Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Batožina futbalistov vážila dve tony. Berú si tisíc rúšok i hrniec na kopačky

Pobaliť sa na dlhú cestu je často pre mnohých problém. Ján Beniak (59) musel pobaliť päťdesiatčlennú slovenskú futbalovú výpravu.

08.06.2021 22:06
debata

Tá v stredu predpoludním odletí do Petrohradu, kde národný tím čakajú dva zápasy v E-skupine Eura 2020. Finálový turnaj sa začína už o tri dni.

Prvá časť batožiny futbalistov je už v Petrohrade. Priviezol ju kamión, ktorý vyrazil na cestu pred desiatimi dňami a absolvoval ju po dvojtisícovej štreke.

"Cesta trvala päť dní a do dejiska už odletel môj kolega Marek Košan, dozerá na vykladanie a zabezpečuje všetko potrebné.

Kamión viezol bedne s oblečením, tréningovými pomôckami, vybavenie do slovenského domu a podobne. Dovedna táto časť nákladu vážila 1500 kilogramov," približuje Beniak, kustód slovenskej výpravy.

Marek Hamšík Čítajte viac Turci potvrdili dohodu s Hamšíkom. Predstavili ho ako gladiátora

Kedysi hrával futbal za bratislavskú Matadorku v jej najlepších sezónach, keď pôsobila v prvej SNL, teraz má povesť pracanta, špičkového a ochotného kustóda, ktorý sa usiluje vyjsť všetkým v ústrety.

Posledné dni mu dali zabrať, makal deň-noc, s hlavnou prácou končili v utorok nadránom.

"Bol som ešte zobrať posledné veci zo skladu, robíme záverečné kontroly. V utorok popoludní budeme zapečaťovať debne, ktoré naložíme v stredu do lietadla. Je ich sedemnásť a každá váži asi 35 kg.

V nich sú rôzne pomôcky trénerov, lekára, videoanalytika… Sú v nich aj dresy. Každý hráč bude mať na zápasy základnej skupiny šesť sád dresov. Na stretnutie dva, modrý i biely. Hráči i členovia realizačného tímu majú aj spoločenské a vychádzkové oblečenie.

A tiež tréningové, pričom na oficiálnych tréningoch nemôžu mať na sebe nijaké reklamy, na bežných v našom prípravnom centre sú povolené. Rátame, že bude teplo, ale sme nachystaní aj na chladnejšie počasie, v batožine máme aj čapice i rukavice," približuje Beniak.

(Ján Beniak je na snímke tretí zľava)

S týmto všetkým má bohaté skúsenosti. Balil reprezentáciu aj na dva predchádzajúce šampionáty – do Afriky na MS 2010 i do Francúzska na Euro 2016.

"Teraz to bolo asi najzložitejšie, najmä vinou pandémie. Musíme myslieť aj na prípad, ak by nastali v nominácii zmeny, dôležitou súčasťou nákladu sú hygienické potreby, berieme so sebou tisíc rúšok.

Verím, že hráčom sa budú zdravotné problémy vyhýbať, ale musíme byť pripravení na všetko."

Hráči majú aj špeciálne požiadavky, pribalili si svoje osobné veci, ale aj hry, playstation, šípky.

"Kupovali sme špeciálnu nádobu na výhrev kopačiek, čo využíva už veľa hráčov, nielen v našom tíme.

Predtým, ako si ich obujú, ich dávame do hrnca do pary. Kopačky sú potom mäkšie, lepšie sedia," vysvetľuje Beniak.

odkaz
euro 2020, odkaz

S výpravou cestuje aj kuchár Braňo Križan. Letel s mužstvom aj do Afriky, ale vo Francúzsku nebol.

„Brali sme teraz nejaké jeho prístroje, mixéry a podobne. Na rozdiel od Afriky nevezieme však naše suroviny, potraviny, nápoje, všetko budeme kupovať v Petrohrade, s tým tentoraz nebude problém.“

Beniak si v stredu pokojne sadne do lietadla.

„Doteraz som žil v napätí a aj v strese, ale mám pocit, že sme na nič nezabudli. Mysleli sme aj na detaily. A ak by niečo aj vyskočilo, Petrohrad nie je na druhom konci sveta, ako bola Juhoafrická republika, poradíme si,“ dodáva.

Paulo Sousa Čítajte viac Prvý súper Slovákov prišiel o kanoniera. Jeho štart na Eure vylúčili

Jeho práca sa však nekončí. Náročná úloha ho čaká aj v čase turnaja.

"Pripravujeme každý tréning. Pred zápasom chodíme na štadión vyše štyri hodiny pred výkopom, tri hodiny pred ním je šatňa pripravená.

Keď dorazí mužstvo, už je všetko, ako má byť, každý má na mieste svoje veci," dodáva Beniak, ktorý verí, že hráči na ihrisku nesklamú.

„Máme viacerých šikovných chalanov a keď ukážu, čo v nich je a budú mať aj trochu šťastia, verím, že sa nebudeme za nich hanbiť.“

Odcestujú aj s Hamšíkom a Schranzom

Slovenská futbalová reprezentácia odletí v stredu (10.00 h) na majstrovstvá Európy v kompletnom zložení.

Do Petrohradu pocestuje všetkých 26 pôvodne nominovaných hráčov vrátane stredopoliara a kapitána Mareka Hamšíka a útočníka Ivana Schranza, ktorých v prípravnom období trápili zdravotné problémy.

V utorok neskoro večer to na oficiálnej stránke Slovenského futbalového zväzu (SFZ) potvrdil tímový lekár Ján Baťalík:

"Máme dvoch hráčov, s ktorými pracujeme systematicky. Marek má dlhodobo problémy, pomaly sa zlepšuje jeho stav, teraz sme vstúpili do aktívnejšej liečby.

Predpokladám, že zajtra keď pôjde do tréningu, bude to ešte lepšie. U Schranza sa obnovilo zranenie, robili sme vyšetrenia, ktoré potvrdili poškodenie svalovej blany.

Urobíme všetko, aby mohol zasiahnuť do zápasov. Ide o zadný stehenný sval, nie je tam vážny nález, ale je tam jemné natrhnutie svalovej hmoty."

(TASR)

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #slovenskí futbalisti