Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovensko požiadalo o odloženie zápasu s Írskom

Slovenský futbalový zväz vo štvrtok požiadal o odloženie barážového stretnutia s Írskom. Túto informáciu potvrdil Pravde šéf slovenského futbalu Ján Kováčik.

12.03.2020 13:28 , aktualizované: 20:38
Hamšík Slováci futbal Foto: ,
Futbalisti Slovenska ďakujú fanúšikom.
debata

Stretnutie, v ktorom sa slovenskí futbalisti pokúsia o udržanie šance na postup na finálový turnaj majstrovstiev Európy 2020, by sa malo odohrať na Národnom futbalovom štadióne na Tehelnom poli v Bratislave vo štvrtok 26. marca. Už v utorok SFZ rozhodol, že sa uskutoční bez divákov.

Podobný krok podľa Kováčika urobila aj Bosna a Hercegovina, ktorá v baráži narazí na Severných Írov a víťaz tohto súboja sa potom stretne s víťazom bratislavského zápasu.

„Obrátili sme sa listom na generálneho sekretára UEFA Theodora Theodorakisa. O odloženie zápasu požiadalo už pred nami niekoľko krajín. Mám pocit, že to z našej strany bude v tomto okamihu skôr symbolická aktivita. Zatiaľ sa zdá, že UEFA nemení svoje stanovisko a trvá na odohratí stretnutí. Problémom sú termíny, nový sa asi nebude môcť nájsť,“ vysvetlil Kováčik.

Prezident SFZ potvrdil, že už predtým zväz informoval UEFA i írsku stranu, že sa vzhľadom na šírenie koronavírusu rozhodol usporiadať barážový zápas bez divákov. „Tento fakt zobrali na vedomie, pokojne, bez emócií, nemali nijaké otázky,“ doplnil.

Slovensko má však vážny problém, pretože viacerí jeho hráči pôsobia v Taliansku, medzi nimi aj najväčšie opory Škriniar, Lobotka, Kucka, Vavro… Taliani okrem mnohých iných opatrení z obáv pred šírením nákazy požiadali tímy svojej najvyššej súťaže o prerušenie tréningového procesu na sedem dní. Výnimku dostali len kluby, ktorých zástupcovia ešte pôsobia v európskych pohároch.

Nie je vôbec jasné, či slovenskí futbalisti budú môcť pricestovať na stretnutie s Írskom. Mohlo by ísť až o šiestich hráčov. Tento fakt by mohol výrazne zasiahnuť do objektivity stretnutia a ovplyvniť šance zverencov Pavla Hapala.

„Teší ma, že všetci hráči prejavili záujem reprezentovať a urobiť všetko, aby to bolo aj možné. Samozrejme, ak sa to nebude dať zabezpečiť, bola by to obrovská nevýhoda. Najskôr fakt, že hráme doma bez divákov a môžu nám chýbať možno štyria stabilní hráči základnej zostavy. V konečnom dôsledku však platí, že ak to bude nevyhnutné, nič iné nám nezostane a budeme sa musieť prispôsobiť. Historicky sú známe mnohé rôzne okolnosti a odohrali sa aj podobné prípady,“ domnieva sa Kováčik.

Druhou otázkou je ekonomický dopad a veľké finančné straty, tieto problémy idú teraz bokom. Zápas s Írskom mal byť vypredaný, do hľadiska štadióna sa zmestí asi 22-tisíc divákov. Vstupenky sa predávali po 28 a 46 eur, čo signalizuje stratu výrazne prevyšujúcu 500-tisíc eur. Kováčik však o konkrétnych číslach nechce zatiaľ hovoriť.

„Urobíme si presnú analýzu a o jej výsledkoch budeme informovať. Nejde totiž len o príjem, ale aj o výdaje. Je, samozrejme, veľký rozdiel, či v hľadisku sú alebo nie sú diváci. Chceme, aby toto číslo bolo čo najobjektívnejšie a najpresnejšie. V krátkom čase oznámime, akú stratu nám tento proces prinesie. Treba brať aj do úvahy, že vstupenky sa nepredávajú na všetky miesta, pomerne veľa ich je voľných, odhadom asi tritisíc. Máme náklady na strážnu službu, usporiadateľov, catering, zdravotné zabezpečenie a podobne,“ vysvetlil Ján Kováčik.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #ME 2020