Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V slovenskej výprave sa objavil covid. Nielen Vavro je v karanténe

Slovenskú futbalovú reprezentáciu zasiahol deň pred duelom so Švédskom na EURO 2020 koronavírus. Do karantény musel putovať obranca Denis Vavro a aj jeden člen realizačného tímu.

17.06.2021 13:35 , aktualizované: 16:15
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Foto: ,
Denis Vavro na stredajšom tréningu v Petrohrade.
debata (43)

Vedenie národného mužstva situáciu vyhodnocuje a bude vo veci kooperovať so zástupcami UEFA i s organizátormi v Petrohrade.

O nepríjemnostiach s covidom informoval na štvrtkovej oficiálnej predzápasovej tlačovej konferencii reprezentačný tréner Štefan Tarkovič.

Peter Pekarík, Karol Linetty Čítajte viac Teším sa, že sme prekvapili aj Nemcov. Viem, ako nás vnímali

"Testy zachytili dvoch pozitívnych v našom tíme, je to jeden člen realizačného tímu a jeden hráč. Automaticky išli do karantény a my sme okamžite začali spolupracovať s ruskými autoritami a aj predstaviteľmi U­EFA.

Je mi to strašne ľúto, že nejaký hráč kvôli covidu vypadne zo šampionátu. Situáciu vyhodnocujeme a v najbližších okamihoch zaujmeme ďalší postup," uviedol Tarkovič s tým, že Vavro nemá žiadne príznaky ochorenia.

Podľa agentúry AP pozitívne testy v slovenskom mužstve sú prvé na celom turnaji od jeho začiatku. Ešte pred jeho štartom koronavírus diagnostikovali vo švédskom výbere u Dejana Kulusevského a Mattiasa Svanberga.

"Budeme sa riadiť manuálom UEFA v daných prípadoch a urobíme všetky kroky, aby sme zamedzili ďalšiemu šíreniu vírusu. Pozitívny hráč je Denis Vavro. Nemá žiadne príznaky, verím, že sa z toho rýchlo dostane.

On podobnú situáciu už zažil v novembri. Má pred sebou sľubnú kariéru, nebude sa môcť zúčastniť na ďalšom zápase, je mi to ľúto. Obaja sú izolovaní a pravdepodobne opustia našu výpravu.

Žijeme ťažkú dobu, je to veľmi komplikované. Je ťažké sa od toho izolovať. Boli pretestovaní aj ďalší ľudia, teda širšia logistika aj usporiadatelia, resp. ľudia, ktorí sa o nás starajú.

Vieme, že sa to objavilo aj u viacerých ďalších ľudí, dokonca aj u šoféra, ktorý nás vozil v autobuse," doplnil 48-ročný kouč SR.

odkaz
euro 2020, odkaz

Po prvej nepríjemnej téme sa na online tlačovke už prešlo k samotnému zápasu. Tradičná otázka o zostave v najbližšom súboji sa zodpovedala rovnako tradične:

„Nedám cez médiá von žiadne správy o zostave. Ale mám v nej jasno, prejdeme si ju s hráčmi a verím, že odohráme dobrý zápas.“

Švédom sa do zostavy zrejme vráti talentovaný Dejan Kulusevski z Juventusu Turín, majú aj ďalšie silné individuality.

Tarkovič však ich silu vidí najmä cez optiku jednoliatej tímovosti.

futbal, Švédsko Čítajte viac Zaparkovaný autobus i silná zbraň. Švédi analyzujú Slovákov

"Švédsko je skôr o tíme ako o osobnostiach. Títo hráči ako Forsberg, Kulusevski či Isak hrajú významnú úlohu, ale ich systém je celý postavený na behaní všetkých hráčov, chcú dominovať na lopte, hrajú vysoký pressing, zužujú ihrisko.

Sú komplexný tím. Ešte neprehrali zápas v tomto roku, remizovali so silným Španielskom. Máme ambíciu nadviazať na výkon s Poľskom.

Ak odstránime nejaké nedostatky, môžeme byť po zápase úspešní," hovoril o odhodlaní v mužstve šéf lavičky.

Milan Škriniar, Jakub Hromada, Ondrej Duda, Lukáš Haraslín Čítajte viac Ochranka vyháňala Slovákov z izieb. Asi nás to nakoplo

Tarkovič neočakáva, že by bol piatkový duel vzhľadom na charakteristiky protagonistov o jednom góle:

"Bude iný zápas ako boli predchádzajúce dva v skupine. Budú iné stratégie a iné nastavenia. Očakávam vyrovnaný a kvalitný zápas, tešíme sa na neho. je to pre nás výzva.

Aj vzhľadom na to, že v renkingu FIFA sú pred nami a sú favorit. My urobíme všetko preto, aby sme sa s tým dokázali vysporiadať ako v prvom zápase," dodal.

Slováci neprehrali už šesť zápasov v sérii, začína sa tvoriť kontinuálnejšia herná tvár, no stále sa objavujú aj nedostatky.

„Teší ma, že tím ukázal mentálnu silu. Dokázali sme sa párkrát vrátiť do zápasu víťazne. Je to informácia, že mužstvo je súdržné. Samozrejme, nie všetko je bezchybné, ale na veciach, ktoré nie sú v poriadku pracujeme a som presvedčený o tom, že sa budeme posúvať dopredu.“

Tréner SR čelil aj logickej otázke o postupe do vyraďovacej fázy, podľa jeho názoru môže k tomu stačiť aj remíza s dueli so Severanmi:

"Ťažko povedať, či 4 body budú stačiť, to ukáže až koniec turnaja. Každopádne, vo Francúzsku stačili a osobne si myslím, že aj tu budú stačiť.

Ale ja absolútne takto nekalkulujem. My sme išli do turnaja s tým, že proti každému chceme odohrať dobrý a vyrovnaný zápas a urobiť maximum, aby sme dobre reprezentovali Slovensko.

Toto je druhý zápas v poradí a budem rád, ak výsledok bude podobný, ale pre mňa je podstatné, aby mužstvo išlo dopredu a zlepšovalo sa."

Jozef Barmoš Čítajte viac Ešteže Škriniar nezaváhal. Vďaka trom bodom môžeme so Švédmi kalkulovať

Tarkovič už dávnejšie priznal, že nad súpermi začal podrobne premýšľať okamžite po žrebe ME.

„Švédi sú súbojový tím, hrajú rozostavením 4–4–2. To je veľmi variabilné, najmä vpredu. Majú výhodu, že sú dlhšie pohromade a nevstupujú tam do kádra zásadné zmeny,“ skonštatoval tréner, ktorý debut na reprezentačnej lavičke, hoci len jednozápasový zažil práve proti Švédom pred troma rokmi (1:1 v Štokholme):

"Jasné, spomínam si. Prvý zápas za repre si pamätá každý tréner, ja takisto. Som rád, že som tú možnosť mal vtedy a mám ju aj teraz na veľkom medzinárodnom podujatí.

Zápas bol pre mňa prvý a najmä v prvom polčase sme v ňom podali dobrý výkon, takže je to príjemná spomienka."

Slovensko nastúpi v Petrohrade na zápas 2. kola E-skupiny v piatok o 15.00 SELČ a v prípade víťazstva postúpi do osemfinále, keďže v prvom súboji zdolal Poľsko 2:1 a Švédi remizovali 0:0 v Španielsku.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Aktualizujeme…

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #denis vavro