Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci získajú bod. A možno aj šesť! Ako vidíme ich šance?

Športoví redaktori Pravdy odpovedajú na tri zásadné otázky k blížiacemu sa európskemu futbalovému šampionátu.

09.06.2021 12:40
Azerbajdžan Baku Futbal ME2020 Foto: ,
Maketa futbalovej lopty v Baku pred blížiacimi sa majstrovstvami Európy vo futbale.
debata (11)

1. Ako obstoja Slováci v skupine?

ADAM ZELINKA: Spoľahlivá obrana je základ. No len s ňou – bez gólov – to málokedy vedie k úspechu. To je prípad slovenského tímu. V defenzíve je solídny, v ofenzíve, najmä v samotnom zakončení, biedny. V konkurencii Poľska, Švédska a Španielska to preto bude stačiť len na štvrté miesto v skupine – s číslom 1 v kolónke bodov i nastrieľaných gó­lov.

MICHAL GAVROŇ: Posledný zápas proti Rakúsku ukázal, že v tíme vládne pohoda. Zverenci Štefana Tarkoviča si na ihrisku pomáhali, na hre bolo vidieť jasný herný systém. Myslím si, že budú čiernym koňom skupiny. Zdolajú Poliakov, ktorí malého suseda podcenia. Rovnako prekvapia aj Švédov. A hoci podľahnú Španielom, so šiestimi bodmi pôjdu do osemfinále.

MICHAL BAKAJ: Slovenský tím je jasný outsider skupiny. Preto pôjde do zápasov s vedomím, že nemá čo stratiť a môže len prekvapiť. Podarí sa mu to proti Švédsku, plus získa bod s jedným z dvojice Poľsko, Španielsko a postúpi do osemfinále.

MARTIN PROSNAN: Futbalové Slovensko postúpilo na tretie veľké podujatie, v porovnaní s minulosťou však naň nesie najslabší tím. Vystúpenia v Lige národov ani v kvalifikácii na MS 2022 neboli náhodné. To skôr triumf nad Ruskom. Španieli sú z kategórie nedosiahnuteľní, Poliaci a Švédi lepší. So slabým útokom to bude v skupine stačiť maximálne na bod.

odkaz
euro 2020, odkaz

2. Ktoré tímy by mohli bojovať o titul?

ADAM ZELINKA: Možno sa na veľkom podujatí konečne dočká hrdé Anglicko. Možno potvrdí pozíciu turnajového mužstva Nemecko. A možno uspeje favorizované Francúzsko. Alebo giganti obídu naprázdno a zlato im uchmatnú zlatí chlapci z Belgicka.

MICHAL GAVROŇ: Ak sa to tento rok nepodarí Belgičanom, bude to obrovské sklamanie. Vysoko budú určite aj Taliani s ich poctivým futbalom. Francúzom pomôže medzi najlepších Karim Benzema. Odpisovaných Nemcov neradno odpisovať. Mladíci pod končiacim Joachimom Löwom prekĺznu tiež do semifinále.

MICHAL BAKAJ: Rozhodne sa medzi trojicou Anglicko, Francúzsko, Belgicko. Omladený tím Albiónu však doplatí na nedostatok skúseností a neprejde cez semifinále. Titul napokon získajú Belgičania, dva góly vo finále strelí Romelu Lukaku.

MARTIN PROSNAN: Tak, ako sme aj na hokejových MS videli niekoľko nečakaných výsledkov, podobne na tom bude aj Euro. Na turnaji nevidím vysloveného favorita. Prekvapilo by ma azda len zlyhanie Francúzska a Belgicka.

3. Ktorý hráč zažiari?

ADAM ZELINKA: Niektorý zo superstrelcov – ako inak. Hádam nie Robert Lewandowski. A ak áno, tak radšej až vo vyraďovacej fáze.

MICHAL GAVROŇ: Ako správny fanúšik Chelsea verím v schopnosti dvoch lídrov. Ak mladý Nemec Kai Havertz zostane zdravý a mentálne silný, ostatní mu budú pozerať na chrbát. O čosi herne vyspelejší je momentálne Angličan Mason Mount. Otázne je, či vytiahne večne trápiaci sa Albion z biedy.

MICHAL BAKAJ: Romelu Lukaku, ktorý získa Zlatú kopačku pre top strelca šampionátu. Spoluhráč Milana Škriniara z Interu Miláno má skvelú formu, v 44 zápasoch uplynulej sezóny nastrieľal 30 gólov. V tesnom súboji elitných kanonierov zdolá Roberta Lewandowského i Cristiana Ronalda.

MARTIN PROSNAN: Poviem len jedno meno: Karim Benzema.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti