Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Talianov nestopol ani Wales. Ten je tiež v osemfinále

Futbalisti Talianska potvrdili v nedeľu v Ríme prvenstvo v A-skupine EURO 2020 triumfom nad Walesom 1:0.

20.06.2021 19:57
Pessina, Taliansko Foto: ,
Matteo Pessina sa teší z jediného gólu v zápase Talianska s Walesom.
debata (1)

Napriek prehre si postup do osemfinále vybojoval aj Wales z druhého miesta, pri rovnosti bodov a remíze vo vzájomnom súboji predstihol v tabuľke tretie Švajčiarsko vďaka lepšiemu skóre.

Na Olympijskom štadióne rozhodol o tesnom víťazstve svojho tímu Matteo Pessina v prvom polčase.

Taliani vyhrali jedenásty duel za sebou a sériu bez prehry zaokrúhlili na číslo 30. Gól neinkasovali celkovo už 1055 minút. Wales dohrával od 55. minúty bez vylúčeného Ethana Ampadua.

Už pred zápasom mali Taliani istú účasť vo vyraďovačke a tréner Roberto Mancini tak urobil až osem zmien v porovnaní s predchádzajúcim duelom.

odkaz
euro 2020, odkaz

Do hry po dlhšom zranení zasiahol v strede poľa Marco Verrati, v kádri však pre svalové problémy chýbal kapitán Giorgio Chiellini.

Taliani nastúpia v osemfinále v sobotu 26. júna o 21.00 SELČ v londýnskom Wembley proti druhému tímu C-skupiny (Ukrajina alebo Rakúsko).

Wales čaká v ten istý deň o tri hodiny skôr v Amsterdame zápas proti tímu z druhej priečky „béčka“, na ktorej ešte môžu skončiť všetci štyria účastníci tejto skupiny.

Taliansko – Wales 1:0 (1:0)
Góly: 39. Pessina.
Rozhodovali: Hategan – Ghinguleac, Gheorghe (všetci Rum.), ŽK: Pessina – Allen, Gunter, ČK: 55. Ampadu (Wales)
Taliansko: Donnarumma (89. Sirigu) – Toloi, Bonucci (46. Acerbi), Bastoni, Emerson – Pessina (87. Castrovilli), Jorginho (75. Cristante), Verratti – Chiesa, Belotti, Bernardeschi (75. Raspadori)
Wales: Ward – Gunter, Rodon, Ampadu – Roberts, Allen (86. Levitt), Morrell (60. Moore), Williams (86. B. Davies) – Bale (86. Brooks), Ramsey, James (74. Wilson)

Wales mal už aj so štyrmi bodmi dobrú šancu na postup do osemfinále a tak kouč Page radšej nechal na lavičke trojicu Mepham, Davies a Moore, ktorí by v prípade inkasovania žltej karty absentovali v ďalšom dueli.

Hostia na prvenstvo v skupine potrebovali Talianov zdolať, aj bod im už dával istotu postupu. „Squadra Azzurra“ mala aj vo výrazne obmenenej zostave od úvodu hernú prevahu, súper však favorita do šancí dlho nepúšťal.

O prvú strelu do priestoru bránky sa po necelej štvrťhodine postaral Emerson, smerovala iba priamo na Warda.

Waleský brankár musel o chvíľu neskôr zasiahnuť aj po pokuse Toloia, ktorý pred ním tečoval Pessina.

Wales sa prvýkrát dostal súvislejšie k šestnástke súpera až po 22 minútach, no bez zakončenia, to prišlo až o päť minút neskôr, keď po rohu hlavičkoval tene vedľa Gunter.

Vo veľkej šanci sa po polhodine hry ocitol Chiesa po centri Emersona na vzdialenejšiu žrď, jeho strelu vytesnil na roh obranca Ampadu.

Taliani zúročili prevahu na konci prvého polčasu, keď sa v 39. minúte po priamom kope Verrattiho z pravej strany presadil volejom k pravej žrdi Pessina.

O chvíľu neskôr si to ten istý hráč opäť po pase Verrattiho takmer zopakoval.

Hodnoty kádrov účastníkov Eura 2020 Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
21. Slovensko - 167 miliónov USD

Do druhej časti už nevybehol na trávnik obranca domácich Bonucci, kapitánsku pásku si namiesto neho nasadil Verratti.

Náskok svojho tímu na začiatku 53. minúty takmer zveľadil Bernardeschi, technickou strelou z priameho kopu obstrelil múr a lopta sa zastavila na pravej žrdi bránky súpera.

Šance Walesu na zisk aspoň bodu o chvíľu výrazne skresal Ampadu, ktorý nebezpečne pristúpil nohu Bernardeschiho a z rúk rumunského arbitra Hategana videl priamu červenú kartu.

Taliani tak dostali ešte viac priestoru a Ward v 65. minúte nohami zneškodnil pokus Belottiho, z následného rohu hlavičkoval Toloi vedľa.

Wales sa v tých chvíľach úporne bránil, aby v boji na diaľku o druhé miesto neprehral gólovú matematiku so Švajčiarmi.

taliansko, wales Čítajte viac ONLINE: Taliani zostali stopercentní. Zdolali aj Wales

Štvrťhodinu pred koncom sa napriek oslabeniu takmer dostal k vyrovnaniu, nikým nekrytý Bale však po asistencii Moorea zo siedmich metrov z voleja prestrelil ľavačkou bránku.

Aktivita Talianov smerom dopredu v závere už nemala takú intenzitu, napriek tomu ešte pohrozil Belotti strelou z otočky a v nadstavení ešte Cristante.

To už dostal v bránke domácich príležitosť nastúpiť aj náhradník Sirigu. Skóre sa už nezmenilo a oba tímy sa tešili z postupu do vyraďovačky.

Roberto Mancini, tréner Talianska:
„Výhru sme dnes nutne nepotrebovali, čo mohlo mať vplyv na mentalitu tímu, ale napriek tomu o ňu hráči bojovali a to hovorí za všetko. Ukázalo sa, že aj keď zmeníme mená v zostave, všetci hrajú tak, akoby patrili do základu. Identita mužstva zostala rovnaká. Bolo veľmi horúco a veľa sa behalo, takže to nebolo nič ľahké. Nemohli sme urobiť viac, možno iba pridať nejaké góly.“

Gareth Bale, kapitán Walesu:
„Vedeli sme, že to bude náročný zápas, bolo už na nás cítiť aj únavu. Som na mužstvo hrdý, snažili sme sa z tohto zápasu niečo získať, ale napokon sme to ani nepotrebovali a skončili sme druhí. Teraz potrebujeme dobre zregenerovať a pripraviť sa na osemfinále.“

Neco Williams, stredopoliar Walesu:
„Jediné, o čo nám dnes išlo, bolo zabezpečiť si postup a preto sme šťastní. V šatni to vyzeralo, akoby sme tento zápas vyhrali.“ „Jediné, o čo nám dnes išlo, bolo zabezpečiť si postup a preto sme šťastní. V šatni to vyzeralo, akoby sme tento zápas vyhrali.“

Švajčiari musia čakať

Futbalisti Švajčiarska zvíťazili vo svojom záverečnom zápase A-skupiny ME 2020 v Baku nad Tureckom 3:1 a udržali si šancu na postup do osemfinále.

So štyrmi bodmi skončili v tabuľke na treťom mieste, pri rovnosti bodov a remíze vo vzájomnom súboji s Walesom rozhodlo v prospech súpera lepšie skóre.

Turci na šampionáte nezískali ani jeden bod a so skóre 1:8 obsadili poslednú štvrtú priečku.

Švajčiari položili základ víťazstva v prvej polhodine nedeľňajšieho stretnutia, keď sa strelecky presadili Haris Seferovič a Xherdan Shaqiri.

Atmosféra v Budapešti počas zápasu s Francúzskom Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Atmosféra v Budapešti na zápase Maďarsko -...

Turci znížili v 62. minúte po strele Irfana Kahveciho, no o šesť minút neskôr stanovil konečné skóre opäť Shaqiri.

Postup Švajčiarov do osemfinále bude závisieť od výsledkov v ostatných skupinách.

Do vyraďovacej fázy postupujú prvé dva tímy a štyri najlepšie z tretích miest zo šiestich základných skupín.

Švajčiarsko – Turecko 3:1 (2:0)
Góly: 26. a 68. Shaqiri, 6. Seferovič – 62. Kahveci.
Rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.), ŽK: Xhaka – Calhanoglu, Celik, Söyüncü.
Švajčiarsko: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez – Widmer (90.+2 Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (85. Benito) – Shaqiri (75. Vargas) – Seferovič (75. Gavranovič), Embolo (85. Mehmedi)
Turecko: Cakir – Celik, Demiral, Söyüncü, Müldür – Ayhan (64. Yokuşlu) – Ünder (80. Karaman), Tufan (64. Yazici), Kahveci (80. Kokcu), Calhanoglu (86. Tokoz) – Burak Yilmaz

Turci začali úvodné minúty aktívne a v 4. min si vypracovali dobrú príležitosť, no Sommer predviedol výborný zákrok po strele Ayhana spoza šestnástky.

Švajčiarsko naopak zo svojej prvej šance išlo do vedenia. Zuber prihral v 6. minúte Seferovičovi na hranici šestnástky a ten strelou spoza obrancu k pravej žrdi prekvapil Cakira.

Turci sa snažili okamžite odpovedať a v 16. minúte opäť vynikol Sommer, keď zneškodnil pokus Müldüra.

Tufan v ďalšej príležitosti prestrelil. Opäť platilo nedáš dostaneš. V 26. minúte si Shaqiri prebral loptu na hranici pokutového územia a technickou strelou do horného rohu nedal Cakirovi šancu – 2:0.

Ten istý hráč mohol pridať o dve minúty tretí gól, keď sa rútil sám na bránku, no tentokrát mikrosúboj s tureckým brankárom prehral.

švajčiarsko, turecko Čítajte viac ONLINE: Švajčiari si poradili s Tureckom

Aj v ďalších minútach pokračoval rýchly zápas s množstvom príležitostí. Čisté konto si držal Sommer, ktorý zneškodnil aj ďalšiu nebezpečnú strelu Müldüra a v 43. minúte uspel proti tureckému krídelníkovi aj do tretice.

Ofenzívny futbal pokračoval aj po zmene strán. V 52. minúte prenikol do šestnástky a vystrelil Embolo, no Cakir jeho pokus zmaril.

Vzápätí prišla ďalšia šanca Švajčiarov, Embolo tentokrát prihral Shaqirimu, ale ten prepálil. Po hodine hry neuspel proti tureckému brankárovi ani Seferovič.

Turkom sa podarilo vyrovnať v 62. minúte, keď sa presadil peknou strelou Kahveci. Švajčiarska odpoveď však prišla už o šesť minúte neskôr, druhý gól v zápase zaznamenal Shaqiri.

V 77. minúte mohlo byť už 4:1, ale Xhakova strela skončila len na pravej žrdi. Švajčiari si v závere postrážili náskok a stále živia nádej na postup z tretieho miesta v skupine.

Granit Xhaka, stredopoliar Švajčiarska:
„Kto pozná mňa a nás, vie, ako sme mentálne silní. Často sme kritizovaní za maličkosti, ktoré z môjho pohľadu nie sú dôležité. Niektorí ľudia sa pokúšajú rozbiť mužstvo tým, že veľa rozprávajú a píšu. Jedno však viem garantovať – takou kritikou mužstvo nezničia.“

Haris Seferovič, autor prvého gólu Švajčiarska:
„Dnes sme ukázali kvalitu. Môžeme si nanajvýš vyčítať, že sme nestrelili viac gólov, mali sme byť efektívnejší. A gólu do našej siete sme tiež mohli zabrániť. Kritika nás nešetrí, keď nestrieľame góly. Nejde o jednotlivcov, sme tím. Ak by sme šli na trávnik ako jednotlivci, nefungovalo by to. Dnes sme spolupracovali.“

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska:
„V najbližších dňoch nemôžeme urobiť nič. Musíme čakať na výsledky ostatných tímov, ale som optimista. Myslím, že štyri body by mali stačiť a postúpime ďalej. Mužstvo hralo a bojovalo. Dnes som veľmi spokojný s celým priebehom. Všetko nám vyšlo a mali sme možnosti streliť ešte viac gólov.“

Xherdan Shaqiri, autor dvoch gólov Švajčiarska:
„Bolo dôležité, že sme dnes hrali tímovo. Som na to pyšný. Teraz si počkáme a uvidíme, aké malo víťazstvo cenu. Som rád, že som pomohol dvomi gólmi. Dnes som mal špeciálne skvelú pravačku, za normálnych okolností je to ľavačka. Splnili sme povinnosť, zvíťazili sme.“

Senol Günes, tréner Turecka:
„Som smutný z toho, že končíme. Neukázali sme potrebný charakter a zaostali za očakávaniami. V tejto chvíli neuvažujem o odchode z lavičky.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #tureckí futbalisti #waleskí futbalisti #talianski futbalisti #švajčiarski futbalisti