Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Zotavil sa, naskočil a režíroval obrat. De Bruyne v emotívnom dueli neoslavoval

Futbalisti Belgicka postúpili do osemifnále majstrovstiev Európy. Vo štvrtkovom stretnutí B-skupiny zvíťazili v Kodani nad domácimi Dánmi 2:1 a po dvoch kolách majú na čele tabuľky plný počet 6 bodov.

17.06.2021 20:03 , aktualizované: 22:05
Dánsko futbal ME2020 B Belgicko Foto: ,
Veľký futbalový dres pre dánskeho hráča Christiana Eriksena na trávniku štadióna v Kodani pred zápasom domácich futbalistov proti Belgičanom.
debata

Dánsko utrpelo druhú prehru a bez bodu je posledné.

Domáci viedli 1:0 zásluhou rýchleho gólu Yussufa Poulsena. Rozhodujúci vplyv na obrat v zápase mal Kevin De Bruyne. Kľúčový belgický stredopoliar sa zotavil zo zranenia tváre a tréner Roberto Martinez ho nasadil do druhého polčasu.

De Bruyne sa zranil v májovom finále Ligy majstrov proti FC Chelsea (0:1) a musel podstúpiť chirurgickú operáciu v tvárovej oblasti. Úvodný zápas na ME vynechal.

odkaz
euro 2020, odkaz

De Bruyne najprv v 55. minúte prihral na vyrovnávajúci gól Thorganovi Hazardovi a o štvrťhodinu neskôr sám strelil víťazný zásah.

Belgicko uzavrie púť skupinovou fázou v pondelok 21. júna proti Fínsku v Petrohrade, Dánsko odohrá svoj tretí duel v Kodani v ten istý deň s Ruskom (oba zápasy 21.00 SELČ).

B-skupina – 2. kolo:

Dánsko – Belgicko 1:2 (1:0)
Góly: 2. Poulsen – 55. T Hazard, 70. De Bruyne. Rozhodovali: Kuipers – Van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), ŽK: Wass, Damsgaard, Jensen – T. Hazard
Dánsko: Schmeichel – Christensen, Kjaer, Vestergaard (84. Skov Olsen) – Wass (62. Stryger Larsen), Höjbjerg, Delaney (72. Jensen), Maehle – Poulsen (62. Norgaard), Damsgaard (72. Cornelius), Braithwaite
Belgicko: Courtois – Alderweireld, Denayer, Vertonghen – Meunier, Tielemans, Dendoncker (59. Witsel), T. Hazard (90.+4 Vermaelen) – Mertens (46. De Bruyne), Lukaku, Carrasco (59. E. Hazard)

Dáni vleteli do svojho druhého domáceho vystúpenia raketovo a bolo ich plné ihrisko. Favorizovaní Belgičania im spočiatku vôbec nestíhali a už v 2. minúte sa stopér Denayer dopustil trestuhodnej chyby v rozohrávke, lopty sa zmocnil Höjbjerg a priťukol ju Poulsenovi, ktorý vošiel do šestnástky a prízemnou krížnou strelou prekonal Courtoisa v belgickej bránke.

Dánsky tlak pokračoval aj po otváracom zásahu, Maehle sa z ľavého krídla vrútil do pokutového územia, kde obišiel Alderweireld, pred zakončením sa mu však pod nohy hodil Courtois.

Ten vzápätí zneškodnil aj hlavičku Wass po centri aktívneho Maehleho. V 10. minúte hlavný rozhodca prerušil hru a oba tímy aplaudovali Christianovi Eriksenovi, ktorý sa po zástave srdca v stretnutí s Fínskom zotavuje v nemocnici.

Hráči a fanúšikovia podporili Christiana Eriksena Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Veľký futbalový dres pre dánskeho hráča...

Podporu mu vyjadrili aj fanúšikovia na kodanskom Parken Stadium transparentnom „Celé Dánsko je s tebou, Christian“.

Domáci sa už dopredu púšťali o čosi umiernenejšie v porovnaní s úvodom duelu, no Belgičania stále nemali pevnú pôdu pod nohami a až po vyše dvadsiatich minútach mali prvý aký-taký úsek držania lopty.

Christian Eriksen Čítajte viac Eriksen sľúbil, že si oblečie dres. Prvé slová po oživení? Sakra, mám len 29 rokov

„Červení diabli“ sa cez dánsku obetavosť nedostali do tempa počas celého prvého polčasu. V jeho závere mohol dokonca zdvojnásobiť náskok Damsgaard, ktorý sa v šestnástke zbavil dvoch obrancov a len tesne minul belgickú bránku.

Belgicko vyskúšalo zvrátiť vývoj súboja polčasovým nasadením De Bruyneho za Mertensa. Priestor na strelu sa uvoľnil Delaneymu, jeho projektil preletel vedľa žrde a na Dánoch sa začalo mierne prejavovať, že ich výkon pred prestávkou musel stáť veľa síl.

Belgičania už mali po zmene strán loptu častejšie na kopačkách a snažili sa o kombinácie a v 55. minúte sa im prvýkrát podarilo rozobrať pozornú defenzívu severanov a z prvej vyloženej príležitosti vyťažili vyrovnávajúci zá­sah.

Christian Eriksen Čítajte viac Eriksen poslal svetu fotku z nemocnice. O pár minút ju lajkol i Škriniar

Lukaku sa presadil cez stopérov Kjaera aj Vestergaarda, v pokutovom území prihral striedajúcemu De Bruynemu, ten s prehľadom ešte posunul loptu úplne voľnému T. Hazardovi, ktorý už nemal problém skórovať do odkrytej siete.

Spád zápasu čoraz viac vyhovoval Belgičanom, ich kvalita sa začala neodvratne prejavovať a skúsenosťami ju posilnili ďalší striedajúci hráči E. Hazard a Witsel. Favoriti si „oddychovou“ pasážou s držaním lopty a prihrávkami v strede ihriska pripravili druhý neubrániteľný úder.

Ten prišiel v 70. minúte, keď sa Lukaku uvoľnil v presile na pravom krídle, pred šestnástkou si narazili E. Hazard a T. Hazard, prvý menovaný pripravil streleckú pozíciu rozbehnutému De Bruynemu, ktorý takisto z prvej ľavačkou z hranice veľkého vápna poslal loptu k Schmeichelovej žrdi – 1:2.

Christian Eriksen Čítajte viac Aj Škriniara vystrašil spoluhráčov kolaps: Christian nám písal

Dáni ešte v závere zabojovali o vyrovnanie, jeho strelu spoza šestnástky zlikvidoval Courtois, no dánsky útočník bol bližšie ku skórovaniu tri minúty pred koncom riadneho hracieho času, keď po centri Jensena hlavičkoval do brvna.

Jensen potom v sľubnej možnosti prestrelil bránku. V nadstavenom čase išiel do šestnástky súpera aj dánsky brankár Schmeichel, Belgicko si však aj s kusom šťastia postrážilo trojbodový zisk.

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: „Ani len nedokážem opísať, ako veľmi si vážim túto skupinu hráčov. Museli preukázať obrovskú, obrovskú silu, aby vôbec mohli nastúpiť na toto stretnutie.“

Roberto Martinez, tréner Belgicka: „Už dlho sme neabsolvovali takúto náročnú skúšku. V prvom polčase boli hráči zaskočení, ale disponujú dostatkom skúseností, aby otočili zápas.“

Thomas Delaney, stredopoliar Dánska: „Bolo pre nás ťažké vrátiť sa na tento štadión a spievať hymnu. Pred úvodným výkopom sme sa zomkli v kruhu a povedali sme si, že teraz odovzdáme úplne všetko. Som na nás nesmierne hrdý.“

Kevin De Bruyne, autor gólu Belgicka: „Tréner Roberto Martinez ma poslal na ihrisko, aby som vytváral priestor, podarilo sa mi aj skórovať. Nechcel som však oslavovať gól, prechovávam príliš veľký rešpekt k dánskym fanúšikom. Môžeme sa tešiť z postupu, vedeli sme, že proti Dánom na nás čakajú ťažké momenty, navyše s podporou hľadiska po tom, čo sa udialo.“

(Zdroje: AFP, uefa.com)

Tabuľka:
    Z V R P S B
1. Belgicko 2 2 0 0 5:1 6
2. Rusko 2 1 0 1 1:3 3
3. Fínsko 2 1 0 1 1:1 3
4. Dánsko 2 0 0 2 1:3 0
debata chyba
Viac na túto tému: #dánski futbalisti #belgickí futbalisti #Christian Eriksen