Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Taliani majú v sebe ulicu. Keď trpia, zomknú sa

Dva víťazné zápasy. Šesť bodov. Skóre 6:0. A ako prví s miestenkou do osemfinále majstrovstiev Európy. Talianski futbalisti po minulotýždňovom triumfe nad Tureckom (3:0) zdolali v stredu rovnakým pomerom aj Švajčiarsko a môžu sa tešiť na vyraďovaciu fázu.

17.06.2021 16:32
Manuel Locatelli Foto: ,
Manuel Locatelli oslavuje so spoluhráčmi úvodný zo svojich dvoch gólov, ktoré strelil Švajčiarsku.
debata

„Dávajú góly, majú výbornú defenzívu a vedia súperovi futbal znechutiť. Nikto s nimi nebude chcieť hrať,“ vraví tréner Karol Marko (55).

Vďaka čomu sa Taliansko teší z osemfinálovej miestenky?

Dôvodov je viacero. Jedným je tréner Roberto Mancini. Skvelý taktik a chlap, ktorý nechce mať v tíme lenivcov.

Videli ste, ako po strate lopty napádal Lorenzo Insigne? To sa u neho často nevidí. Manciniho základnou myšlienkou je vytvoriť gruppo – partiu. Na pevných základoch rozvinul nové prvky.

Manuel Locatelli Čítajte viac Euro má prvého osemfinalistu. Taliani predviedli ďalší koncert

Čo to znamená?

Keď sa povie Taliansko, napadne vám skalopevná defenzíva. Ich obrana je univerzita futbalu a nočná mora pre súpera. V ostatných desiatich zápasoch ani raz neinkasovala. Navyše, Taliani strelili 31 gólov. Majú veľkú variabilitu útokov.

Proti Turecku i Švajčiarsku ukázali, že vedia útočiť postupne od brankára. Sú schopní dať kolmicu a prekonať obrannú líniu súpera. Šikovne otáčajú hru, sú nebezpeční z krídelných priestorov. Ďalšiu výhodu majú vo svojej emocionálnosti.

Vidieť ju aj pri hymne, ktorú tak oduševnene nespieva žiadne mužstvo. Emócie však môžu byť dvojsečné, treba ich ovládať…

No a Taliani to zvládajú bravúrne. Narábajú s nimi veľmi dobre. Taliansko má za sebou veľmi ťažký rok. Pandémia ho zasiahla tak, ako nikoho v Európe. Keď Taliani trpia, zomknú sa. Emocionalita ešte viac šperkuje ich výkony a je skvelou terapiou pre celý národ.

Francúzi majú Kyliana Mbappého, Nemci Toniho Kroosa, Belgičania Romela Lukaka. Taliani však nedisponujú superhviezdou a napriek tomu herne i výsledkovo presvedčili. Pomáha im aj to, že v kádri majú len štvoricu legionárov?

Ciro Immobile bol v FC Sevilla aj Borussii Dortmund a ako to dopadlo? Nepresadil sa. Nesedelo mu to tam. Taliani neradi chodia von. Serie A síce išla finančne dole, ale z defenzívnej ligy je zrazu súťaž s vyšším priemerom strelených gólov.

Taliani sa doma cítia najlepšie. Radi tvrdia, že sa sústreďujú na seba, ale nenechajme sa zmiasť. Každého súpera majú dokonale zmapovaného. Môžu v tom vyučovať ostatných. Nepanikária. Vedia, kto má čo robiť. A nahnevať sa, keď to dotyčný nerobí.

Na trávniku i videách zo zákulisia vyzerajú družne. Je to Manciniho rukopis?

Myslím, že áno. Nemajú v tíme žiadneho narušiteľa a ani nikoho, kto by sa povyšoval. To by u Manciniho neprešlo. Majú v sebe hravosť a ulicu.

Sú veľmi srdeční a netuctoví. Obed je v Taliansku skôr pracovná záležitosť. Oni si skôr vážia večeru. To je spoločenská udalosť. Dve hodiny predtým majú aperitív. Sadnú si do baru, dajú si drink, nejaké lupienky.

A rozprávajú sa – o žene, problémoch v práci, futbalisti o tréningu a ďalšom súperovi. Tak sa utužujú vzťahy, tam sa tvorí tá partia, ktorá môže byť úspešná.

odkaz
euro 2020, odkaz

Až natoľko, že môžu dokráčať až do Wembley, kde sa budú hrať semifinálové i finálový súboj?

Netreba si myslieť, že sú len tímom dobre behajúcich robotníkov. Sú tam veľmi kvalitní futbalisti, ale menší cveng talianskej ligy ich nedostal na výslnie ako opory mužstiev z Premier League.

Kto pred šampionátom poznal Manuela Locatelliho, Giovanniho Di Lorenza, Leonarda Spinazzolu? A vedel, kde sa nachádza Sassuolo? Verte mi, že teraz sa súperom otvárajú oči.

Taliani presvedčili herne aj výsledkovo. Zatiaľ však nečelili súperovi z kategórie favoritov. Obstoja aj v konfrontácie s najlepšími tímami?

Švajčiari nemajú slabé mužstvo, ale Taliani im veľa nedovolili. Robia systém hry podľa hráčov. Neznásilňujú ich podľa trénerových predstáv.

Na tamojších stážach ma naučili, že ak dáš jednu figúrku preč, musíš mať k dispozícii takú istú, aby si ju mohol nahradiť.

Potom je to aj o šťastí, lebo v play off rozhoduje jediný duel. Nemusí vám vyjsť. Taliani dávajú góly, majú výbornú defenzívu a vedia súperovi futbal znechutiť.

Spomalením hry, tvrdším zákrokom, provokáciami. Nikto s nimi nebude chcieť hrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #talianski futbalisti #Karol Marko