Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá výhra nad Švédmi by znamenala postup. Toto je predpokladaná zostava

Už druhý krok na Eure 2020 môže byť postupový. Slovenských futbalistov čaká v piatok Švédsko. V prípade víťazstva obsadia v E-skupine finálového turnaja majstrovstiev Európy prvé alebo druhé miesto, čo im dáva istotu, že si zahrajú v osemfinále. Severanov však nikdy doteraz nezdolali.

17.06.2021 18:58
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Foto: ,
Štadión Krestovskij, kde odohrajú slovenskí futbalisti aj druhý zápas základnej E-skupiny ME. V piatok nastúpia proti Švédom.
debata

Vavro mal pozitívny test

Slovenskú výpravu navyše zasiahla nepríjemná správa. Po stredajšom pravidelnom testovaní celej výpravy sa objavili dva pozitívne výsledky na ochorenie COVID-19.

U obrancu Denisa Vavra a člena realizačného tímu.

"Sú v izolácii, začali sme sa riadiť reglementom UEFA, ktorý platí v takýchto prípadoch. Urobili sme všetky kroky, aby sme zamedzili šíreniu vírusu.

Testovali sa aj ďalší ľudia, ktorí sa o nás starajú. Testy zachytili viacerých pozitívnych, vrátane vodiča autobusu.

Denis nemá nijaké príznaky ochorenia, ani zdravotné problémy, ale je mi ľúto, že na to doplatil hráč, ktorý sa tešil na turnaj. Podobnú situáciu už zažil v novembri," informoval tréner Štefan Tarkovič.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac V slovenskej výprave sa objavil covid. Nielen Vavro je v karanténe

Prípravu na Švédsko a ďalšie účinkovanie v turnaji by táto komplikácia nemala ovplyvniť. Najčerstvejšiu skúsenosť so švédskym futbalom má kapitán Marek Hamšík.

Pred príchodom na Euro 2020 sa rozohrával po dlhšej pauze práve vo Švédsku, strávil tam niekoľko týždňov a v lige nastúpil v drese IFK Göteborg na šesť zápasov.

„Prežil som tam príjemné tri mesiace. Odskúšal som si niečo, čo som v doterajšej kariére nezažil. Švédi nám budú celých deväťdesiat minút znepríjemňovať život. Sú fyzicky silní, behaví, súbojoví. Majú neúnavný tím, ktorý sa len tak ľahko nevzdáva.“

Švédsko – Slovensko

Finálový turnaj ME 2020, E-skupina, v piatok 15.00, Petrohrad, Štadión Krestovskij, priamy prenos RTVS. Zápas povedú nemeckí rozhodcovia, ako hlavný Daniel Siebert.

Predpokladaná zostava Slovákov: Dúbravka – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hromada – Weiss, Hamšík, Mak – Duda.

Hamšík: Potrebujeme tímovosť

Práve Hamšík podľa oficiálnych štatistík nabehal proti Poľsku najviac kilometrov. Po zranení podal obetavý výkon. Zdôraznil, že sa cíti dobre.

„Lýtko drží. Po fyzickej stránke som mal dosť času, aby som sa dostal do pohody. Som na zápas pripravený.“

odkaz
euro 2020, odkaz

Podľa kapitána musí tím ukázať najmä tímový výkon.

„Minimálne zopakovať to, čo proti Poliakom. Opäť budeme musieť bojovať jeden za druhého, nechať na ihrisku všetky sily. Súdržnosť a tímovosť bude hrať opäť obrovskú úlohu.“

Tréner Tarkovič tvrdí, že v zostave má jasno, ale oznámi ju hráčom až v piatok.

„Švédov vnímam predovšetkým ako silný tím, nie ako mužstvo osobností. Ich hra je postavená na veľkom pohybe, prezentujú sa najmä kolektívnym, behavým výkonom, hrajú vysoký pressing,“ pripomenul prednosti súpera.

Slováci i Švédi ukázali v prvých zápasoch dobrú defenzívu, ale Tarkovič si myslí, že teraz to bude iné stretnutie.

futbal, Švédsko Čítajte viac Zaparkovaný autobus i silná zbraň. Švédi analyzujú Slovákov

„Ani z našej, ani z ich strany to nebude výkon ako proti Poliakom, respektíve Španielom. Očakávam kvalitný a veľmi vyrovnaný zápas,“ doplnil tréner.

Do švédskeho kádra sa vracia po prekonaní covidu mladý, len 21-ročný útočník Dejan Kulusevski, ktorý pôsobí v Juventuse. Zvýši ofenzívnu silu mužstva.

„V talianskej lige potvrdil, že je jeden z najväčších švédskych talentov,“ dodal Hamšík.

Tarkovič so Švédmi začínal

Postupových kombinácií je ešte veľa. Najbližšiu stredu čaká Slovákov v Seville najväčší favorit E-skupiny Španielsko.

Tarkovičovi zverenci môžu postúpiť aj v prípade, ak v piatok získajú len bod, alebo prehrajú. Potom bude rozhodovať ich posledný zápas v skupine a výsledky ďalších stretnutí.

Peter Pekarík, Karol Linetty Čítajte viac Teším sa, že sme prekvapili aj Nemcov. Viem, ako nás vnímali

„Myslím si, že na postup budú stačiť aj štyri body, ale takto nekalkulujem. Chceme proti každému súperovi odohrať dobrý zápas, výkonnostne napredovať, získavať svoju hernú tvár,“ zdôraznil Tarkovič.

Slováci nad Švédskom ešte nikdy nevyhrali. V doterajších piatich vzájomných zápasoch sa zrodili tri remízy a dve slovenské prehry.

O body na seba narazili v kvalifikácii MS 2002 a súperovi gól nedali – doma remizovali 0:0, v odvete podľahli 0:2.

Naposledy sa stretli s týmto súperom v októbri 2018 a v príprave v Štokholme Rusnák v závere zachraňoval remízu (1:1).

Bolo to krátko po odstúpení trénera Kozáka. Zaujímavosťou je, že v tomto zápase zažil Tarkovič svoju premiéru v úlohe hlavného trénera. V ďalšom už sedel na lavičke Hapal…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti #švédski futbalisti