Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lobotkovi stačila minúta. Ako ovplyvňuje zápasová prax výkony hráčov?

Často zdôrazňovaná zásada, že miestenku do reprezentácie si musí každý zaslúžiť dobrými výkonmi v klubovom drese, nemusí vždy v praxi platiť.

12.06.2021 06:32
Rakúsko SR šport futbal EURO2020 príprava... Foto: ,
Stanislav Lobotka v prípravnom zápase s Bulharskom.
debata (14)

O nominácii do národného tímu rozhodujú rôzne faktory. V slovenskom výbere na Euro sa ocitli aj futbalisti, ktorí toho v poslednom čase veľa neodohrali.

Najviac minút odohral Hancko

Od posledného marcového reprezentačného zrazu, v apríli a máji, boli podľa záznamov Pravdy najvyťaženejšími slovenskými futbalistami Dávid Hancko v Sparte Praha a Patrik Hrošovský v Genku.

Vo svojich kluboch však pravidelne hrávali aj niekoľkí ďalší členovia kádra, ktorých mená sa objavili v nominácii na šampionát.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Vittek: Nemáme taký silný tím ako na minulých šampionátoch

Najviac Martin Dúbravka v Newcastli, Milan Škriniar v Interi Miláno a Martin Valjent v drese Mallorky, hoci tá pôsobila len v druholigovej španielskej súťaži.

Naopak Stanislavovi Lobotkovi stačila na účasť na Eure jediná minúta. Stredopoliar Neapolu si ju pripísal ešte v aprílovom ligovom zápase proti Laziu Rím, keď nahradil Francúza Bakayoka.

Lobotka, ktorý v minulých rokoch patril k stabilným členom národného tímu, v talianskej najvyššej súťaži nehrával takmer vôbec.

Neobjavoval sa na ihrisku nielen v uplynulých dvoch mesiacoch. Predtým si zahral päť minút v závere zápasu so Sassuolom na začiatku marca…

Forma bez zápasov? To nejde

Experti sa zhodujú, že výnimky v tomto prípade skoro neexistujú. Kto chce zvyšovať výkonnosť a mať v potrebnej chvíli formu, musí predtým pravidelne hrávať.

„Som presvedčený, že v nedávnej minulosti sme v niektorých zápasoch doplatili na to, že nie všetci hráči mali dostatočnú zápasovú prax,“ tvrdí Pavol Peráček, bývalý technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu a v súčasnosti šéf katedry hier na FTVŠ UK v Bratislave.

odkaz
euro 2020, odkaz

Podľa neho môže táto situácia ovplyvniť vystúpenie mužstva aj na Eure.

"V nominácii sme mali na marcovom zraze aj hráčov, ktorí si pol roka poriadne do lopty nekopli. Niektorí nedostávajú v kluboch priestor.

Budovanie formy neexistuje bez odohratých zápasov. To jednoducho nejde a nikdy to nemôže fungovať. A je úplne jedno, o akého hráča ide."

Dôvodov, prečo hráči mali na konte pred príchodom na záverečnú prípravu málo odohratých minút, je viacero.

Niektorých trápili zdravotné problémy, niekde sa súťaže skončili skôr alebo kluby už nemali taký bohatý program, ale výsledok býva rovnaký – zápasová prax im chýba.

Tréning slovenských futbalistov v Petrohrade Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Usmiaty Marek Hamšík (tvárou) počas tréningu v...

Tarkovič: Taký typ potrebujeme

Zdravotné problémy, ale aj silná konkurencia v mužstve, najviac zasiahli Lobotku, ktorý nedostal v Neapole priestor, ktorý očakával.

Pre národný tím je to problém aj preto, lebo práve on patril v minulých sezónach ku kľúčovým hráčom a výrazne prispel aj k postupu na finálový turnaj majstrovstiev Európy.

Z desiatich kvalifikačných zápasov nastúpil v deviatich a v ôsmich odohral plný počet minút. Na konte ich mal dovedna 785. Vyťaženejší v boji o Euro boli len Hamšík (942), Kucka (878) a Škriniar (840).

Milan Škriniar Čítajte viac Škriniar vie, že sa od neho očakáva veľa: Keď cítim tlak, som lepší

Lobotka nebol so svojou pozíciou pod Vezuvom spokojný, na jar ho trápili aj mandle, ktoré mu museli vybrať.

"Nie je veľmi čo hodnotiť, nehrával som. V zime som chcel situáciu riešiť zmenou klubu, tréner s tým však nesúhlasil… Z toho som bol rozčarovaný ešte viac,“ vyjadril sa po príchode na prípravný kemp na stránke SFZ.

Bez Lobotku si tréneri nevedeli reprezentáciu v uplynulých sezónach predstaviť a nevie si ju teraz predstaviť ani Štefan Tarkovič.

"Viem, čo v ňom je. Poznám ho dosť dlho. Má smolu, v klube tréner na danej pozícii uprednostnil iných hráčov, ktorí majú extrémnu kvalitu.

Som si vedomý, že mu chýba zápasová prax, ale absovoval v klube minimálne tréningový proces na top úrovni. A keď bude hrávať, môže reprezentácii pomôcť. Taký typ hráča nám chýba."

Len tréning nestačí

Tarkovič zdôraznil, že hráčov z nominácie na Euro nevyradili výkonnostné dôvody, zlý prístup v tréningu alebo v zápase. „Rozhodlo komplexné hodnotenie, hráčska typológia a predpokladaný scenár zápasov, ktoré nás čakajú na Eure.“

V porovnaní s nedávnou minulosťou sa situácia mierne zlepšila. Lenže v náročnom turnaji, aký mužstvo čaká, musí mať tréner k dispozícii viac ako len desať hráčov, ktorí ukázali uspokojivú výkonnosť v ligových súťažiach.

Aj Milan Lešický, bývalý tréner, ktorý viedol s Milanom Máčalom československé mužstvo v záverečnom období niekdajšej federácie, upozorňuje, že futbalisti, ktorí na jar nehrávali, sotva môžu tímu výraznejšie pomôcť.

Slávnostné otvorenie futbalového Eura v Ríme Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slávnostné otvorenie futbalových majstrovstiev...

"Futbalisti sú v podobnej pozícii ako umelci, poprední klaviristi či huslisti. Musia neustále cvičiť, koncertovať, lebo inak by nenapredovali.

Futbalistovi nestačí, keď len trénuje. Fyzické predpoklady môže spĺňať, ale to je málo. Takí hráči sú možno využiteľní na jeden polčas, možno zápas, ale nie dlhodobo na taký turnaj, akým sú majstrovstvá Európy.

Vtedy sa jasne ukáže zápasový deficit. Vysoká výkonnosť a forma sa udržiava len v náročných zápasoch. Nepoznám hráča, ktorý by len trénoval a nehral a potom by nastúpil a odviedol vrcholné výkony."

Hamšíkov reštart zastavilo zranenie

Tento fakt si uvedomoval aj Marek Hamšík, dlhoročná opora mužstva. Najmä preto zamieril do švédskeho Göteborgu, aby sa po dlhej hernej odmlke pred šampionátom rozohral.

VIDEO: Marek Hamšík pred ME

Video

Tento zámer sa mu vcelku darilo plniť. Pred príchodom na reprezentačný zraz do rakúskeho Windischgarstenu síce neodohral ligové stretnutie s Djurgardenom, ale v troch predchádzajúcich májových súbojoch si pripísal už plný počet minút a aj v dvoch zápasoch predtým ho tréner striedal až v závere zápasu.

Hamšíkov sľubný reštart však opäť zastavilo zranenie, tri uplynulé týždne naplno netrénoval, v dvoch prípravných zápasoch pred odletom do Petrohradu (Bulharsko a Rakúsko) neodohral ani minútu.

Stále však veril, že sa do tímu vráti a zahrá si aj na treťom veľkom turnaji (po MS 2010 a ME 2016).

"Cítim sa čoraz lepšie. Stále to však ešte nie je stopercentné a preto musím byť opatrný,“ vyjadril sa Hamšík pred zápasom s Rakúskom, ktorý bol generálkou na šampionát.

Pekarík: Dobrá sezóna

Hamšík je slovenským rekordérom v počte odohraných stretnutí. V zápase s Bulharskom zažil stý štart v reprezentačnom drese aj Peter Pekarík, jeden z najskúsenejších slovenských futbalistov v aktuálnom kádri.

Peter Pekarík pred odletom do Petrohradu na... Foto: TASR, Pavel Neubauer
slovenskí futbalisti Peter Pekarík pred odletom do Petrohradu na majstrovstvá Európy vo futbale.

V dôležitých dvoch mesiacoch pred záverečnou prípravou odohral z ôsmich stretnutí tri, v piatich sledoval stretnutie svojho berlínskeho mužstva len z lavičky.

Aj v prípade hráča, ktorý reprezentuje Slovensko už pätnásť rokov, sa objavovali pochybnosti, či bude mať dostatočnú zápasovú prax.

Druhý najstarší muž v Tarkovičovom kádri však obavy jednoznačne vyvracia. Pripomína, že v klube sa na začiatku roka zmenili tréneri, čo ovplyvnilo aj jeho pozíciu.

"Domnievam sa, že so zápasovou praxou nebudem mať nijaký problém. Kým nás viedol tréner Bruno Labbadia, pravidelne som hrával, nastúpil som v prvých sedemnástich stretnutiach.

Potom sa vrátil na lavičku tréner Pál Dárdai a zmenil rozostavenie, aj preto som vypadol zo zostavy.

Ale spolu som nastúpil v 24 stretnutiach v bundeslige a keď prirátam k tomu aj ďalšie zápasy, vychádza mi číslo 32 stretnutí.

Túto sezónu považujem za jednu z mojich najlepších v poslednom období, strelil som v nej aj štyri góly, čo sa mi nikdy doteraz nepodarilo," zdôraznil 34-ročný Pekarík.

Odohrané minúty pred príchodom na zraz (apríl – máj)
906 Dávid Hancko Sparta Praha
876 Patrik Hrošovský Genk
810 Martin Dúbravka Newcastle
810 Milan Škriniar Inter Miláno
810 Martin Valjent Mallorca
753 Ondrej Duda 1. FC Kolín
720 Dušan Kuciak Lechia Gdaňsk
634 Martin Koscelník Slovan Liberec
623 Ivan Schranz Jablonec
543 Denis Vavro Huesca
540 Ľubomír Šatka Lech Pozňan
457 Juraj Kucka Parma
453 Jakub Hromada Slavia Praha
442 Marek Hamšík IFK Göteborg
394 Ján Greguš Minnesota United
323 Vladimír Weiss Slovan Bratislava
311 Tomáš Suslov Groningen
299 Róbert Boženík Feyenoord
288 Tomáš Hubočan Omonia Nikózia
270 Peter Pekarík Hertha Berlín
216 Róbert Mak Ferencváros
214 László Bénes Augsburg
90 Marek Rodák Fulham
76 Lukáš Haraslín Sassuolo
65 Michal Ďuriš Omonia Nikózia
1 Stanislav Lobotka SSC Neapol

Poznámka: za menom hráča je klub a počet odohratých minút v apríli a máji.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti