Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár z Petrohradu: Nádej na návrat. Do normálu

Ten nápad sa zdal byť trochu šialený už v čase, keď sa zrodil. A aj keď ho pred vyše deviatimi rokmi futbaloví bosovia odklepli.

10.06.2021 16:30
futbalisti Slovenska Foto: ,
Futbalisti Slovenska.
debata

A to nik ani náhodou netušil, čo je covid, PCR, antigénový test, Pfizer, Sputnik V, respirátor… A ani náhodou si nevedel predstaviť, aká neohlásená pohroma sa blíži a ako radikálne zasiahne do života všetkých.

Svet bol úplne iný. A predsa ani vtedy si mnohí v „ideálnych podmienkach“ nevedeli dosť dobre predstaviť, ako bude futbalový sviatok v jedenástich krajinách fungovať. Aby pritom nestratil lesk, výnimočnosť, úroveň, prestíž.

Mal to byť festival futbalu a najväčšie fanúšikovské manévre v histórii. Na to zabudnime. Aký epiteton ornans sa ujde turnaju, ktorý sa práve začína?

O jednu avizovanú ideu by nemusel prísť ani teraz. Aj pôvodne mal vyjadriť jednotu futbalovej Európy, spolupatričnosť všetkých krajín, ktorých spája hra hier.

odkaz
euro 2020, odkaz

Od vypuknutia pandémie Európa neorganizovala významnejšie a náročnejšie podujatie. Celoplošný šampionát sprevádzajú viaceré riziká i otázniky. Ale jeho úspech predstavuje zároveň novú nádej i šancu na návrat, ak nie do normálneho, tak aspoň do normálnejšieho života.

Ak ho armáda desaťtisícov organizátorov vo všetkých kútoch starého kontinentu po mesiacoch neistoty zvládne, ak tímy prejdú bez strát po zamínovanej pôde od Baku po Londýn či Kodaň, môže to byť významný signál nielen pre futbal, že svet by mohol byť opäť taký, ako sme ho poznali pred vypuknutím pandémie.

Jedenástka je vo futbale magické číslo. V jej znamení sa bude odvíjať aj tento turnaj. Odštartuje 11. (júna), vyvrcholí 11. (júla), odohrá sa v 11 mestách, krajinách i na štadiónoch.

Ak dopadne na dve jednotky, bude to vážnejšie ako skutočnosť, či titul získa Anglicko alebo Belgicko alebo niekto úplne iný.

Ukrajina futbal Čítajte viac Dajte to preč! UEFA nakázala Ukrajincom, aby si upravili dresy

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME vo futbale 2020