Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vittek: Nemáme taký silný tím ako na minulých šampionátoch

Na majstrovstvách sveta 2010 v Afrike strelili slovenskí futbalisti päť gólov. Štyri z nich si pripísal Róbert Vittek (39).

11.06.2021 19:18
Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Foto: ,
Marek Hamšík a jeho spoluhráči počas tréningu v Petrohrade.
debata (3)

Niečo podobné nedokázali ani najobávanejší strelci slovenskej histórie.

Bratislavský rodák prekonal dovtedajší rekord kanoniera Adolfa Scherera, ktorý na slávnych MS 1962 v Čile prekonal súperových brankárov tri razy.

Zaspomínate si niekedy na tieto pekné chvíle vašej kariéry?

Sú to krásne spomienky, ale ja nie som typ, ktorý by z nich žil, pozerám sa viac dopredu.

Už v pondelok rozohrajú slovenskí futbalisti Euro 2020 prvým zápasom. Čo od nich v turnaji očakávate?

Predovšetkým chcem zdôrazniť, že pokladám za úspech, že nechýbame v tejto spoločnosti. Ale keď sme sa už v nej ocitli, dúfam, že turnaj len neodohráme, ale hráči a všetci členovia realizačného tímu urobia maximum, aby dosiahli dobrý výsledok.

odkaz
euro 2020, odkaz

Čo budete považovať za dobrý výsledok?

Postup zo skupiny. Myslím, že takto to cítia aj hráči. Ale nebude to ľahké. Poliaci i Švédi sú silní súperi a o Španieloch ani nehovorím. Ale myslím si, že najmä proti prvým dvom sa dá hrať, nie sme bez šance.

Slováci začínajú s Poľskom. Ako vnímate tohto súpera?

Nič jednoduché nás nečaká. Musíme si priznať, že my nemáme v mužstve hráča typu Lewandowského, ktorý patrí desať rokov do absolútnej svetovej špičky.

Zaplať pánboh, Ibrahimovič bude Švédom chýbať, na šampionáte sa nepredstaví. To je totiž ďalšia extratrieda, ktorá dokáže rozhodnúť zápas.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Hamšík má dobrú správu, lekár hovoril aj o Schranzovi. Takáto nálada je v tíme

Spomenuli ste Lewandowského. V národnom drese sa mu však nedarí tak ako v Bayerne Mníchov…

S tým by som úplne nesúhlasil a určite by som sa na to v pondelok nespoliehal. Lewandowski je výborný hráč a potvrdzuje to aj v reprezentácii. Je jej ťahúň, aj v nej dáva góly. Možno nie je natoľko vidieť ako v Bayerne, ale to je pochopiteľné.

Bayern bol najlepším tímom na svete, v minulom roku vyhral všetko, čo sa dalo, aj v tomto potvrdzoval vysokú výkonnosť. Na Lewandowského si musíme dať veľký pozor, ale aj na iných kvalitných poľských hráčov.

Často sa hovorí o význame prvého zápasu. Považujete ho aj vy za taký dôležitý?

Každý zápas na Eure je dôležitý a ak by boli naši úspešní hneď v úvode, bolo by to veľké plus.

Ale my sme napríklad v Afrike rozhodli o postupe zo skupiny až v treťom stretnutí a ešte k tomu s obhajcami titulu Talianmi. Vyradili sme ich. Preto musíme vždy bojovať až do konca a ani prípadný horší štart ešte nemusí nič znamenať.

Róbert Vittek. Foto: TASR, Jakub Kotian
Róbert Vittek Róbert Vittek.

Čo môže ovplyvniť výkon tímu na takomto turnaji?

V Afrike sme sa predstavili vôbec prvý raz na významnom podujatí a v prvom zápase s Novým Zélandom sa prejavilo, že nám chýbali skúsenosti.

Mali sme trému i priveľký rešpekt. Verím, že súčasní hráči ich mať nebudú. Máme v tíme futbalistov, ktorí absolvovali oba predchádzajúce šampionáty, hoci ich nie je veľa. Od nich čakám, že potiahnu tím a pomôžu aj mladším a menej skúseným.

Občas sa hovorí o tom, že na MS 2010 i ME 2016 malo Slovensko silnejšie mužstvá ako teraz. Čo vy na to?

Myslím si, že to platí. Opieram sa o výsledky a fakty. Dostať sa na MS vzhľadom na postupový kľúč je mimoriadne náročné. Museli sme mať silný tím a aj sme ho mali. Kvalifikácia ME je už o niečom inom.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Slováci? Outsider s najväčšou hviezdou dávno za zenitom, píše ORF

Narážate na vyšší počet účastníkov finálového turnaja?

Zvýšil sa už pred piatimi rokmi vo Francúzsku. A vieme aj to, ako sme účinkovali v poslednej kvalifikácii ME. Podľa starého kľúča by sme sa na tohtoročný šampionát nedostali. Ale je tu ešte Liga národov…

Nový postupový model je komplikovaný a úprimne poviem, že sa v ňom ani poriadne nevyznám. Ale vďaka zaň, otvoril nám dvere na šampionát.

Pomohlo nám aj šťastie v barážových zápasoch, musíme uznať, že mužstvo neukázalo takú fazónu ako v predchádzajúcich rokoch. Platí to aj o hráčoch, viacerí nemajú za sebou sezónu, akú by si sami predstavovali.

Tréning slovenských futbalistov v Petrohrade Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Usmiaty Marek Hamšík (tvárou) počas tréningu v...

Čo bude rozhodovať?

Najmä tímovosť. V prípade nášho tímu dvojnásobne. Musí to platiť na viac ako sto percent. Bojovnosť ani nespomínam, to je samozrejmosť.

Budeme hrať zo zabezpečenej defenzívy, ktorá nám pomerne dobre funguje. Veľa gólov sme ani doteraz nedostali. Verím obrane, dobre organizovanej hre a brankárovi Dúbravkovi, ktorý spoluhráčov už viackrát podržal.

VIDEO: Marek Hamšík po piatkovom tréningu v Petrohrade

Video

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Vittek #ME 2020 vo futbale