Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

ANKETA: Ako obstoja Slováci? Mužstvo celkový potenciál ešte neukázalo

Ako obstoja Slováci na Eure 2020, spýtali sme sa troch slovenských futbalových osobností v ankete pred pondelkovým štartom zverencov Štefana Tarkoviča.

13.06.2021 08:17
Petrohrad, štadión Foto:
Štadión Krestovskij v Petrohrade, dejisko dvoch zápasov Slovákov v E-skupine ME.
debata

Milan Lešický, bývalý tréner reprezentácie

"Máme mužstvo, ktoré môže za istých okolností podať dobrý výkon a aj vyhrať s takmer každým súperom. Aj v našej nominácii nájdeme desať-jedenásť hráčov, ktorí ak vychytia svoj deň, budú v optimálnej forme, môžu odohrať kvalitné zápasy a byť aj úspešní.

K tomu potrebujú, aby boli nielen optimálne pripravení, ale mali aj šťastie. Nemáme širokú základňu kvalitných hráčov, aj preto si myslím, že 26 hráčov v nominácii je vysoké číslo a môže priniesť aj problémy.

V minulosti ich robili najmä tí, ktorí sa v zápasoch nedostali k slovu. Silné krajiny, ktoré štartujú na šampionátoch pravidelne, majú s touto situáciou väčšie skúsenosti.

Milan Lešický. Foto: SITA
Milan Lešický Milan Lešický.

Napríklad Nemci to riešia tak, že tých, o ktorých vedia, že nenastúpia, alebo budú hrať minimálne, na tento fakt vopred upozornia a ich úlohou je, aby prispievali k utváraniu priaznivej nálady.

Väčšinou ide o perspektívnych hráčov, ktorých čas v reprezentácii len príde. Pre náš tím bude dôležitý hneď prvý zápas, ak ho zvládne, má vyššie šance aj v dvoch nasledujúcich.

Ak sa dostane do situácie, že bude musieť v druhom či treťom zápase bezpodmienečne vyhrať, aby sa udržal na šampionáte, je to náročné na psychiku a súper sa ocitne vo výhode."

odkaz
euro 2020, odkaz

Jozef Barmoš, bývalý reprezentant a tréner

"Myslím si, že dokážeme odohrať takmer vyrovnané partie aj so Švédmi, aj s Poliakmi. Otázkou je, či vieme byť aj efektívni, či si vypracujeme šance a premeníme ich. Máme perspektívny tím, ktorý sa teraz tvorí.

Mám pocit, že mu ešte chýba zohratosť. A ofenzívna sila. Najmä v nej hľadajú hráči formu, to znižuje naše vyhliadky na úspech. Aj medzi tými, ktorí mali byť lídrami, sú takí, čo hrávali málo, robili náhradníkov, nemohli sa výkonnostne posúvať.

Jozef Barmoš. Foto: Pravda, Ivan Majerský
Jozef Barmoš Jozef Barmoš.

Chýba nám isté rutinérstvo v zakončení, ale to nezískajú hráči bez hernej praxe. To sú situácie, keď je hráč vystavený časovému i priestorovému tlaku a musí to zvládnuť. Tréning neodhalí to, čo zápas.

Otázny je aj Hamšík, ktorý má zdravotné problémy, práve on je tvorcom ofenzívnych myšlienok. Otáznikov je dosť, ale mužstvo aj v zápase s Rakúskom ukázalo, že sa vie skoncentrovať a malo aj dobré fázy.

Stále platí, že celkový potenciál ešte neukázalo. V tejto chvíli by sme sa mali sústrediť na kvalitné výkony, to by som akcentoval a uvidíme, koľko nám to prinesie bodov, či to môže stačiť."

Dušan Tittel, trojnásobný futbalista roka

"Teším sa, že sme sa kvalifikovali na záverečný turnaj, ale zároveň som trochu opatrný v prognózach. Posledné zápasy, aj dva záverečné pred štartom šampionátu s Bulharskom a Rakúskom, môj optimizmus trochu brzdia.

Generálka vo Viedni ukázala, že keď chlapci poctivo, v hlbokom bloku bránia, budú nám súperi dosť ťažko dávať góly. Máme skvelého brankára Dúbravku, výborného Škriniara, pri ktorom sa v dobrom svetle ukazoval aj druhý stopér Šatka.

Dušan Tittel. Foto: SITA, Ján Slovák
Dušan Tittel Dušan Tittel.

Vždy sa však ľahšie bráni, ako tvorí. A mám obavy, že ak nejaký gól dostaneme, ťažko dáme dva, budeme mať problém otočiť zápas. Už dlhodobejšie nám chýba v reprezentácii úderný útočník.

A tam, kde máme hráčov najmenej, ešte sa nám zrania Strelec i Schranz. Ďuriš ukázal, že sa do šancí dostane, ale chýba mu aj kúsok šťastia, pohoda, istota v zakončení. To sa odvíja aj od toho, že pravidelne vo svojom klube na Cypre nehráva.

Do čoho kopne Lewandowski, z toho je gól. V Ďurišovom prípade to neplatí. Musíme dúfať, že v zápase gól neinkasujeme a nejaký strelíme."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti