Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Výnimočný i rizikový. Taký bude futbalový šampionát v 11 mestách

Netradičný. Výnimočný. Zvláštny. Rizikový. Taký bude šestnásty finálový turnaj majstrovstiev Európy vo futbale, ktorý v piatok večer odštartuje v Ríme stretnutím Taliansko - Turecko.

10.06.2021 22:05
Olympijský štadión Foto: ,
Na Olympijskom štadióne v Ríme je všetko pripravené na piatkový otvárací zápas ME medzi Talianskom a Tureckom.
debata (2)

Futbalovú Európu čaká v najbližšom mesiaci porcia 51 stretnutí v 11 krajinách.

Laurinec: Skvelá myšlienka

Prívlastky, ktoré sa s prestížnym turnajom spájajú, majú opodstatnenie. Začínajúc letopočtom, ktorý sa objavuje v názve. EURO 2020 sa uskutoční v roku 2021. Ročný sklz spôsobila pandémia koronavírusu a postarala sa o raritu.

Podujatie, ktoré vzniklo v roku 1960 a malo pôvodne svojím formátom oslavovať 60. výročie založenia, sa prvý raz neuskutoční v tradičnom štvorročnom cykle. Od predchádzajúceho Eura, ktoré hostilo Francúzsko, uplynulo práve päť rokov.

Do odvážnych futbalových plánov zasiahla pandémia koronavírusu. Pred rokom musela Európska futbalová únia (UEFA) podujatie odložiť.

odkaz
euro 2020, odkaz

"Spomínam si na veľkú eufóriu, ktorá nastala v Kyjeve pred finále ME 2012, keď sme odhlasovali nový formát šampionátu vtedy s trinástimi mestami. Súčasná pandemická doba dosť skomplikovala realizáciu tejto skvelej myšlienky v plnom rozsahu.

Napriek tomu si stále myslím, že sa podarí zorganizovať majstrovstvá Európy, ktoré budú symbolom zjednotenia, niečoho nového, čo európsky futbal potrebuje," tvrdí František Laurinec, ktorý bol jedným zo spolutvorcov myšlienky šampionátu vo viacerých krajinách.

V tom čase pôsobil ako člen výkonného výboru UEFA a bol pravou rukou legendárneho francúzskeho futbalistu Michela Platiniho, ktorý stál na čele únie.

V Budapešti chcú plnú arénu

Štadióny, ktoré takmer vždy praskali vo švíkoch, budú vo viacerých prípadoch zaplnené len skromne. Masové cestovanie krížom-krížom po kontinente je stále komplikované. Prísne koronavírusové bezpečnostné a zdravotné opatrenia nedovoľujú, aby fanúšikovia všade utvorili pravú futbalovú atmosféru.

futbalisti Slovenska Čítajte viac Hrali proti imitácii Škriniarovcov. Slováci môžu mädliť rukami, kritizujú Poliaci

UEFA sa však striktne držala toho, aby do hľadiska pustili aspoň časť divákov. Krajina či mesto, ktoré nevedeli garantovať túto požiadavku, prišli na poslednú chvíľu o právo organizovať zápasy.

Toto opatrenie sa dotklo slovenských reprezentantov, ktorí museli na poslednú chvíľu meniť plány a zamieriť do iných dejísk. Už kompletne zabezpečené pobyty v Dubline a Bilbau vymenili za Petrohrad a Sevillu.

Organizátori uvoľnia na štadiónoch minimálne 25-percent miest pre divákov, čo bola základná podmienka. Niekde však majú veľkorysé predstavy.

V Budapešti sľúbili, že v Puskás Aréne by mohli obsadiť na zápasy F-skupiny a osemfinále celú kapacitu, čo je vyše 67-tisíc ľudí. Alebo v Petrohrade sa štadión Krestovskij, na ktorom sa predstavia už v pondelok Slováci v zápase s Poľskom, môžu využiť 50 percent z bezmála 65-tisícovej kapacity. Všade sa však diváci musia pripraviť na sprísnené opatrenia a obmedzenia.

UEFA rešpektuje predpisy krajiny

Hoci Laurinec verí, že sa turnaj v plnom rozsahu odohrá, stále má aj trochu obavy. „Organizácia je v týchto podmienkach mimoriadne náročná a funkcionári, ktorí ju zabezpečujú na UEFA či v jednotlivých mestách, si zaslúžia uznanie. Škoda, že sa nedožijeme plných štadiónov, fanzón v mestách, tejto skvelej atmosféry, ktorá v nich vždy vládla.“

Problémy môžu podľa neho nastať v súvislosti s epidemiologickými opatreniami. "Každá krajina má svoje predpisy a tie sú nadradené, samozrejme, predpisom UEFA. Musí ich rešpektovať. Vlani na to doplatil Slovan Bratislava v Lige majstrov na Faerských ostrovoch.

futbalisti Slovenska Čítajte viac Diár z Petrohradu: Nádej na návrat. Do normálu

Druhým problémom môže byť aj fakt, že situácia sa často mení, niekedy aj zo dňa na deň," naznačuje bývalý šéf SFZ možné riziká.Aj Laurinec sa však domnieva, že najdôležitejšie je, že sa šampionát koná.

„To, že sa turnaj uskutoční v takmer originálnom rozsahu a aj za účasti časti divákov, je po roku a pol, čo Európa zažila, prejav istého optimizmu a aj signál, že pomaly, ale iste, s veľkými ťažkosťami, krôčik po krôčiku, boj s pandémiou vyhrávame. Verím, že to budú kvalitné majstrovstvá.“

Suverénni Taliani a Belgičania

Koronavírus nepochybne podujatie ovplyvní. Viaceré tímy už informovali o prípadoch ochorenia na COVID-19, postihli aj slovenských súperov, najmä Španielov i Švédov.

Taliani a Turci, ktorí odohrajú prvý zápas turnaja na Olympijskom štadióne v Ríme, koronavírusové straty nehlásili. Domáci sú favoritmi nielen tohto súboja, ale aj A-skupiny. Na šampionát postúpili impozantným spôsobom, len oni a Belgičania nestratili v kvalifikácii ani bod, vyhrali vo všetkých desiatich zápasoch.

Chcú si teraz vynahradiť obrovské sklamanie z nedávnej minulosti – Taliani totiž nepostúpili na posledné majstrovstvá sveta, ktoré sa konali v Rusku pred tromi rokmi.

Bývalý taliansky tréner Antonio Conte však upozorňuje na silu Turecka. „Má kvalitný tím, hráči sú dobre pripravení fyzicky i technicky, urobili v poslednom období výrazný pokrok.“

Turci postúpili z H-skupiny, keď im na prvé Francúzsko chýbali len dva body a v celej kvalifikácii prehrali jediný raz. Zápas by malo sledovať asi 16-tisíc divákov, čo je štvrtina z kapacity rímskeho stánku.

Ukrajina futbal Čítajte viac Dajte to preč! UEFA nakázala Ukrajincom, aby si upravili dresy

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ME vo futbale 2020