Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Poliaci? Dobrí susedia aj futbaloví blázni

Majú tri olympijské medaily. Dvakrát skončili tretí na majstrovstvách sveta. Dali futbalovému svetu mená ako Grzegorz Lato, Zbigniew Boniek či Robert Lewandowski. A predsa sa v novom miléniu na veľkých turnajoch trápia.

14.06.2021 12:19
Poľsko Futbal ME2020 príprava Rusko Foto: ,
Oporou poľského tímu je aj Grzegorz Krychowiak (10).
debata

Krivku výkonnosti, ktorá nápadne pripomína trajektóriu horskej dráhy, sa rozhodli Poliaci na začiatku tretieho tisícročia otočiť zdola nahor – silou a obrovskými peniazmi.

Keďže pripojili kus umenia, budú v pondelok 14. júna favoritom úvodného súboja E-skupiny majstrovstiev Európy proti Slovensku.

odkaz
euro 2020, odkaz

"Sme papierovými outsidermi, Poliaci sú pod veľkým tlakom. Oni musia, nám táto situácia vyhovuje. Verím, že uspejeme vďaka tomu, čo nás vždy zdobilo – tímový výkon, kompaktnosť, poctivá hra v defenzíve.

Som presvedčený, že sa v ich obrane nájdu nejaké okienka a udrieme z protiútoku. Musíme si dávať pozor na vysoké napádanie. Ak ho prekonáme rýchlou kombináciou, môžeme vyhrať," vraví slovenský reprezentant Ľubomír Šatka pred súbojom v Petrohrade.

Miliardy, aby sa nehanbili

Ešte na chvíľu sa vráťme do minulosti.

Ak Slovák kritizuje slabú futbalovú infraštruktúru, je to na zamyslenie. Lenže oko ťažko oklamete a aj Poliaci dobre vedeli i videli, že niektoré ich štadióny, zázemie i prístupové cesty k nim boli v dezolátnom stave.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Hamšík súperil so Suslovom. Slováci sa chystajú na Poľsko

Tie v Bialsko-Bialej či Krakove vyzerajú ako z obrázka. Pred pätnástimi rokmi by ste neverili, že sa jedná o rovnaký futbalový stánok.

Poliaci naliali do rekonštrukcií či novej výstavby a do kás klubov miliardy zlotých. A hoci sa štyridsaťmiliónový národ kvôli týmto obrovským injekciám hneval, vtedajší šéf zväzu Lato mal jednoduché vysvetlenie.

„Čoskoro budeme hostiť majstrovstvá Európy a ja sa nemienim hanbiť pred ostatnými krajinami,“ povedal bývalý slávny útočník tri roky pred Eurom 2012.

Jeho slová sa zakladajú na pravde, čo Šatka zisťuje už takmer tri roky. Ako jeden zo zástupcov kapitána Lechu Poznaň má tamojšie štadióny v malíčku.

„Infraštruktúra išla od Eura 2012 výrazne nahor. Záujem ľudí je obrovský. Poľsko je futbalová krajina, sú to veľkí blázni. Až takí, že to niekedy pred zápasmi končí bitkami priaznivcov,“ pokračuje Šatka.

Sprava Ondrej Duda, Ľubomír Šatka a Martin... Foto: TASR, Martin Baumann
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Sprava Ondrej Duda, Ľubomír Šatka a Martin Valjent prichádzajú na sobotňajší tréning v Petrohrade.

Hviezdou je pán futbalista

Poliaci nechceli slabý produkt zabaliť do pozlátka. Okrem komfortu na štadiónoch vzrástol aj počet hráčov v popredných európskych ligách i kvalita Ekstraklasy. Podľa Šatku ju Slováci majú radi hneď z niekoľkých dôvodov.

"Sme v tamojšom futbalovom prostredí vítaní. Máme podobnú mentalitu, sme dobrí susedia. Mňa prijali veľmi dobre, navyše absentuje výrazná rečová bariéra.

Nepoznám hráča, ktorý by mi na Poliakov hovoril niečo zlé. Myslím si, že nás majú radi," zamýšľa sa odchovanec dubnického futbalu.

Sympatie pôjdu v Petrohrade bokom. Obaja súperi chcú vyhrať a vstúpiť do špecifického turnaja trojbodovo.

„Ak dostanem šancu, bude to pre mňa výnimočný zápas. Žijem tam, mám v Poľsku veľa priateľov, cítim sa tam ako doma. Navyše, v nominácii sú traja chalani, s ktorými sme spolu hrali v Lechu. Takže došlo aj na podpichovačky. Verím, že sa na konci budem smiať ja,“ dúfa Šatka.

Christian Eriksen Čítajte viac Eriksenov kolaps a očkovanie? Škriniarov šéf sa vyjadril jasne

Najväčšou hviezdou E-skupiny a možno aj celého šampionátu bude Robert Lewandowski. Tridsaťdvaročný Poliak je na vrchole kariéry. V Dortmunde a Bayerne Mníchov vyhral všetko, čo sa dalo. Na úspech v národných bielo-červených farbách však stále čaká.

"Ak nie je najlepším futbalistom na svete, tak patrí minimálne medzi top trojku. Každý hráč sa chce zmerať s tým najlepším. Zistiť, ako na tom je. Či ako obranca má na to, aby takého strelca ubránil.

Netvrdím, že nemám čo stratiť, ale je to pre mňa veľká výzva. Cítim radosť i chvenie. Ak dostanem šancu, bude skvelé sa s takým pánom futbalistom konfrontovať," dopĺňa Šatka.

Vizitka Poľska

Tréner: Paulo Sousa
Hviezda tímu: Robert Lewandowski
Rebríček FIFA: 21. miesto
Najväčšie úspechy: 3. miesto (MS 1974 a 1982), štvrťfinále (ME 2016)
Bilancia so Slovenskom: 3 víťazstvá, 1 remíza, 4 prehry, skóre 13:12

Nominácia na ME 2020

Brankári: Fabiaňski (West Ham), Szczesny (Juventus), Skorupski (Bologna)

Obrancovia: Glik (Benevento), Bednarek (Southampton),Ked­ziora (Dynamo Kyjev), Rybus (Lok. Moskva), Bereszyňski (Sampdoria), Dawidowicz (Hellas), Helik (Barnsley), Piatkowski (Raków), Puchacz (Poznaň)

Stredopoliari: Krychowiak (Lok. Moskva), Zieliňski (Neapol), Moder (Brighton), Klich (Leeds), Jóžwiak (Derby), Frankowski (Chicago), Kozlowski (Štetín), Linetty (FC Turín), Placheta (Norwich)

Útočníci: Lewandowski (Bayern), Milik (Marseille), Kownacki (Düsseldorf), Šwiderski (PAOK), Šwierczok (Gliwice)

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #ME 2020 vo futbale #Robert Lewandowski #Euro 2020