Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prečo kľačať kvôli vine Západu? Tímy hľadajú gesto solidarity

Určite áno. Rozhodne nie. Ešte sa o tom budeme rozprávať. Stanoviská 24 účastníkov blížiacich sa futbalových majstrovstiev Európy v otázke pokľaknutia na podporu boja proti rasizmu sa rôznia.

09.06.2021 14:33
Wales, Francúzsko, kľačanie Foto: ,
Futbalisti Francúzska a Walesu kľačia pred výkopom prípravného zápasu v Nice.
debata (34)

Ani slovenský tím zatiaľ nedal oficiálne najavo, či po úvodnom hvizde všetkých zápasov E-skupiny vzdá hold rovnosti bez ohľadu na farbu pleti či vierovyznania.

Nech bude rozhodnutie akékoľvek, zakaždým vyvolá väčší či menší ohlas. Doma i za hranicami. Pretože…

"Prečo sme to začali robiť? Kvôli rovnosti pre všetkých. Nezáleží na tom, či stojíme alebo kľačíme. Dôležité je, či pomáhame spraviť tento svet lepším.

Žiaľ, momentálne sa zdá, že problém sa vníma len cez to, či budeme na začiatku zápasu stáť alebo kľačať. A to je zlá správa," povedal pre BBC legendárny Thierry Henry.

Maďarské nie

Akiste všetci účastníci Eura chcú rasizmus vyradiť z hry na čo možno najdlhšie. Maďarský futbalový zväz (MLSZ) však neverí, že gesto pokľaknutia je cestou, ako to dosiahnuť.

"Rešpektujeme každého, už roky bojujeme proti všetkým formám nenávisti. Pravidlá UEFA a FIFA nepripúšťajú politizáciu na ihrisku ani na štadióne, čo MLSZ nielen akceptuje, ale súhlasí s tým.

odkaz
euro 2020, odkaz

Z tohto dôvodu reprezentácia nevyjadrí odsúdenie akejkoľvek formy nenávisti pred zápasmi pokľaknutím," informoval MLSZ vo svojom stanovisku.

Rovnakú formu protestu voči nič nerobeniu na podporu hnutia Black Lives Matter (Na černošských životoch záleží) zvolili tento rok už aj Česi a Poliaci. Zatiaľ nie je jasné, či v tom budú pokračovať, hoci je to pravdepodobné.

Ich minulé činy vyvolali búrlivé reakcie. Pozitívne, lebo sa kľačaním sotva niečo vyrieši. Negatívne, nakoľko je to urážka neľahkého boja o rovnaký meter pre všetkých.

„K hnutiu Black Lives Matter sa staviame apoliticky a neutrálne. Zároveň však zdôrazňujeme, že sme proti akýmkoľvek prejavom rasizmu a intolerancie,“ reagovala Poľská futbalová asociácia.

Experti za riekou Morava tento krok – namiesto pokľaknutia sa hráči českej reprezentácie či Slavie Praha postavili a objali – privítali.

Foto: Pravda
promo

"Netreba podliehať všetkému, čo vznikne v zahraničí. Vyjadruje to vinu Západu za útlak afroamerického obyvateľstva.

Je to dedičstvo anglo-americkej civilizácie, ktoré sa týka kolonializmu a systémového rasizmu. Otázne je, ako sa k tomu majú stavať krajiny, ktoré týmto problémom bezprostredne nečelia," povedal odborník na extrémizmus Miroslav Mareš pre Český rozhlas.

Bučanie i potlesk

Zrejme na tom niečo bude, nakoľko anglická reprezentácia bola prvou, ktorá oficiálne informovala o tom, že jej hráči pred zápasmi ME pokľaknú.

„Je to jednoduché, my neprestaneme. Rozprávali sme sa o tom medzi sebou a sme v tejto veci jednotní. Pokľaknúť je správne. Veríme, že to pomôže,“ cituje ESPN obrancu Manchestru United Luka Shawa.

Anglicko, Rumunsko Čítajte viac Vo Wembley sa opäť kľačalo, jeden Rumun to odmietol. Zastal sa Kúdelu

Podobne by sa mal zachovať aj Wales. Škótov ešte čaká „tímová porada“ na túto tému. V Anglicku však majú obavy, čo sa bude vo Wembley diať. Najmä po tom, čo predviedli Rumuni na čele s hviezdou Slavie.

Nicolae Stanciu odmietol pokľaknúť v nedeľňajšom zápase proti Albionu ako protest voči 10-zápasovému trestu pre Ondřeja Kúdelu. Stopér Slavie mal rasisticky uraziť stredopoliara Glasgowa Rangers Glena Kamaru.

"Dostal 10-zápasový trest bez dôkazov. Neverím, že pokľaknutie je riešenie,“ povedal rumunskej televízii Stanciu.

Reakcie priaznivcov na tribúnach – na odmietavé gesto i pokľaknutie – sa rôznili.

„Nikto nevie, prečo sa bučalo, prečo sa pískalo a komu sa tlieskalo. A tak zrejme bude vyzerať úvod každého duelu ME 2020,“ obáva sa britský Guardian.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #Black Lives Matter #ME vo futbale 2020 #kľačanie