Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Postupová radosť v oranžovej. Holanďania vyhrajú C-skupinu

Futbalisti Holandska si zahrajú osemfinále majstrovstiev Európy. Vo štvrtkovom stretnutí C-skupiny zvíťazili na domácom štadióne v Amsterdame nad Rakúšanmi 2:0 vďaka gólom Memphisa Depaya z jedenástky a Denzela Dumfriesa.

17.06.2021 23:06 , aktualizované: 23:54
Memphis Depay Foto: ,
Memphis Depay v objatí spoluhráčov po góle proti Rakúsku.
debata

Na konte majú plný počet 6 bodov a s istotou obsadia v tabuľke prvé miesto.

Holanďania ukončia svoje účinkovanie v skupinovej fáze v pondelok 21. júna proti Severnému Macedónsku opäť v Amsterdame.

Rakúšania si v treťom vystúpení v ten istý deň zmerajú sily v priamom súboji o druhú priečku s Ukrajinou v Bukurešti (oba zápasy o 18.00 h).

odkaz
euro 2020, odkaz

C-skupina – 2. kolo:

Amsterdam
Holandsko – Rakúsko 2:0 (1:0)
Góly: 11. Depay (z 11 m), 67. Dumfries. Rozhodovali: Grinfeeld – Hassan, Yarkoni (všetci Izr.), ŽK: De Roon – Alaba, Bachmann
Holandsko: Stekelenburg – De Vrij, De Ligt, Blind (64. Ake) – Dumfries, De Roon (74. Gravenberch), Wijnaldum, F. De Jong, Van Aanholt (65. Wijndal) – Weghorst (64. Malen), Depay (82. L. De Jong)
Rakúsko: Bachmann – Lainer, Dragovič (84. Lienhart), Hinterreger, Ulmer – Baumgartner (70. Lazaro), Schlager (84. Onisiwo), Laimer (62. Grillitsch), Alaba – Gregoritsch (61. Kalajdžič), Sabitzer

Oba tímy mali pred vzájomný súbojom na konte tri body a jeden z nich si v prípade víťazstva mohol zabezpečiť postup do osemfinále. Holanďania vrátane obrancov vstúpili do zápasu veľmi ofenzívne a veľmi rýchlo sa dočkali gólovej odmeny.

Najprv sa na útočný výlet vybral De Vrij a po ňom skončil na zemi aj Dumfries, ktorému Alaba prišliapol nohu vnútri šestnástky.

Po krátkej konzultácii to hlavnému rozhodcovi Grinfeeldovi potvrdil aj VAR a nariadenú jedenástku strelou k žrdi premenil Depay. Favorit otvoril skóre už v 11. minúte, čo Rakúšanom bez potrestaného kanoniera Arnautoviča výrazne skomplikovalo situáciu.

Rumunsko futbal ME2020 C Ukrajina Severné Macedónsko Čítajte viac Ukrajinci uspeli a žijú. Kouč Balkáncov: Ukázali sme, že sme tu zaslúžene

„Oranjes“ robili súperovi problémy svojou rýchlosťou, špeciálne pri chuti boli F. De Jong a Depay, ktorý v 25. minúte po autovom vhadzovaní pohotovou strelou z kraja šestnástky trafil bočnú sieť.

Až po takmer polhodine hry ukázali zuby aj Rakúšania, ale Sabitzer nedotiahol svoj prienik do pokutového územia do zakončenia.

V závere predviedli Holanďania ďalšie rýchlu akciu, Weghorst si spracoval loptu v šestnástke a namiesto strely ponúkol loptu Depayovi, ten vo vyloženej možnosti prestrelil bránku. Vzápätí Rakúšania zblokovali pokus Wijnalduma a Holandsko viedlo cez prestávku o jediný gól.

Domáci neodštartovali druhý polčas tak svižne ako úvodné dejstvo a dopriali súperovi trocha priestoru, Rakúšania ho však nedokázali zužitkovať. Stekelenburga sa im nedarilo ohrozovať ani zo štandardných situácií a napriek najtesnejšiemu manku mali k bodovému zisku ďaleko.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Tri body? Môžu znamenať veľa, ale aj nič

Naopak, po hodine hry mohli Holanďania zo štandardky zdvojnásobiť svoj náskok. Po Depayovom rohu Weghorst sklepol pre De Ligta, ktorého hlavičku z bezprostrednej blízkosti vyrazil Bachmann a lopta sa poodrážala mimo bránky.

Rakúšania sa v snahe o vyrovnanie vytiahli o čosi vyššie a v 67. minúte to domáci potrestali poisťujúcim zásahom. Depay vyslal do expresnej kontry striedajúceho Malena, ktorý sa rútil sám na Bachmanna, no prihral ešte nabiehajúcemu Dumfriesovi a ten prepálil rakúskeho brankára.

Kalajdžičovu hlavičku skrotil Stekelenburg, Alaba vystrelil z diaľky tesne vedľa a v závere si holandský brankár poradil aj s hlavičkou Onisiwa.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Prvá výhra nad Švédmi by znamenala postup. Toto je predpokladaná zostava

Frank de Boer, tréner Holandska: „Na turnaji si musíte zvyknúť na systém, akým hráte, na držanie sa taktiky a formácie. Diskutujeme o tom, čo môžeme zlepšiť, čo sme mohli vyriešiť ináč. Takto sme si postupne vybudovali tímové cítenie a to je pre nás veľmi dôležité.“

Franco Foda, tréner Rakúska: „V prvom polčase sme príliš ľahko strácali loptu, Holanďanom sme neustále ponúkali protiútoky. Niekoľkokrát sme sa dostali do blízkosti bránky, ale naše centre sa neujali a celkovom sme si nevypracovali dostatok príležitostí. Hrali sme organizovane, no vo finálnej fáze sme neboli chladnokrvní.“

Denzel Dumfries, autor gólu Holandska a hráč zápasu: „Mojimi výpadmi dopredu sa snažím vytvárať priestor. Na tomto šampionáte sme strelili už päť nádherných gólov.“

David Alaba, kapitán Rakúska: „Som hrdý na náš tím, ukázali sme odhodlanie proti silnému súperovi. Vo finálnej fáze sme nehrali podľa našich predstáv. Za jedenástku beriem plnú zodpovednosť, naozaj ma to veľmi mrzí.“

(Zdroje: ORF, uefa.com)

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Holandsko 2 2 0 0 5:2 6*
2. Ukrajina 2 1 0 1 4:4 3
3. Rakúsko 2 1 0 1 3:3 3
4. Sev. Macedónsko 2 0 0 2 2:5 0

*istý postup do osemfinále a prvé miesto v skupine

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #holandskí futbalisti #rakúski futbalisti