Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Gól veterána Pandeva nestačil. Debutant na Eure podľahol Rakúsku

Futbalisti Rakúska zvíťazili v nedeľnom stretnutí C-skupiny EURO 2020 nad Severným Macedónskom 3:1.

13.06.2021 20:15
Goran Pandev, David Alaba Foto: ,
Goran Pandev v drese Severného Macedónska pred rakúskym kapitánom Davidom Alabom.
debata

Debutant na kontinentálnom šampionáte zaostával po góle Stefana Lainera z 18. minúty, ešte v prvom polčase ale dokázal vyrovnať 37-ročný veterán a kapitán mužstva Goran Pandev, ktorý sa stal druhým najstarším strelcom gólu na ME.

Rekord drží Rakúšan Ivica Vastič, ktorý skóroval proti Poľsku na EURO 2008 vo veku 38 rokov a 257 dní. Po zmene strán rozhodli o triumfe Rakúska Michael Gregoritsch s Markom Arnautovičom.

odkaz
euro 2020, odkaz

Za Severné Macedónsko nastúpili v priebehu druhého polčasu na Národnom štadióne v Bukurešti aj dvaja hráči, ktorí si v minulej sezóne obliekali dresy slovenských fortunaligových klubov – Tihomir Kostadinov z MFK Ružomberok a Milan Ristovski z FC Spartak Trnava.

V 2. kole skupinovej fázy si Ukrajina zmeria sily so Severným Macedónskom (17. júna o 15.00 SELČ v Bukurešti), o šesť hodín neskôr v Amsterdame nastúpia domáci Holanďania proti Rakúsku.

C-skupina – 1. kolo:

Bukurešť
Rakúsko – Severné Macedónsko 3:1 (1:1)
Góly: 18. Lainer, 78. Gregoritsch, 89. Arnautovič – 28. Pandev. Rozhodovali: Ekberg – Culum, Hallberg (všetci Švéd.), ŽK: Lainer – Trajkovski, Alioski
Rakúsko: Bachmann – Lainer, Dragovič (46. Lienhart), Hinterreger, Ulmer – Baumgartner (58. Gregoritsch), Laimer (90.+3 Baumgar­tlinger), X. Schlager (90.+4 Ilsanker), Alaba – Sabitzer – Kalajdžič (59. Arnautovič)
Severné Macedónsko: Dimitrievski – Nikolov (64. Bejtulai), S. Ristovski, Velkovski, Musliu (87. M. Ristovski), Alioski – Bardhi (82. Tričkovski), Ademi, Elmas – Pandev, Trajkovski (64. Kostadinov)

Po nezáživnom úvode a taktických oťukávačkách udreli Rakúšania ako prví. Sabitzerov pas z hĺbky poľa našiel pred bránkou nabiehajúceho Lainera, ktorý volejom do protipohybu prekonal brankára Dimitrievskeho – 1:0.

Severní Macedónci sa nestihli spamätať z prvého úderu a o pár minút takmer inkasovali druhý od Kalajdžiča, tentoraz bol Dimitrievski pripravený. Rakúšania kontrolovali dianie na trávniku, v 28. minúte však po nedorozumení stredných obrancov a fatálnej hrúbke brankára Bachmanna inkasovali.

Georginio Wijnaldum Čítajte viac Triler v Amsterdame. Ukrajinci zmazali dvojgólové manko, no v závere padli

Lopta sa so šťastím odrazila k Pandevovi, ktorý celú situáciu sledoval a poľahky ju zasunul do prázdnej brány – 1:1. Rakúšania mali aj naďalej platonickú prevahu v poli, ale gólové šance si vypracovať nedokázali.

Aj do druhého polčasu vstúpil papierový favorit aktívne, centrované lopty rakúskych krídelníkov ale nenachádzali v šestnástke adresáta.

Po hodine hry sa zrodila ojedinelá šanca Severných Macedóncov, ktorú zmaril Bachmann včasným vybehnutím, dorážka Pandeva išla vysoko nad. V 64. minúte mohol dostať Rakúsko opäť do vedenia striedajúci Gregoritsch.

Juraj Kucka, Marek Hamšík, Milan Škriniar Čítajte viac Jedna hviezdička z piatich. Slováci vraj budú jazýčkom

Zavesil sa na center do vzduchu, ale jeho hlavičku Dimitrievski vyškriabal končekmi prstov. V 78. minúte už bol ale prikrátky na jeho pohotové zakončenie po presnom centri Alabu – 2:1.

V 89. minúte pridal poistku ďalší „žolík“ rakúskeho kouča Arnautovič, obišiel aj brankára a pohodlne skóroval – 3:1.

Michael Gregoritsch, hráč Rakúska a autor víťazného gólu: „Mám za sebou ťažké dva roky kariéry. Úspech je už to, že som sa dostal do nominácie na šampionát. V každom tréningu sa snažím ísť naplno a dnes som sa dočkal odmeny. Za tento gól vďačím Bohu. Som nadšený z nášho výkonu, trojbodový vstup do turnaja je pre nás výborný odrazový mostík.“

David Alaba, hráč Rakúska: „Túžili sme získať tri body, pred piatimi rokmi vo Francúzsku sa nám to nepodarilo a nepostúpili sme zo skupiny. Teraz si kladieme vyššie ciele. Potvrdili sme, že máme dobrý útok. Dnes rozhodli striedajúci hráči, čo je dobré pre konkurenciu v tíme. Dosiahli sme dôležité víťazstvo.“

(Zdroj: uefa.com)

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #rakúski futbalisti #severomacedónski futbalisti