Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi vzali akreditáciu novinárovi. Písal o väzbách Gazpromu na UEFA

Ruské úrady zrušili nemeckému novinárovi Robertovi Kempemu akreditáciu na zápasy futbalových ME v Petrohrade potom, ako informoval o väzbách spoločnosti Gazprom na európsky futbal.

15.06.2021 10:24
Euro 2020, aleksander čeferin, ME 2020 Foto: ,
Ilustračné foto
debata (16)

Podľa listu, ktorý žurnalista pracujúci pre ARD a WDR dostal, bola jeho žiadosť zamietnutá po „zákulisnom preverovaní“. Jeho zamestnávateľ proti týmto krokom protestuje.

„Vnímame to ako obmedzenie slobody tlače, ktoré je pre nás neprijateľné. Vyzývame Rusko, aby poskytlo vysvetlenie a umožnilo našim kolegom voľný prístup na miesta, odkiaľ by mohli vykonávať svoju prácu,“ uviedla šéfredaktorka WDR Ellen Ehniová.

Kempe, ktorý za svoju prácu dostal niekoľko ocenení, informuje vyše 10 rokov o spojitostiach medzi športom a politikou. Ako expert vystupuje v spravodajských programoch ARD a WDR. Podľa WDR Kempe dostal na začiatku mája od UEFA potvrdenie o akreditácii, tá však bola následne zamietnutá ruskými úradmi.

„UEFA nie je v pozícii, aby takéto rozhodnutie zrevidovala alebo získala podrobné informácie, prečo bola žiadosť zamietnutá,“ cituje agentúra SID jej predstaviteľov. UEFA však potvrdila, že pre zostávajúcich 10 dejísk bude Kempeho akreditácie platná.

Rozhodnutie kritizovala aj Nemecká asociácia novinárov. „Ide o neprijateľné zasahovanie do slobody tlače, čo opäť dokazuje, že kritické spravodajstvo je v Rusku nielen nežiaduce, ale má aj dôsledky pre samotných novinárov,“ uviedol predseda asociácie Frank Überal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro 2020