Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédi sa tešili na Hamšíka. Ale vyhráme my, vraveli

Spomínam si na majstrovstvá sveta 2002 a na neuveriteľnú žltú rieku švédskych fanúšikov, ktorá sa vtedy valila ulicami japonského mesta Saitama.

18.06.2021 15:53
Rusko SR Slovensko Švédsko futbal ME2020 E Foto: ,
Na snímke slovenskí fanúšikovia pred zápasom E-skupiny na majstrovstvách Európy vo futbale Švédsko - Slovensko.
debata

V inej časti mesta pochodovali na štadión vyspevujúci anglickí priaznivci. Fanúšikovia z krajín z druhého konca sveta spolu zaplnili celý štadión, ktorý mal kapacitu 60-tisíc. Bolo to fifty-fifty.

Teraz nič také neprichádza do úvahy. Pred štadiónom Krestovskij v Petrohrade vládla celkom pokojná atmosféra. Podľa odhadov do hľadiska zavítala necelá tisícka Slovákov a o niečo viac Švédov. Pandémia obrala futbal o výnimočnú atmosféru.

Skalní priaznivci sú však vďační aspoň za to, čo im súčasná situácia umožňuje. Tým, ktorí prišli povzbudiť svoje mužstvá na tohtoročné Euro, to na nálade a optimizme neuberalo.

„Určite vyhráme. Tipujem 2:1. Slováci majú dobré mužstvo, ale my sme lepší,“ smial sa Steffan.

Na zápas so Slovenskom prišiel s priateľom a pochádzajú z Göteborgu. "Boli sme doma v apríli na ligovom stretnutí a videli sme hrať Hamšíka. Je to určite dobrý hráč a sme zvedaví, čo ukáže v národnom drese.

odkaz
euro 2020, odkaz

Ale Slovákom tentoraz nepomôže," pokračoval švédsky fanúšik, ktorý sledoval úvodný zápas svojho tímu so Španielskom len v televízii. „Myslím si, že z tejto skupiny postúpime my a Španieli. Sorry,“ ospravedlňoval sa.

Slovenskí priaznivci však mali na vec úplne iný názor. Povzbudila ich úvodná výhra Tarkovičových zverencov nad Poľskom. „Tešíme sa na zápas a veríme, že budeme mať opäť dôvod na radosť,“ vravela pani Zlatica z Malaciek.

Do Petrohradu prišla s viacerými známymi aj z iných kútov Slovenska, ale hlavným motorom v ich rodine je manžel Ferdinand. „Je veľký fanúšik a ja ho na futbalových cestách sprevádzam.“

Na otázku, či to berie len ako povinnosť manželky, záporne krúti hlavou. „V nijakom prípade, futbal ma baví. Sú to aj pre mňa pekné zážitky, najmä ak vyhráme ako naposledy s Poľskom.“

Rusko SR futbal ME2020 E Poľsko Slovensko Čítajte viac Ohlasy médií: Veľa rečí, efekt žiadny. Poliaci prehrali s jedným z najslabších

Dodáva, že pobyt v Petrohrade berie aj ako rodinný výlet. „Nie je prvý, s manželom som toho precestovala za futbalom dosť. V Petrohrade sa nám páči. Všeličo sme už videli a ešte niečo stihneme. Odlietame domov až v nedeľu.“

A čo ju najviac na futbale dokáže zaujať? „Nie som odborníčka, ale mám rada najmä túto futbalovú atmosféru. A potom to napätie. S Poliakmi to bolo zaujímavé od začiatku až do konca a verím, že so Švédmi to bude takisto pekný zážitok,“ rozlúčila sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2020 vo futbale