Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Najlepšieho strelca majú Slováci na lavičke. Už im nepomôže

Pred piatimi rokmi strelili slovenskí futbalisti na finálovom turnaji majstrovstiev Európy vo Francúzsku tri góly.

14.06.2021 17:52
Kucka Bénes ME Foto: ,
Juraj Kucka a László Bénes na úvodnom tréningu v Petrohrade.
debata

Postarali sa o ne Duda, Hamšík, Weiss. Všetko hráči s ofenzívnymi predpokladmi. Ale ani jeden nie je klasický útočník. Ten dlhodobo slovenskému mužstvu chýba.

Tréner verí, že recept nájde

Slováci si v dvoch prípravných zápasoch pred šampionátom pripísali jediný gól. Klasika. A aj to, že úspešným strelcom bol stredopoliar Bénes.

Pred šampionátom sa situácia s útočníkmi ešte viac zamotala. Pred odchodom do Petrohradu sa v príprave s Bulharskom zranil Strelec a v ďalšom súboji s Rakúskom sa zranenie obnovilo Schranzovi.

futbal  1 Čítajte viac ONLINE: Slováci pretlačili favorita, víťazný gól strelil Škriniar

Ten síce do Ruska odletel, ale v dnešnom súboji s Poľskom trénerovi Štefanovi Tarkovičovi chýbal.

Skúseným zakončovateľom je v súčasnom kádri Ďuriš. Ibaže v 56 stretnutiach rozvlnil sieť len sedemkrát. To je bilancia sviatočného strelca, nie postrachu súperovej obrany.

„Je útočník, čakajú sa od neho góly, vyššie čísla. Ak si ich odložil na Euro, budem len rád,“ reagoval na jeho nepremenené šance Tarkovič.

Po generálke s Rakúskom vo Viedni, v ktorej Slováci neskórovali (0:0), postrehol Tarkovič pozitívne signály, ktoré ho napĺňali miernym optimizmom.

"Náš výkon sa zlepšil aj v prechode do útoku. Máme rezervy, na ktorých musíme pracovať, ale máme aj na čom stavať. Finalizácia našich akcií nebola optimálna.

Trápime sa v útočnej fáze, ale proti Rakúsku sme si utvorili najmä po prestávke šance, čo ma teší. Myslím, že keď budeme trpezliví, hráči sa viac zohrajú, nájdeme recept a budeme vedieť premieňať aj šance, ktoré si pripravíme."

Mintál po šanciach čaká aj góly

Zatiaľ to vyzeralo tak, že ozajstného kanoniera majú slovenskí reprezentanti momentálne na lavičke. Je ním Marek Mintál, ktorému sa podaril na slovenské pomery nevídaný kúsok – stal sa kráľom strelcov nemeckej bundesligy.

odkaz
euro 2020, odkaz

Háčik je len v tom, že túto trofej si vystrieľal v drese Norimbergu pred šestnástimi rokmi. A kým hrával v Žiline, bol najlepším kanonierom slovenskej ligy dva razy. Nijaká náhoda. Góly mal v krvi.

Momentálne pôsobí ako asistent trénera reprezentácie.

"Myslím si, že v príprave s Rakúskom sme sa zlepšili v útoku, vypracovali sme si aj dobré šance, žiaľ, gól nám chýbal. Ale verím, že keď najbližšie príležitosti prídu, v zápase s Poliakmi, lopta skončí v sieti.

Teraz je dôležité, že sme si možnosti vypracovali, dúfam, že sa konečne presadíme aj gólovo," očakáva 43-ročný bývalý slovenský reprezentant.

Vyzdvihuje súčasného svetového topkanoniera Roberta Lewandowského.

„Klobúk dolu, obdivujem, čo dosiahol. To je skutočný bombardér. Rok čo rok má neskutočné čísla. Čo sa týka gólov i asistencií. V Bayerne odvádza neskutočné výkony, ale treba vidieť aj to, že hrá v jednom z najlepších mužstiev. To sa od neho očakáva.“

Vittekova rada strelcom

Azda posledným úspešným klasickým útočníkom v slovenskej reprezentácii bol Róbert Vittek. Zažiaril práve vo finálovom turnaji – na majstrovstvách sveta 2010 v Afrike.

Strelil štyri z piatich slovenských gólov a stal sa najúspešnejším slovenským strelcom na MS či ME, vrátane československého obdobia.

Juraj Kucka, Marek Hamšík, Milan Škriniar Čítajte viac Jedna hviezdička z piatich. Slováci vraj budú jazýčkom

„Strelcov si musíme systematicky vychovávať,“ tvrdí 39-ročný Vittek.

„Zatiaľ si musíme na neho počkať, máme zopár mladých hráčov, chýbajú im ešte skúsenosti. Veľká škoda, že sa zranil Strelec, on je možno typom útočníka, ktorý by mohol priniesť v budúcnosti do tímu viac gólov.“

Zdôrazňuje, že sám je zvedavý, ako sa tréner vyrovná s týmto problémom, najmä po tom, čo sa zranil aj Schranz.

„Myslím si, že podobný turnaj môže byť veľkou školou napríklad pre Boženíka. A aj príležitosťou sa ukázať.“

Vittek má aj radu pre slovenských strelcov.

„Každú situáciu, každý moment, keď sa dostane hráč do blízkosti bránky, pred šestnástku či do nej, treba skúšať strieľať na bránku. Tým nič nepokazí, šťastie treba privolávať. Už teraz môžem povedať, že podobných situácií veľa nebude.“

Trikrát 0:0 určite nebude

Bývalý tréner reprezentácie Ján Kocian vníma útočnú hru Slovákov ako ich najväčší herný problém. „Dávame málo gólov a ak nejaký strelíme, tak zväčša po štandardkách.“

Podľa neho sa slovenskí futbalisti málo zapájajú do ofenzívy.

"Defenzívu máme vcelku zvládnutú, tá nám vykopala aj postup na šampionát. Ale prechod z defenzívy do útoku je naším veľkým problémom.

Keď získame loptu, nevieme prepnúť do dobrého protiútoku. Ani slabších súperov ako Malta či Cyprus sme nedostali pod súvislejší tlak. Potom to ťažko môžeme očakávať na významnom turnaji a zatlačiť Poliakov či nebodaj Španielov," hodnotí Kocian.

Poľsko Futbal ME2020 príprava Rusko Čítajte viac Poliaci? Dobrí susedia aj futbaloví blázni

Odborníci však veria, že nejaké góly na šampionáte dáme. Nemusí ich streliť len útočník, na čo sme si už zvykli.

„Klasická deviatka nám v zostave často chýba. Očakávam, že ňou môže byť Duda. Musíme sa pokúsiť viac strieľať aj z druhej línie, čo dokáže Kucka i Hamšík,“ pripomína Kocian.

Vittek dodáva, že góly musíme dať, ak chceme dosiahnuť dobrý výsledok, pomýšľať na postup.

„Inak to jednoducho nepôjde, trikrát 0:0 určite nebude. Skórovať by mohol Hamšík, ak bude v poriadku, veľa toho nenahral. Ale gól môžu streliť aj Weiss či Mak, alebo po štandardkách obranca Škriniar,“ naznačuje možnosti bývalý úspešný reprezentant.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Vittek #Ján Kocian #ME 2020 vo futbale