Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Teším sa, že sme prekvapili aj Nemcov. Viem, ako nás vnímali

Pred odletom do Petrohradu sa stal štvrtým slovenským stovkárom. Peter Pekarík mal v príprave s Bulharskom na sebe dres so štátnym znakom 100. raz.

16.06.2021 20:19
Peter Pekarík, Karol Linetty Foto: ,
Peter Pekarík a Poliak Karol Linetty počas zápasu E-skupiny v Petrohrade.
debata

V národnom tíme pôsobí už takmer pätnásť rokov, premiéru zažil 10. decembra 2006 v Abú Zabí so Spojenými arabskými emirátmi. Je jedným zo štyroch futbalistov, ktorí boli aj na dvoch predchádzajúcich šampionátoch – na MS 2010 a ME 2016.

Tridsaťštyriročný obranca berlínskej Herthy chýbal z doterajších deviatich zápasov MS a ME len v jedinom. Stretnutie s Poľskom nedohral. Jedenásť minút pred koncom ho vystriedal Koscelník.

Dôvodom bolo zranenie?

Áno, narazil som si stehenný sval, ešte v prvom polčase som schytal silný úder. Po prestávke som už nemohol poriadne šprintovať, radšej sme zvolili toto riešenie. Nie je to nič vážne, každý deň sa to zlepšuje a verím, že v piatok budem stopercentne pripravený.

Slovensko - Poľsko na ME 2020 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Neistý zákrok Martina Dúbravku sa gólom súpera...

Toto je váš tretí šampionát. Prvý raz mužstvo vyhralo hneď v úvodom zápase…

Sme v inej situácii, lebo sme lepšie vstúpili do turnaja, zdolali silného súpera. Ani v Afrike, ani vo Francúzsku sme nezačali optimálne.

Aj preto sme mali teraz veľkú radosť, víťazstvo nám chutilo. Ale nemôžeme robiť nijaké závery. Uvedomujeme si, že nás čakajú ešte dva veľmi ťažké zápasy. Už najbližší musíme zvládnuť, ak chceme pomýšľať na postup.

Video

Prečo tím zvládol úvod turnaja až teraz, na tretí pokus?

Aj v Afrike proti Novému Zélandu alebo proti Walesu vo Francúzsku sme chceli veľmi vyhrať, ale jednoducho to nevyšlo.

Môžem len potvrdiť, že teraz pred súbojom s Poľskom vládla v tíme odhodlaná atmosféra, cítil som z neho veľké očakávanie pred podujatím, ale aj obrovskú energiu, to sa nám tentoraz podarilo preniesť aj do zápasu.

V čom je tento turnaj iný v porovnaní s dvoma predchádzajúcimi?

Na každom nás viedol iný tréner. Každý mal svoje predstavy, svoje metódy. Tréner Tarkovič bol s nami už na predchádzajúcom šampionáte ako asistent trénera.

Pozná mužstvo do detailov. Vie reagovať na rôzne, aj komplikované situácie v zápase. Na každého súpera sa vieme dobre pripraviť, sledujeme veľa videí.

odkaz
euro 2020, odkaz

Ako hodnotíte najbližšieho súpera – Švédsko?

Už sa na tento zápas absolútne koncentrujeme. Švédi majú toto mužstvo dlhšie pokope, je vyvážené. Čaká nás veľmi náročný zápas, asi ešte náročnejší ako proti Poľsku.

Čo ich výkon a bezgólová remíza so Španielskom?

Je to veľmi húževnatý a obetavý tím. V zápase so Španielmi to bolo jasne vidieť. Súper mal 85-percentné držanie lopty, ale Švédi si aj tak vypracovali dve veľké šance.

Vedia hrať zo zabezpečenej obrany a pritom vyrážať do nebezpečných protiútokov. Majú na to vhodné typy hráčov. Aj kvalifikáciu zvládli bez väčších problémov. Musíme sa na nich dobre pripraviť.

Milan Škriniar, Jakub Hromada, Ondrej Duda, Lukáš Haraslín Čítajte viac Ochranka vyháňala Slovákov z izieb. Asi nás to nakoplo

Mužstvo je aj s prípravou spolu už takmer mesiac. Ako sa s tým vyrovnávate?

Utvorila sa skvelá partia a ponorková choroba určite nehrozí. Ukázal to aj zápas s Poľskom. Ak budeme takto pokope, verím, že si splníme náš sen.

Ako trávite voľný čas?

Ak nám nejaký ostane, sledujeme iné zápasy turnaja. V hoteli máme utvorenú jednu špeciálnu spoločenskú miestnosť, kde sa stretávame, hráme šípky, pingpong prípadne kalčeto.

Čo vás najviac zaujalo z doterajších stretnutí turnaja?

Výborný zápas odohrali Taliani. Páčili sa mi aj Belgičania a sledoval som ich aj preto, lebo v ich tíme mám spoluhráča z klubu Dedrycka Boyatu.

Držal som palce aj ďalšiemu spoluhráčovi Vladimírovi Daridovi z Česka. Tešil som sa, že vyhrali.

Fanúšikovia Čítajte viac Futbal za štadiónom. Poliaci odchádzali z fanzóny v šoku

Jedným z ťahákov doterajšieho priebehu bol súboj Francúzov s Nemcami. Nemecký futbal poznáte dokonale, v tejto krajine pôsobíte dovedna už dvanásť rokov. Ako hodnotíte jednogólovú nemeckú prehru v tomto šlágri?

Nemecký tím teraz prechádza obmenou kádra, buduje nové mužstvo. Bolo vidieť, že hráči, ktorí sa do reprezentácie vrátili, tímu pomohli. Nemci napriek prehre odohrali dobrý zápas so silným Francúzskom. Myslím si, že ich forma bude gradovať a môžu to dotiahnuť ďaleko.

Mali ste z Nemecka ohlasy aj na výhru nad Poľskom?

Dostal som veľa reakcií a gratulácií. Z klubu i od spoluhráčov a kamarátov. Veľmi ma to potešilo, lebo viem, ako nás pred turnajom vnímali nemeckí experti a médiá. Som rád, že sme ich prekvapili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pekarík #slovenskí futbalisti #poľskí futbalisti