Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chceme si splniť naše sny, vraví Tarkovič. Pozrite si predpokladanú zostavu

Príprava končí, ide do tuhého. V pondelok večer budú slovenskí futbalisti možno vedieť, ako na tom sú.

13.06.2021 19:10
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Foto: ,
Štefan Tarkovič so svojimi zverencami počas nedeľného tréningu v Petrohrade.
debata (13)

Na oboch predchádzajúcich šampionátoch začali dosť nešťastne. Proti Novému Zélandu (MS 2010) i Walesu (ME 2016) inkasovali vždy v závere – v prvom prípade remizovali 1:1, v druhom prehrali 1:2.

Do tretice by radi vstúpili do turnaja úspešnejšie. Ich pondelkový súper Poľsko je síce miernym favoritom, ale Tarkovičovi zverenci za ním príliš nezaostávajú.

„Na turnaj sa tešíme a chceme si splniť naše sny,“ vraví tréner Štefan Tarkovič, ktorý šampionát vo Francúzsku pred piatimi rokmi absolvoval v úlohe asistenta.

„Teraz cítim väčšiu zodpovednosť ako naposledy,“ priznáva.

Poľsko – Slovensko

Finálový turnaj ME 2020, E-skupina, v pondelok 18.00, Petrohrad, Štadión Krestovskij, priamy prenos RTVS. Zápas povedú rumunskí rozhodcovia, ako hlavný Ovidiu Hategan.

Predpokladaná zostava Slovákov: Dúbravka – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Haraslín – Weiss, Hamšík, Mak – Duda.

Pred zápasom sa skloňuje vo všetkých pádoch a všetkých možných situáciách najmä meno Roberta Lewandowského.

Poliak, ktorý sa v turnaji predstaví ako úradujúci najlepší futbalista sveta podľa FIFA, chce konečne naplno zabrať aj v národnom drese, čaká ho tretie Euro.

Práve on je hlavným tromfom, ak porovnávame oboch pondelkových súperov. Na ostatných pozíciách je situácia vcelku fifty-fifty, niekde je úspešnejší súper, ale aj Slovensko má zopár lepšie obsadených postov.

Poľsko Rusko futbal EURO2020 príprava Čítajte viac Poliaci sú európsky štandard. Nemusíme z nich mať plné gate

„Prvý zápas je dôležitý. Ale nielen pre nás, pre všetkých. Od neho sa potom veľa odvíja. Aj ďalšie stretnutia, atmosféra a nastavenie mužstva. Ale spomínam si na prvý zápas na Eure vo Francúzsku, ktorý nám nevyšiel, ale postúpili sme zo skupiny,“ pripomína tréner.

V rebríčku FIFA sú všetci traja súperi v skupine nad Slovákmi a keď všetko pôjde podľa predpokladov, slovenským postupom sa to neskončí.

„Vyrovnanosť všetkých tímov je veľká. Pre nás bude každý zápas ťažký. Ale aj pre našich súperov,“ zdôraznil Tarkovič.

Bilancia hovorí mierne v prospech slovenského tímu. Z ôsmich vzájomných stretnutí vyhral štyri, tri prehral, v jednom remizoval.

Aj v poslednom stretnutí, ktoré sa však hralo pred ôsmimi rokmi a odvtedy sa mnohé zmenilo, triumfovali Slováci, v príprave na pôde súpera pred vyše 40-tisíc divákmi (2:0).

odkaz
euro 2020, odkaz

A úspešnejší boli aj vtedy, keď išlo o dôležité body. Hneď prvý kvalifikačný zápas sa skončil síce debaklom (0:5), ale v troch ďalších vyhrali, vrátane pamätného súboja o postup na MS do Afriky v Chorzówe.

Po niekoľkotýždňovej záverečnej príprave, ktorú však narúšali najmä zdravotné problémy, má Tarkovič základnú jedenástku jasnú, ale prezradí ju najskôr hráčom v pondelok podvečer na taktickej porade.

„Schranzov štart je otázny, zranenie sa mu obnovilo, ešte potrebuje nejaký čas. A čo sa týka Marka Hamšíka, budem rád, keď už bude všetko v poriadku,“ naznačil Tarkovič, ktorý bude spokojný, ak mužstvo postúpi zo skupiny do osemfinále.

Taký výsledok si Slováci zapísali do histórie aj na dvoch predchádzajúcich šampionátoch.

V slovenskom tíme dvaja „Poliaci“

V aktuálnom slovenskom výbere sú dvaja futbalisti, ktorí si na chlebík zarábajú v Poľsku – brankár Kuciak a obranca Šatka. Poľskú minulosť majú aj ďalší, ktorí už medzitým zmenili dresy – Duda či Haraslín.

Hamšík: Už nech to vypukne a nezabudnime útočiť

Cíti sa fit a verí, že odohrá plnú zápasovú minutáž. Líder slovenskej reprezentácie Marek Hamšík povedie spoluhráčov už do tretieho otváracieho súboja na veľkom podujatí po MS 2010 v JAR, resp. EURO 2016 vo Francúzsku.

Na nedeľnej online tlačovej konferencii pred duelom E-skupiny proti Poľsku vyjadril vieru, že po zranení lýtka bude môcť odohrať prvý zápas naplno.

„Som rád, že tu sedím, znamená to, že som fit a pripravený hrať. Cítim sa na plnú minutáž,“ potvrdil na úvodnú otázku médií. Rovnako ako hlavný tréner Štefan Tarkovič, i kapitán SR sa už nevie dočkať úvodného hvizdu:

„Všetci sa veľmi tešíme, sú to predsa majstrovstvá Európy, ktoré sa nehrajú tak často, a už vôbec nie pre slovenský národný tím. Nevieme sa dočkať, pripravujeme sa dlhé týždne, sme plní emócii a tešíme sa. Už nech sme na ihrisku, už nech to vypukne.“

VIDEO: Hamšík pred úvodným zápasom (vysielané 11. 6. )

Video

Tridsaťtriročný stredopoliar si dobre uvedomuje, že favorizované Poľsko bude stavať na mimoriadne silnej ofenzíve.

„Majú obrovskú kvalitu, najmä v ofenzíve. My musíme mať prepracovanú defenzívu, ale nemôžeme zabudnúť útočiť. Musíme sa pozerať len na tých, ktorých majú k dispozícii, hoci stratili dobrých ofenzívnych hráčov, Lewandowski a Zieliňski majú európsku kvalitu.“

Výsledok prvého zápasu môže, ale nemusí veľa napovedať o ďalšom vývoji na záverečnom turnaj z hľadiska postupových kalkulácií.

Vlastné skúsenosti s tým majú aj Slováci, ktorí pred piatimi rokmi prehrali v prvom súboji na ME s Walesom 1:2, napriek tomu sa ako nováčik na kontinentálnom šampionáte v ére samostatnosti kvalifikovali do osemfinále.

„Prvý zápas je veľmi dôležitý, ale nemusí sa to všetko odvíjať len od jeho výsledku. Chceme vykročiť tým správnym krokom. Chceme získať body. Ukáže sa to však až na ihrisku.“

Hamšík sa tiež vyjadril na adresu Dána Christiana Eriksena, ktorý deň predtým skolaboval v súboji s Fínskom v Kodani.

„Bolo to hrôzostrašné, ešte hodiny potom som mal zimomriavky na tele. Chvalabohu, skončilo sa to pozitívne. Všetci sme stáli pri ňom.“ (TASR)

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti #poľskí futbalisti