Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Škriniar s Dúbravkom žiaria. Ako sú na tom opory pred ME?

O necelý mesiac sa futbaloví priaznivci dočkajú. Majstrovstvá Európy (11.6. - 11.7.) štartujú o 25 dní. Rozdielny formát, jedenásť dejísk, dvadsaťštyri najlepších tímov.

17.05.2021 12:03
Taliansko Futbal liga Inter Miláno Škriniar Foto: ,
Milan Škriniar (vpravo) v drese Interu Miláno.
debata

Nechýbajú medzi nimi ani Slováci. Hoci v ostatnom období – s výnimkou postupovej drámy v Belfaste proti Severnému Írsku (2:1 po predĺžení) – veľa futbalového umenia neukázali, medzi elitu sa dostali.

Partia okolo trénera Štefana Tarkoviča má ideálnu šancu zahodiť nepresvedčivé výsledky za hlavu a pobiť sa o solídny výsledok na európskom šampionáte.

odkaz
euro 2020, odkaz

Ten je za dverami, klubové sezóny sa chýlia ku koncu. A tak sme sa pozreli na to, ako sa darí slovenským reprezentačným oporám.

Milan Škriniar

Jeden z najlepších stopérov sveta momentálne prežíva najvydarenejšie obdobie v kariére. Okrem postupu na EURO sa stal otcom a prednedávnom oslávil titul s milánskym Interom.

Hoci sa vo veľkom špekuluje nad tým, že sa s mestom módy rozlúči, Škriniar o tom podľa talianskych médií nechce počuť.

Futbalista roka 2020 Milan Škriniar. Foto: Pravda, Robert Hüttner
Milan Škriniar Futbalista roka 2020 Milan Škriniar.

Škriniar vynechal v tejto sezóne minimum zápasov a bude jedným zo základných pilierov slovenského mužstva v súbojoch E-skupiny proti Poľsku (14. júna v Petrohrade), Švédsku (18. júna v Petrohrade) a Španielsku (23. júna v Seville).

Martin Dúbravka

Postup na ME vychytal brankár Fulhamu Marek Rodák, ale jednotku tímu bude aj vinou jeho zranenia Martin Dúbravka.

„Keby nie jeho, bol by Newcastle v druhej lige,“ písali britské médiá už predvlani, ale táto formulka sa pokojne dá aplikovať aj na tento ročník.

Dúbravka prekonal zranenie členka a odkedy sa vrátil do zostavy Newcastlu, prehrali „straky“ len tri zápasy z trinástich. Remizovali s Liverpoolom či Tottenhamom, zdolali Leicester i West Ham.

Slovenskí futbalisti, ktorých cena najviac padla Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
6. Erik Sabo (Rizespor)
Aktuálna hodnota: 1,5...

„Dúbravka je jedným z najlepších brankárov v lige. Vrátil sa po ťažkom zranení a operácií, nie je to nič ľahké. Svoje miesto si vždy zastane,“ chválil 32-ročného brankára expert Sky Sports Jermaine Jenas.

Peter Pekarík

Služobne patrí k najstarším, výkonnostne stále medzi najlepšími. Peter Pekarík zrie ako víno. A hoci v klube neprežíval úplne najvydarenejšie obdobie, koniec dobrý, všetko dobré…

Hertha Berlín pred sezónou chcela útočiť na pohárovú Európy, ale opak bol pravdou. Pred niekoľkými dňami sa v predposlednom kole zachránila.

Udržať prvoligovú príslušnosť pomohol aj Pekarík. Na začiatku sezóny ako člen základnej zostavy, v druhej polovici skôr ako náhradník. Zaujímavosťou je, že strelil až tri góly.

Ondrej Duda

Ešte nachvíľku ostaňme v Nemecku. Presuňme sa však zhruba 600 kilometrov juhozápadne od Berlína. V Kolíne nad Rýnom bude v sobotu poriadne horúco.

Capkovia – ich najlepším strelcom je Ondrej Duda, spoločne s Elvisom Rexhbecajom skórovali sedemkrát – musia zdolať beznádejne posledné Schalke 04 a dostať pod seba Werder Breým i Bielefeld.

Duda pôjde na EURO vo výbornej forme. Otázkou ale zostáva, či sa bude tešiť zo zotrvania v Bundeslige alebo smútiť nad vypadnutím o poschodie nižšie…

Juraj Kucka

V tejto dileme – hoci nie v Bundeslige ale Serie A – má už jasno Juraj Kucka.

Stredopoliar Parmy Juraj Kucka v súboji o loptu... Foto: TASR/AP, Fabio Ferrari
Kucka Parma Stredopoliar Parmy Juraj Kucka v súboji o loptu so Sašom Lukičom z FC Turín.

Dlhoročný slovenský reprezentant si zastal svoje miesto v reprezentácií i Parme. Nielen ako kapitán, ale aj líder.

Je pravdepodobné, že bude jedným z motorov slovenského outsidra v E-skupine majstrovstiev Európy 2020. Ostáva veriť, že klubový neúspech prinesie ešte väčší hlad po reprezentačnom úspechu…

Stanislav Lobotka

Lobotka berie loptu Rashfordovi. Narazil si ju s Adamom Nemcom. Vysokú útočník mu loptu vracia do gólovej šance. A drobný Lobotka sa jej nezľakol. Slovensko vedie na Wembley proti Anglicku 1:0!

Verte či nie, v septembri to budú štyri roky, odkedy strelil štítový stredopoliar svoj najcennejší gól v reprezentač­nom drese.

Krátko predtým vymenil dánsky Nordsjealland za Celtu Vigo. Hoci sa klubu nedarilo, Lobotka sa v súbojoch proti Lionelovi Messimu či Cristianovi Ronaldovi vyhral.

na prelome rokov 2019 a 2020 sa o neho bili popredné európske kluby. Nakoniec zvíťazil Neapol. Lobotka i SSC verili, že Slovák aspoň trochu nadviaže na výnimočné pôsobenie Mareka Hamšika na štadióne Diega Maradonu.

Nestalo sa. Lobotka aj vinou zranení stále nedokázal presvedčiť trénera Gennara Gattusa o svojich kvalitách. Snáď si napraví chuť na šampionáte…

Marek Hamšík

Okrem Lobotku (absolvoval operáciu mandlí) mal zdravotné ťažkosti aj Marek Hamšík. Slovenská legenda nedávno prestúpila z Dalianu do švédskeho IFK Göteborg.

Po počiatočných svalových vynechal prvý zápas Allsvenskan, odvtedy naskočil do piatich zápasov. Štyrikrát v základnej zostave, raz ako striedajúci hráč.

V 4. kole švédskej ligy si pri remíze v Halmstade 1:1 pripísal asistenciu, vymenil by ju však za víťazstvo.

Marek Hamšík (v popredí) a Stanislav Lobotka. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Marek Hamšík, Stanislav Lobotka Marek Hamšík (v popredí) a Stanislav Lobotka.

"Mrzí nás, že sme nezískali tri body. Začali sme dobre, no inkasovali sme už v 10. minúte. Po zmene strán sa nám podarilo vyrovnať a mali sme na to, aby sme otočili duel.

Škoda, že sme nedali ešte jeden gól,” povedal Hamšík na svojej stránke.

Ako sa kapitánovi i jeho spoluhráčom bude dariť na ME?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #Martin Dúbravka #Milan Škriniar