsko 3 2 0 1 4:3 6
3. Ukrajina 3 1 0 2 4:5 3
4. Sev. Macedónsko 3 0 0 3 2:8 0
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
3 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #ukrajinskí futbalisti #rakúski futbalisti