Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nápad, ktorý sa nevyplatil. Euro až v roku 2021?

Myšlienku prezentovanú s veľkou pompou v trblietavom pozlátku Európskej futbalovej únie (UEFA) neprijali národné federácie s nadšením. Rozdeliť organizáciu kontinentálneho šampionátu 2020 medzi dvanásť krajín bola kritizovaná myšlienka už po jej vzniku. A to Európu neskľučoval koronavírus.

10.03.2020 21:30
Trofej Foto: ,
Trofej pre futbalových majstrov Európy a v pozadí žreb baráže ME 2020.
debata

Anglické a talianske médiá v utorok podvečer špekulovali o rovnakej správe. Národné federácie údajne začínajú tlačiť na UEFA, aby sa majstrovstvá Európy odložili o rok, teda na leto 2021. Hlavným argumentom je, aby sa stihli dokončiť ligové súťaže v jednotlivých krajinách.

Ich program momentálne výrazne ovplyvňuje koronavírus. Riziko rýchlejšieho šírenia sa nákazy sa pri formáte s dvanástimi organizátormi len zvyšuje. Očakáva sa veľká migrácia fanúšikov po „starom kontinente“.

UEFA má posunutie turnaja zvažovať, no zatiaľ podľa zahraničných médií nie je naklonená zmene termínu. Hlavnou príčinou sú peniaze, veď organizácia očakáva od turnaja obrat až 2,5 miliardy eur.

Riešenie situácie je zatiaľ otázne. UEFA sa v prvom rade musí rozhodnúť, ako sa postaví k vyvrcholeniu Ligy majstrov a Európskej ligy, ktorých zápasy sa momentálne hrajú bez divákov.

Z marcovej baráže o postup na ME vzídu poslední štyria účastníci, hoci play off hrozí odklad na neskorší termín.

„Snažíme sa, aby sme mali čo najaktuálnejšie a najpresnejšie informácie. Sme v kontakte s UEFA. Tá trvá na tom, že zápasy by sa mali odohrať v stanovených termínoch,“ povedal v utorok prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik.

Slovenských futbalistov čaká 26. marca v Bratislave duel proti Írsku. Je isté, že ak sa bude hrať, tak bez prítomnosti divákov.

Až najbližšie dni ukážu, či bude UEFA naďalej neoblomná. Zohľadniť musí zdravotné, ekonomické i politické faktory. Situáciu budeme pozorne sledovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #ME 2020 #slovenskí futbalisti