Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kde iní končia, on láme rekordy. Ronaldo ďalej tvorí históriu

Fantastická hlavička. Drzá pätička. Slalom cez obranu i okolo brankára. Rýchle nohy a po nich nechytateľné strely.

16.06.2021 16:31
debata (2)
zväčšiť Foto: Pravda
Cristiano Ronaldo, infografika

Zostrih jedenástich gólov Cristiana Ronalda na piatich európskych šampionátoch budí rešpekt. U súperov i futbalových fajnšmekrov.

V priebehu desiatok sekúnd vidieť mladíka, ktorý sa za 17 rokov na elitnom fóre starého kontinentu premenil na ospevovaného veterána. Vyzrel ako správne portské víno.

Rekord? Splňme ďalšie ciele

V 36 rokoch stále patrí k tomu najlepšiemu, čo história i súčasnosť najpopulárnejšej hry ponúka. Potvrdil to aj v utorok podvečer proti Maďarsku (3:0).

Zápas F-skupiny rozhodol dvoma gólmi a stal sa historicky najlepším strelcom záverečných turnajov majstrovstiev Európy s jedenástimi presnými zásahmi.

"Musíte vedieť, ako trpieť. Bojovať do konca, neustále veriť vo svoje schopnosti. Na európskom šampionáte nenájdete ľahkého súpera.

Maďari výborne bránili, ale nakoniec sa nám podarilo trikrát skórovať. Užívame si miesto medzi elitou. Chceme ukázať odhodlanie, že v nej nie sme náhodou. Poďme si splniť ďalšie ciele," burcoval po zápase Ronaldo.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Maďari vzdorovali prakticky do konca zápasu. Potom Ronaldo vypol Budapešť

Prekonal také legendy ako Michel Platini (9 presných zásahov), Alan Shearer (7), Thierry Henry, Patrick Kluivert či Zlatan Ibrahimovič (všetci 6). V Ronaldovom veku boli buď na futbalovom dôchodku alebo aktívne oddychovali v americkej Major League Soccer.

Pritom nebyť hororového záveru pre Maďarov, mohol byť z Ronalda terč posmechu. V prvom polčase zahodil tutovku na radosť vypredaného budapeštianskeho štadióna.

Lenže rodák z Madeiry v záverečných minútach stretnutia nekompromisne premenil pokutový kop. Zakrátko vycvičil brankára domácich Pétera Gulácsiho a uzavrel skóre strelou do prázdnej bránky.

"Cristiano je ako tenista Novak Djokovič. Keď je v úzkych, ide mu to najlepšie. Toho chlapa nedostanete na kolená. Vždy z nich vyskočí.

Je to lámač rekordov, tvorca histórie a nezabudnuteľných momentov. Nikdy mu nechýbali sila ani motivácia, bez ohľadu na vek. Akoby chodil po vode a ostatní sa čudovali, ako je to možné," rozplýval sa bývalý anglický futbalista Chris Sutton.

Coca-Colu pripravil o miliardy

Ak by ste si chceli vytlačiť súhrn Ronaldových futbalových rekordov, potrebovali by ste zopár "áštvoriek“. Veď len niektoré z tých v reprezentačnom drese vyrážajú dych. Posúďte sami…

odkaz
euro 2020, odkaz

Najlepší strelec histórie majstrovstiev Európy (11 gólov).

Najviac finálových účastí na ME (päťkrát).

Jediný skóroval na piatich európskych šampionátoch za sebou.

Líder v počte stretnutí na Eure (22 duelov), gólov na finálových turnajoch i v kvalifikáciách (42 presných zásahov).

A k tomu všetkému sú aj tie klubové – päť Zlatých lôpt i triumfov v Lige majstrov, tri európske superpoháre i anglické tituly, dve trofeje pre víťaza španielskej La Ligy.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Zarážajúci efekt Ronaldovho gesta. Coca-Cola prišla o miliardy

"Vždy sme patrili k tímom, ktoré sú schopné zdolať hocikoho. Lenže k poslednému kroku medzi favoritov veľkých turnajov potrebujete rodených víťazov. Portugalsko sa s vývojom Cristiana Ronalda zmenilo.

Výborný tím doplnil najlepší hráč sveta. To je skvelá kombinácia," vravel niekdajší portugalský reprezentant Luis Figo po triumfe svojich bývalých spoluhráčov na majstrovstvách Európy 2016.

Krídelník Juventusu Turín Ronaldo má obrovskú silu. Na ihrisku aj mimo neho. Svoje o tom vie aj gigant v produkcii nápojov Coca-Cola.

Na tlačovej konferencii pred zápasom s Maďarskom bývalý hráč Manchestru United či Realu Madrid odložil zo svojho stola fľaše spomínaného výrobcu, zdvihol fľašu s vodou a vyzval, aby ľudia radšej pili ju.

Výsledok?

Po tomto Ronaldovom geste stratila Coca-Cola 1,6 percenta z trhovej hodnoty, čo predstavuje štyri miliardy dolárov…

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #ME 2020 vo futbale #portugalskí futbalisti