Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Seville to býva divoké. Hádzali po nás aj kamene

Miroslav Karhan sa ako prvý zo slovenských futbalistov dopracoval k stému štartu v národnom drese. Pripísal si ich 107 a v historickom rebríčku mu patrí druhé miesto za Marekom Hamšíkom.

20.06.2021 20:53
Sevilla Foto: ,
Na štadióne v Seville býva horúca atmosféra.
debata (4)

Na futbalový chlebík si zarábal zväčša v zahraničí a pôsobil aj v Seville, v tíme Betisu. Trnavský rodák trávi momentálne čas v Španielsku a v pondelok sa dožíva 45. narodenín.

Slovenskí futbalisti sa v pondelok presúvajú z Petrohradu do Sevilly. Čo ich tam čaká?

Okrem nepríjemného súpera, ktorým Španieli nepochybne budú, aj horúce počasie. Ich stredajší zápas sa začína o šiestej podvečer, to bude ešte veľmi teplo. Nebude to jednoduché.

Aké je tam prostredie?

Štadión, na ktorom sa bude hrať, príliš nepoznám. Prešiel od mojich čias rekonštrukciou a bol som na ňom asi len raz, keď tam hrali reprezentanti Španielska nejaký zápas. Betis je doma na inom štadióne.

odkaz
euro 2020, odkaz

Keďže prídu na zápas aj miestni fanúšikovia, treba dodať, že dokážu urobiť na štadióne výbornú, búrlivú atmosféru. Ale ak by sa našim darilo držať dobrý výsledok, platí to, čo takmer o všetkých priaznivcoch na svete. Sú netrpezliví a nespokojnosť dávajú najavo. Napríklad pískaním.

V Seville pôsobia dva silné a historicky významné kluby – FC i Betis. Aká je medzi nimi rivalita? Je porovnateľná s Barcelonou a Realom či u nás s Trnavou a Slovanom?

Nie že je to porovnateľné, mám pocit, že je to ešte horšie. Často som registroval až nenávisť medzi fanúšikmi týchto klubov. V Seville to bývalo divoké, niekedy až hrozivé. Keď sme vystupovali z autobusu, lietali po nás často kamene.

Takže odporúčate radšej sa v Seville nepriznávať, na strane ktorého klubu ste?

To v každom prípade. Nikdy neviete, na koho narazíte. Spomínam si, že v mojich začiatkoch hral Betis v sobotu a v nedeľu FC. Chcel som sa ísť pozrieť na zápas a pýtal som sa spoluhráčov, kto by šiel so mnou. Okamžite ma zahaltovali. To je vraj neprípustné a také dobrodružstvo mi neodporúčajú…

Slováci by potrebovali so Španielmi aspoň bod. Ako vidíte ich šance?

Budú to mať veľmi ťažké, po zápase Španielov s Poľskom sa to ešte viac skomplikovalo. Nádej však umiera posledná. Myslím si, že so Španielmi sa dá tiež hrať a vopred by som našich neodpisoval.

Hodnoty kádrov účastníkov Eura 2020 Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
21. Slovensko - 167 miliónov USD

Čo očakávate od domácich?

Je všeobecne známe, že vynikajú dlhým držaním lopty. Niekedy to nemusí nič znamenať. Aj proti Švédom mali zväčša loptu na kopačkách, ale veľké šance si nedokázali utvoriť a nakoniec nedali ani gól.

Čo Slováci? Čo môže na favorita platiť?

Podľa mňa bude dôležité, ako budú chalani schopní udržať kompaktnosť, najmä na vlastnej polovici a pred svojím pokutovým územím. Azda sa im podarí to, čo Švédom, že nebudú Španielov púšťať do šancí.

Myslíte si, že slovenskí futbalisti postúpia do osemfinále?

K tomu potrebujú podľa mňa ešte bod, ak ich budú mať na konte štyri, malo by to stačiť. Inými slovami musia vybojovať so Španielskom remízu. Náročná úloha. Ale najmä Švédi im ukázali, ako sa dá s domácimi hrať, bol to síce z ich strany veľký betón, ale severanom tento bod veľmi pomohol.

Ronaldo Čítajte viac Nehanbil by sa ani gymnasta. Ronaldo predviedol geniálny kúsok

Nemáte pocit, že Španieli nie sú v porovnaní s minulými rokmi natoľko silní?

Je jasné, že istá prestavba v mužstve stále prebieha. Španieli mali skvelú zlatú generáciu na čele s Iniestom, Xavim a ďalšími, ktorá zbierala tituly na svetovom i európskom fóre. Nahradiť tieto osobnosti nie je jednoduché. Ale predstavujú stále silu a radím ich do širšieho okruhu favoritov tohto šampionátu.

Zatiaľ však nevyhrali, na konte majú len dva body…

To stále ešte nič neznamená. V podstate sa turnaj začne až vyraďovacími zápasmi. V nich sa ukáže, kto má akú futbalovú silu. Alebo možno ešte viac – mentálnu silu.

Koho považujete za najväčšieho favorita turnaja?

Tých je určite viac. Myslím si, že veľké prekvapenie sa nezrodí. Sú to tradičné mužstvá: výborne začali Taliani, k ním by som priradil Nemcov i Angličanov, dobre to rozohrali Belgičania. Uvidíme, ale podľa mňa to bude v tomto smere klasika.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Karhan #sevilla #španielski futbalisti #slovenskí futbalisti