Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Talianov nakopol vlastenec. V otváracom zápase Eura nedali šancu Turkom

V otváracom zápase EURO 2020 zvíťazili futbalisti Talianska nad Tureckom 3:0. O triumfe v piatkovom súboji A-skupiny na Olympijskom štadióne v Ríme rozhodli po prestávke.

11.06.2021 23:02
Turecko, Taliansko, Ciro Immobile Foto: ,
Radosť talianskych futbalistov s fanúšikmi po druhom góle Turkom, ktorý strelil Ciro Immobile.
debata

Pomohol im vlastný gól Meriha Demirala z 53. minúty, druhý zásah pridal Ciro Immobile a výhru dominujúceho favorita spečatil Lorenzo Insigne.

Ďalší účastníci zoskupenia Wales a Švajčiarsko vstúpia do šampionátu vzájomným súbojom v sobotu o 15.00 SELČ v Baku. Talianov čakajú v 2. kole skupinovej fázy Švajčiari (16. júna o 21.00 SELČ v Ríme), Turecko si o tri hodiny skôr zmeria sily s Walesom v Baku.

A-skupina – 1. kolo:

Rím
Turecko – Taliansko 0:3 (0:0)
Góly: 53. Demiral (vlastný), 66. Immobile, 79. Insigne. Rozhodovali: Makkelie – Steegstra, de Vries (všetci Hol.), ŽK: Söyüncü, Dervisoglu (obaja Tur.), 16.000 divákov.
Turecko: Cakir – Celik, Demiral, Söyüncü, Meras – Yokuslu (65. Kahveci) – Karaman (76. Dervisoglu), Tufan (64. Ayhan), Yazici (46. Ünder), Calhanoglu – Yilmaz
Taliansko: Donnarumma – Florenzi (46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Locatelli (73. Cristante) – Berardi (85. Bernardeschi), Immobile (81. Belotti), Insigne (81. Chiesa)

Prvýkrát v histórii finálových turnajov ME sa v úlohe rozhodkyne predstavila žena, Francúzka Stephanie Frappartová kryla chrbát z pozície náhradnej štvrtej arbiterky hlavnému Holanďanovi Dannymu Makkeliemu.

Taliani v úvodných minútach nepožičali Turkom loptu a usadili sa na ich polovici. Prvýkrát sa im podarilo dostať za ich obranu v 17. minúte, Insigneho krížna obaľovačka vnútri šestnástky minula cieľ.

Slávnostné otvorenie futbalového Eura v Ríme Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Slávnostné otvorenie futbalových majstrovstiev...

Turci nechali súpera tvoriť a sami to vzadu zatvorili. Ich defenzívna taktika vychádzala, so stupňujúcim sa tlakom favorita ale začala mať trhliny.

V 22. minúte pohrozil hlavičkou po rohovom kope osamotený Chiellini, Cakir končekmi prstov vyškriabal loptu na roh. Aj ďalšie nebezpečné zakončenie Talianov bolo hlavičkové, Immobile po centri z ľavej strany poslal loptu tesne vedľa žrde.

Turci boli vpredu „vypnutí“, ich dva záblesky zastavil ofsajd a raz zakročil Donnarumma. V závere polčasu sa premiérovo na ME dostal do akcie VAR.

Turecko, Taliansko Čítajte viac Hladké víťazstvo Talianov nad Turkami sme sledovali ONLINE

Technológia preverila spornú situáciu po nastrelenej ruke Celika v pokutovom území, rozhodca však nevyhovel penaltovým naliehaniam Talianov a nechal pokračovať v hre.

Ofenzívnu biedu Turkov mal zažehnať striedajúci Ünder a krátko po príchode na ihrisko dal o sebe vedieť. Vybojoval loptu na vlastnej polovici, predviedol dlhý šprint, v kľúčovej fáze mu už ale nezostali sily na razantnejšie zakončenie.

Odpoveď Talianov na seba nenechala dlho čakať, hneď ich prvá akcia po prestávke sa skončila gólom. Barella našiel v pokutovom území Berardiho, ktorého centrovanú loptu pred nabiehajúcim Immobilem nasmeroval hruďou do vlastnej brány Demiral – 0:1.

odkaz
euro 2020, odkaz

Zdvojnásobiť náskok s chuťou hrajúcich Talianov mohol Spinazzola, no Cakir jeho pokus vyrazil. V 66. minúte už bol ale turecký brankár bezmocný pri dorážke Immobileho z tesnej blízkosti, keď predtým vyrazil pokus Spinazzolu iba pred kanoniera Lazia a ten poľahky skóroval – 0:2.

Turci kapitulovali aj tretíkrát, Insigne v 79. minúte šikovne zakrútil loptu k ľavej žrdi a stanovil výsledok otváracieho súboja šampionátu – 0:3.

Roberto Mancini, tréner Talianska: „Odohrali sme dobrý zápas. Prvý duel na turnaji nikdy nie je ľahký, navyše stál proti nám kvalitný súper. Kľúčové pre nás bolo zdynamizovať hru, rýchlejšie si presúvať loptu. Veľmi nám pomohli aj diváci. Mám veľkú radosť z nášho výkonu, Turkov sme k ničomu nepustili. Bol to krásny večer a verím, že prídu aj ďalšie.“

Ciro Immobile, útočník Talianska a strelec druhého gólu: „Boli sme trpezliví. Turci si silní, problém by mal s nimi nejeden toptím. Po prestávke už ale bolo cítiť, že im odchádzajú sily a po prvom góle museli otvoriť hru. To bola voda na náš mlyn, pridali sme ďalšie presné zásahy a rozhodli o zisku troch bodov.“

(Zdroj: uefa.com)

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #tureckí futbalisti #talianski futbalisti