Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar vie, že sa od neho očakáva veľa: Keď cítim tlak, som lepší

Patrí medzi najžiadanejších slovenských futbalistov. Na stole mu ležia mnohé ponuky na rozhovor, viaceré zo zahraničia a nestíha vyhovieť všetkým.

11.06.2021 07:10
Milan Škriniar Foto:
Milan Škriniar v drese Interu Miláno.
debata (1)

Dva roky za sebou (2019 a 2020) sa stal v ankete Pravdy a Slovenského futbalového zväzu najlepším futbalistom roka.

Milan Škriniar (26) opäť prežíva výbornú sezónu, nedávno oslávil taliansky titul s Interom Miláno a teraz sa od neho očakáva, že bude aj oporou slovenskej reprezentácie na Eure, ktoré práve štartuje.

Na európsky šampionát 2016 do Francúzska ste cestovali ako začínajúci reprezentant. Za päť rokov sa vo vašom futbalovom živote veľa zmenilo. Čomu najviac vďačíte za výrazný posun v kariére?

Na to je ťažko jednoznačne odpovedať, faktorov je určite viac. Prežil som lepšie i horšie momenty. Som však rád, že moja kariéra napreduje.

Stále na sebe pracujem, makám, tomu pripisujem najväčší význam. Ale, samozrejme, k tomu všetkému patrí aj futbalové šťastie. Mám pocit, že doteraz stálo vždy na mojej strane.

Milan Škriniar v súboji proti Severnému Írsku. Foto: Liam McBurney / PA Images / Prof
Milan Škriniar Milan Škriniar v súboji proti Severnému Írsku.

Na predchádzajúcom Eure vám tréner Ján Kozák dal trochu nečakane šancu v osemfinálovom zápase s Nemeckom. Dovtedy ste v turnaji odohrali dvanásť minút. Nesklamali ste, ale Slovensko vypadlo. S odstupom času – čo pre vás znamenalo toto stretnutie?

Bol to pre mňa veľmi dôležitý zápas. Dovtedy najväčší v kariére. Hrať na majstrovstvách Európy proti Nemecku, bola obrovská príležitosť.

Tréner Kozák mi dal dôveru a postavil ma na post defenzívneho stredového hráča. Bol som mu vďačný za túto šancu. Hralo sa mi veľmi dobre, ale na súpera sme nestačili, vypadli sme, preto z toho vlastne nič nebolo.

Ovplyvnilo toto stretnutie vašu ďalšiu kariéru? Čím najviac?

Dalo mi do ďalšieho futbalového života veľa. Získal som prvé dôležité skúsenosti, pomohli mi aj v ďalších veľkých zápasoch, ktoré ma čakali. Presvedčil som sa, že sa viem pripraviť aj na takéto stretnutia.

V tíme ste teraz v inej pozícii ako na Eure 2016. Ste pripravený prevziať úlohu jedného z lídrov?

Pred piatimi rokmi som bol najmladší v mužstve, nováčik. Cestoval som na šampionát do Francúzska v úplne inej úlohe. Ale aj v mužstve sa za ten čas toho veľa zmenilo. Uvedomujem si, že teraz to bude pre mňa náročnejšie. Verím, že budem na to pripravený.

odkaz
euro 2020, odkaz

Sedí vám takáto pozícia?

Nebránim sa prevziať na seba zodpovednosť. Myslím, že v minulých zápasoch sa mi to aspoň čiastočne už podarilo. Ale aby som splnil stopercentne túto úlohu, budem sa musieť v budúcnosti zlepšovať.

Viem, že sa odo mňa očakáva veľa. Teším sa, nemám z toho obavy. Pod tlakom rýchlejšie futbalovo rastiem, som lepší. Verím, že nesklamem a odovzdám mužstvu to najlepšie, čo vo mne je a čím mu aj najviac pomôžem.

Do Francúzska ste cestovali ešte ako hráč Janova. O rok neskôr ste zamierili do Milána, kde ste vyrástli na špičkového obrancu. Boli by ste ním dnes aj bez Interu?

Keď futbalista prestúpi do takého veľkého klubu, akým je Inter Miláno, pomôže mu to. Stúpa jeho sebavedomie, kurz, stáva sa známejším.

Neviem povedať, ako by to so mnou bolo, keby som zostal v Sampdorii, alebo skončil niekde inde. Inter pomáha hráčovi, aby sa ešte viac zviditeľnil. Hráva pred väčším počtom ľudí významné zápasy.

Ale za tým všetkým musí byť aj úsilie a práca hráča. Verím, že takto to bolo aj mojom prípade. Každý je vždy strojcom svojho šťastia.

Milan Škriniar. Foto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia
Milan Škriniar Milan Škriniar.

V tejto sezóne prelomil Inter v talianskej lige vládu Juventusu a získal titul. Čo rozhodlo vo váš prospech?

Zažili sme krásne pocity a emócie, cesta k titulu bola dlhá. Inter získal veľkú trofej po jedenástich rokoch… Máme za sebou náročnú sezónu.

Ovplyvnilo ju aj vypadnutie z Ligy majstrov, skončili sme vlani už v skupine. Veľmi nás to mrzelo, ale trochu paradoxne nás práve tento moment zmobilizoval, ešte viac sme sa zomkli.

Naštartovali sme veľkú sériu úspešných stretnutí v lige. Vzájomné zápasy s AC Miláno, Juventusom, Atalantou, ktoré sme vyhrali, nám pomohli, aby sme poskočili na prvé miesto tabuľky a už sme si ho udržali až do konca.

V celom ročníku prehral Inter len dva zápasy. Úspešný bol v defenzíve, ale jeho najväčšia sila je asi v útoku. Čo najlepšie charakterizuje jeho hru?

Tréner Antonio Conte, už náš bývalý kouč, nám postupne vštepoval svoju víziu futbalu, viedol nás k tomu, ako by sme sa mali na ihrisku prezentovať.

Na prvom mieste nás ovplyvnil svojou víťaznou mentalitou.

Mal v tíme hráčov, ktorí chceli nasledovať svojho trénera, odovzdali sme tomu všetky sily, až potom môžu prísť aj výsledky. Získali sme titul a ešte k tomu s veľkým náskokom.

Slovenskí futbalisti Čítajte viac Hancko má zbožné želanie. Poliaci? Môžeme ich zdolať, tvrdí

Conte nahradil pred dvoma rokmi na milánskej lavičke Spallettiho. V čom bol iný, ako jeho predchodca?

Samozrejme, aj Spalletti chcel vyhrávať a robil pre to maximum. Conte pridal ešte niečo naviac a bol úspešný. V prvom roku sme sa dostali do finále Európskej ligy, teraz sme získali titul.

Má na týchto úspechoch výrazný podiel. To, že odchádza, ma prekvapilo a myslím, že aj ostatných spoluhráčov, s ktorými som komunikoval. Dozvedel som sa o tom až po príchode na Slovensko a dôvody stále nepoznám.

Opäť padajú v súvislosti s vaším menom rôzne popredné kluby, ktoré prejavujú o vás záujem. Už ste naznačili, že chcete pokračovať v Interi. Existuje stále možnosť, že v lete zmeníte dres?

Touto otázkou sa teraz nezaoberám. Chcem zostať v Interi, obhájiť s ním titul, to stále platí. A v najbližších týždňoch sa sústredím na zápasy v národnom drese na Eure. Informácie o mojom prestupe sú len šumy, ktoré ma nevyrušujú, nerozptyľujú.

Dodal vám klubový úspech aj viac energie na zápasy v národnom drese? Necítite sa po náročnej i zložitej sezóne unavený?

Určite mi úspech v Interi dodal energiu. Ale nepopieram, že zopár dní dovolenky by mi padlo vhod, akiste aj iným hráčom. Ale teraz to jednoducho nejde, na oddych bude priestor až po Eure.

Teším sa na turnaj a verím, že v ňom podáme dobré výkony a dosiahneme aj dobré výsledky, ktorými potešíme všetkých, ktorí nám držia palce.

V skupine čaká na Slovensko Poľsko, Švédsko a Španielsko. Na ktorého súpera sa najviac tešíte?

Neteším sa na niekoho viac a na iného menej. Ale Španieli reprezentujú futbalovú veľmoc a určite to bude krásny zápas.

V ktorom stretnutí cítite najväčšiu šancu na úspech?

Domnievam sa, že v takomto turnaji je veľmi dôležitý úvodný zápas, vstup do turnaja. Začíname s Poľskom a verím, že práve tento súboj zvládneme. Keď vykročíme správnou nohou, bude sa nám potom kráčať lepšie.

Ste silnejší, skúsenejší ako pred piatimi rokmi. Ako je to s mužstvom v porovnaní s tým, ktoré sa predstavilo vo Francúzsku?

To je prirodzený proces. Každé mužstvo sa vyvíja. Starší hráči odchádzajú, nastupuje nová krv, mladšia generácia.

Takto to teraz beží aj v iných mužstvách. Musíme si na seba zvykať, k tomu nám pomohol predšampionátový rakúsky kemp, verím, že tréneri vybrali najlepších hráčov, ktorých máme aktuálne k dispozícii a ktorí prinesú do tímu kvalitu a dajú mu tvár.

Milan Škriniar dáva gól Rusom. Foto: TASR, Martin Baumann
Mario Fernandes, Georgij Džikija Milan Škriniar dáva gól Rusom.

Nik v mužstve nemá za sebou taký dobrý rok ako práve vy. Môže byť problém, že nie všetci hráči nastupovali pravidelne v kluboch?

Samozrejme, môže to byť problém. Je rozdiel, či pravidelne hrávate, alebo len sedíte na lavičke. Je to na každom hráčovi, ako sa s tým potom vyrovná.

Aj keď hrával menej, musí hodiť za hlavu stres, tlak zo zápasu a sústrediť sa na výkon. Myslím si, že máme v tíme skúsených futbalistov na to, aby sa aj s týmto problémom úspešne popasovali.

Ako je to s vami? Ak ste v minulosti nenastúpili v dvoch-troch zápasoch, pocítili ste to na forme, výkonnosti, hernej istote?

Jasné, keď nehráte, je to iné. Každý futbalista potvrdí, že keď pravidelne nastupuje, je sebavedomejší, istejší, viac si verí. Tento problém je často najmä v hlave.

Ak sa neobjavíte v troch-štyroch zápasoch, neznamená to, že zabudnete hrať futbal. Ste taký istý hráč, preto vravím, že sa s tým musí každý vyrovnať predovšetkým v hlave.

Milan Škriniar a Dávid Hancko pred odletom do... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Milan Škriniar, Dávid Hancko Milan Škriniar a Dávid Hancko pred odletom do Petrohradu.

Koho favorizujete na titul?

Výborné mužstvo majú Belgičania, Francúzi i Taliani. To by mohli byť favoriti turnaja. Ale dobré tímy majú aj niektoré iné krajiny. Očakávam veľmi kvalitný a zaujímavý šampionát.

Čo Slováci? Postúpia ako pred piatimi rokmi zo skupiny?

Verím nášmu mužstvu a aj tomu, že postúpime zo skupiny. To by bol prvý úspech, ostatné sa uvidí. Už som však naznačil, že dôležitý bude úvodný zápas. Od neho sa môže mnohé odvíjať.

Vizitka Milana Škriniara

  • Narodil sa 11. februára 1995 v Žiari nad Hronom
  • Hráva na poste stopéra.
  • Od roku 2017 je hráčom Interu Miláno, predchádzajúce kluby: MŠK Žilina, ViOn Zlaté Moravce a Sampdoria Janov.
  • Je dvojnásobný slovenský futbalista roka (2019 a 2020). S Interom vybojoval taliansky titul.
  • V reprezentácii nastúpil v 37 zápasoch, zahral si na Eure 2016.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba