Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švédska žula na trávniku neuhne. Poradia si s ňou Slováci?

Björn Borg, Stefan Edberg, Ingemar Stenmark, Mats Sundin, bratia Sedinovci. Šampióni šampiónov vyrástli v krajine, v ktorej počasie športu veľmi nepraje.

18.06.2021 11:00
Španielsko futbal ME2020 E Švédsko Foto: ,
Futbalisti Švédska na ME 2021.
debata

No je úspešná. I medzi šestnástkami.

Švédsky futbal? Ak opomenieme Zlatana Ibrahimoviča – je to nenápadný silák, ktorý robí problémy. Napokon, len pred tromi rokmi sa na majstrovstvách sveta v Rusku dostal až do štvrťfinále.

Myslieť si, že duel proti Trom korunkám bude ľahší ako so Španielmi či s Poliakmi by bolo prvou veľkou chybou. Švédske futbalové pravidlo znie: nikdy sa nevzdávať. To slovenské by malo byť asi takéto: Švédov nikdy neodpisovať.

odkaz
euro 2020, odkaz

Napokon, krajina sa na európskom fóre zúčastní siedmykrát v histórii. Najviac sa jej darilo v roku 1992. Brolin, Dahlin a spol. doma prekĺzli medzi najlepšiu štvorku. V nasledujúcom cykle síce na ME chýbali, ale potom už nikdy.

Ďalších šesť šampionátov národný tím nevynechal.

Existuje vôbec lepšia vizitka o sile a konštantnosti tamojšieho futbalu? Švédsko síce nepatrí medzi favoritov E-skupiny, ale vedzte, že bude hrýzť každého.

Aj bez Zlatana!

Tím je najviac

Bez veľkej osobnosti na ihrisku, s jednou výraznou na lavičke.

Tréner Janne Andersson sa ujal kormidla po európskom šampionáte 2016. A stála pred ním obrovská výzva – pokračovať v úspechoch a etablovať sa medzi elitou. V „postzlatanov­skej ére“.

Svedsko - Slovensko Čítajte viac Rozhodol jediný gól. Prehru Slovenska so Severanmi sme sledovali ONLINE

Andersson zaujal. Na MS 2018 so Švédmi vyhral skupinu, v ktorej bolo aj Nemecko. V osemfinále vyzrel na Švajčiarsko, o pár dní neskôr už nie na Anglicko.

Podľa tamojších médií je jeho pozícia veľmi silná. A to až tak, že si dovolil niekoľkokrát odmietnuť myšlienku Ibrahimovičovho návratu do reprezentácie. „Švédsko si našlo iný štýl,“ vysvetľoval.

So Zlatanom sa napokon dohodol. Kontroverzný balkánsky rodák chcel štartovať na tohtoročnom Eure. Sen sa mu však nesplnil.

Niekoľko týždňov pred začiatkom podujatia oznámil, že má zdravotné komplikácie a proti Slovákom, Poliakom a Španielom určite nenastúpi.

Ibrahimovič sa v minulosti nazval za umelca švédskeho futbalu a zvyšok reprezentácie označil len za svoj podporný tím. Paradoxne, mužstvo vždy slávilo najväčšie úspechy, keď sa prezentovalo ako jednoliaty celok.

Zlatan Ibrahimovič Čítajte viac Smola pre Švédov, šťastie pre Slovákov. Zlatan sa zranil, Euro je pasé

Podľa futbalových odborníkov možno nie je pohľad na aktuálnu súpisku odstrašujúci, ale v kádri je vraj správna kombinácia kvality a skúseností, ktoré nenápadne ovplyvnia dianie na šampionáte.

Napriek tomu je v krajine Zlatanova absencia obrovským sklamaním. Je to hráč, akého nikdy predtým nemala. Od roku 2005 sa stal dvanásťkrát víťazom „Guldbollen“ – ankety roka o najlepšieho futbalistu. Štyrikrát bol vyhlásený aj za najlepšieho mužského športovca roka.

Opäť Balkán

Na koho sa teda budú Švédi spoliehať? Opäť na Balkánca. Novou vychádzajúcou hviezdou severanov je Dejan Kulusevski.

Stále iba 21-ročný Štokholmčan s macedónskymi koreňmi vlani ohúril v drese Parmy, v lete už bol hráčom Juventusu. Turínčania síce v tejto sezóne nežiarili, no Kulusevski áno.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Dejan Kulusevski (@dejan.k10)

Je to hotový dirigent. Ponúka rýchlosť, neuveriteľnú rovnováhu, dokáže meniť tempo zápasu a podľa expertov nevynechá príležitosť, aby prerazil aj na medzinárodnej scé­ne.

Samozrejme, švédsky tím bol vždy viac o kolektíve, ako o individualitách. Základným predpokladom je pevná obrana. Victor Lindelöf z Manchestru United a Emil Kraft z Newcastlu sú zárukou problémov pre všetkých ofenzívnych hráčov.

Nenápadní, ale skúsení. Takéto nálepky so sebou vezú Švédi na futbalový vrchol. V poslednom čase sa im však nedarilo. V Lige národov prehrali až päť zo šiestich zápasov. Predovšetkým v dueloch proti Francúzsku a Portugalsku bol rozdiel priepastný.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Prvá výhra nad Švédmi by znamenala postup. Toto je predpokladaná zostava

V kvalifikácii na MS 2022 síce tím dvakrát uspel – proti Gruzínsku a Kosovu – nepríjemný pocit, že mužstvu chýbajú Zlatanove góly, však zostal.

Podľa expertov šanca, že Švédi postúpia zo skupiny ako víťaz, nie je veľká. Stávkové kancelárie pre tento prípad vypísali kurz 7:1. Na to, že sa budú radovať po júlovom finále vo Wembley, to je dramatických 100:1.

Pravda, bolo by to veľké prekvapenie. Ale takých už bolo.

Vizitka Švédska

Tréner: Janne Andersson
Hviezda tímu: Dejan Kulusevski
Rebríček FIFA: 18. miesto
Najväčšie úspechy: 2. miesto (MS 1958), semifinále (ME 1992)
Bilancia so Slovenskom: 2 víťazstvá, 3 remízy, skóre 5:2

Nominácia na EURO 2020
Brankári: Olsen (Everton), Johnsson (FC Kodaň), Nordfeldt (Genclerbirligi).
Obrancovia: Augustinsson (Werder Brémy), Granqvist (IF Helsingborg), Lindelöf (Manchester United), Helander (Rangers), Krafth (Newcastle), Lustig (AIK Štokholm), Jansson (Brent).
Stredopoliari: Cajuste (Midtjylland), Svensson (Kuang-čou City), Claesson (Krasnodar), Ekdal (Sampdoria), Forsberg (Lipsko), Kulusevski (Juventus), Larsson (AIK Štokholm), Olsson (Krasnodar), Sema (Watford), Svanberg (Bologna).
Útočníci: Berg (Krasnodar), J. Larsson (Spartak Moskva), Quaison (Mainz), Isak (San Sebastian)

debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #ME 2020 vo futbale #Euro 2020