Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Taliani sa penalty nedočkali. Rozhodca mohol prihliadať na nové pravidlo

Druhopolčasová efektivita vyniesla futbalistom Talianska presvedčivé víťazstvo 3:0 nad mužstvom Turecka v piatkovom otváracom zápase majstrovstiev Európy.

12.06.2021 11:00
Ciro Immobile Foto: ,
Ciro Immobile žiada od rozhodcu Dannyho Makkelieho odpískanie penalty.
debata (3)

„Azúrová squadra“ na domácom Olympijskom štadióne v Ríme dominovala počas kompletnej deväťdesiatmi­nútovky. Do prestávky ešte turecká defenzíva stačila odolávať tlaku Talianov, no po zmene strán až trikrát kapitulovala.

„Bolo dôležité začať dobre. Pre nás všetkých, fanúšikov i ostatných Talianov, to bol nádherný večer. Dúfam, že takých ešte niekoľko zažijeme,“ rozplýval sa po stretnutí tréner Talianov Roberto Mancini, ktorého hráči Turkov prakticky k ničomu nepustili.

Presné zásahy si rozdelil útočný trojzáprah Talianska. Najprv v 53. min prienik Domenica Berardiho skončil vlastencom Meriha Demirala, v 66. min sa presadil Ciro Immobile a konečný účet duelu podčiarkol v 79. min Lorenzo Insigne.

odkaz
euro 2020, odkaz

Immobile po strelenom góle ďakoval do kamier mame, že ho vychovala tak, aby si v „správnom čase vedel nájsť správne miesto“.

Insigne zasa vychválil atmosféru, ktorú v tímu vytvoril kormidelník Mancini.

„Naše mužstvo sa nedelí na hráčov zo základnej jedenástky a tých na lavičke. Každý z nás je vždy pripravený obetovať sa za ktoréhokoľvek spoluhráča,“ skonštatovala hviezda SSC Neapol.

Taliani víťazstvom nad Turkami predĺžili vlastnú šnúru bez prehry na 28 zápasov. Mimochodom, Taliansko zvíťazilo nad Tureckom vo svojom úvodnom vystúpení na ME aj pred 21 rokmi na šampionáte v Belgicku a Holandsku, pričom aj vtedy sa triumf mužstva z Apeninského polostrova (2:1) zrodil 11. júna.

Turecko, Taliansko, Ciro Immobile Čítajte viac Talianov nakopol vlastenec. V otváracom zápase Eura nedali šancu Turkom

„Tento duel sme nevyhrali náhodou. Veľmi sme sa zlepšili a stále sa ešte máme kam posúvať. Turci nie sú slabé mužstvo. My sme odohrali sme výborné stretnutie a neumožnili sme súperovi hrať,“ doplnil Mancini.

Na konci stretnutia mali Taliani na konte 24 streleckých pokusov, kým Turci iba tri, ale žiadny do priestoru troch žrdí.

„Nebol to náš deň. Priveľmi sme strácali loptu a nevedeli sme sa dostať dopredu. Taliansko bolo lepšie,“ priznal turecký lodivod Senol Günes, ktorý pred 19 rokmi priviedol „krajinu polmesiaca“ na MS 2002 k zisku historických bronzových medailí.

Slávnostné otvorenie futbalového Eura v Ríme Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slávnostné otvorenie futbalových majstrovstiev...

Štadión v Ríme bol zaplnený iba na 25 % celkovej kapacity pre opatrenie súvisiace s pandémiou koronavírusu.

Fanúšikovia sedeli v malých skupinkách v bezpečnej vzdialenosti od seba. Napriek obmedzeniam prišlo do hľadiska asi 16-tisíc priaznivcov, čo bola najväčšia návšteva na športovom podujatí v Taliansku od vypuknutia pandémie.

Oprávnený hnev?

V zápase za stavu 0:0 prišlo k situácii, pri ktorej Taliani žiadali pokutový kop po ruke Zekiho Celika. Smerovala na ňu lopta po centri Leonarda Spinazzolu, ktorý vášnivo gestikuloval spolu s ďalšími spoluhráčmi.

Holandský rozhodca Danny Makkelie zastavil na chvíľu hru a zdalo sa, že debatuje s videorozhodcom. Nakoniec sa hralo ďalej. Protesty nepomohli, penalty sa nedočkali.

Prekvapenie netajila ani bývalá česká hviezda, dnes expert ČT Sport Tomáš Ujfaluši. Ten situáciu označil za nehoráznosť. Zahraničné portály však upozorňujú na nový výklad pravidiel, téme sa venoval aj Sport.cz.

"Spinazzola nastrelil ruku súpera zblízka v okrajovej časti pokutového územia. Brániaci Turek však išiel do súboja s rukou od tela, nesmerovala od lopty, čo v tej rýchlosti ani nemohla. Zväčšovala objem tela.

Mohlo to však byť posúdené ako prirodzený pohyb brániaceho hráča. Napriek tomu sa mnohým zdalo, že rozhodca domácich Talianov poškodil," píše sa na stránke.

Argumentom proti odpískaniu penalty by mohla byť aj malá vzdialenosť medzi hráčmi.

Web priniesol aj vyjadrenie experta v ČT Sport Jiřího Kureša:

"Nie som kompetentný na to, aby som posudzoval, či mal byť pokutový kop. Pravidlá sa ale zmenili. U nás od júla, pre Euro už od júna.

FIFA (po novom) spája väčšinu kritérií (v súvislosti posudzovania hra rukou) do jedného, a to či ide o prirodzený pohyb ruky zodpovedajúci pohybu celého tela."

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #tureckí futbalisti #talianski futbalisti