Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci prešustrovali vedenie. Priamy postup už nemajú vo svojich rukách

Slovenskí futbalisti prehrali v sobotňajšom kvalifikačnom zápase EURO 2020 v Chorvátsku 1:3, úradujúci vicemajstri sveta tak postúpili na budúcoročný šampionát. Zverenci reprezentačného trénera SR Pavla Hapala, ktorí sa najbližšie predstavia v utorok 19. novembra v Trnave proti Azerbajdžanu v záverečnom súboji o ME, si tak výrazne skomplikovali šance postúpiť z E-skupiny.

16.11.2019 22:35 , aktualizované: 23:48
chorvátski futbalisti, Foto: ,
Chorváti v druhom polčase otočili vývoj a zdolali Slovákov 3:1.
debata (45)

V Rijeke sa nenaplnili obavy zo zlého počasia. Prvý polčas ani nepršalo, v druhom sa spustil viackrát hustý dážď. Na štadióne HNK Rijeka sa v 32. minúte gólovo presadil v ťažkej pozícii útočník Róbert Boženík, „vatreni“ ale otočili v druhom polčase po góloch Nikolu Vlašiča, Bruna Petkoviča a Ivana Perišiča.

Slováci prehrali v Chorvátsku Fotogaléria - 28 fotiek Všetky fotky
Chorvátsko-slovenská fanúšikovská družba v...

Krátko po druhom góle domácich videl druhú žltú a následne červenú kartu Róbert Mak.

Slováci sú v tabuľke na 4. mieste s 10 bodmi, na tretí Wales strácajú bod, na druhé Maďarsko tri. Chorváti sú so 17 bodmi už víťazi skupiny.

Domáci favorit od prvých minút vzal opraty do vlastných rúk. Snažil sa vykombinovať Slovákov, tí ale hrali výborne v obrane. Stredová formácia hostí nedovolila domácim režírovaným špílmachrom Modričom rozvinúť nebezpečnejšie akcie. Napriek tomu sa šance aktívnych Chorvátov rodili.

V 20. minúte sa dostal vo výbornej pozícii do zakončenia Petkovič, loptu ale trafil zle a obrana hostí odvrátila na roh. Z neho hlavičkoval Čaleta-Car, ale Dúbravka nemal problémy skrotiť jeho pokus.

V 25. minúte to nebezpečne skúsil Brozovič, ešte väčšiu šancu mal však o minútku Vlašič, ale jeho hlavičku Dúbravka vyrazil nad bránu. Slováci prvýkrát ohrozili bránku domácich v 30. minúte, pekne si zbehol z krídla Pekarík, strelil ale len do brankára Livakoviča.

No o dve minúty už Slováci udreli. Lobotka si narazil loptu s Boženíkom, vnikol do šestnástky, vrátil ju mladému útočníkovi a ten ju v ťažkej pozícii asi zo šiestich metrov dopravil do siete. Domácimi inkasovaný gól neotriasol, v 36. minúte bol v obrovskej šanci Perišič, ale Dúbravka jeho hlavičku zblízka skvele chytil.

V 39. minúte Dúbravka opäť excelentne zlikvidoval prudkú strelu Petkoviča. Hostia sa dostali do nebezpečnejšej akcie až v závere polčasu, najprv nepresne vypálil Kucka v 44. minúte a o minútku prudkú strelu Boženíka vyrazil výborne Livakovič na roh.

Tréneri cez prestávku nestriedali, obraz hry sa nemenil, domáci boli na polovici Slovákov, tí sa sústredili na brejky. V 53. minúte Dúbravka reflexívne zakročil pri hlavičke Petkoviča.

No vzápätí prišla slovenská chyba v strede poľa, Vlašič si naviedol loptu do pozície, kde neskoro vystúpila obrana, a poslal ju presne k pravej žrdi bezmocného Dúbravku. A ešte horšie pre hostí bolo v 60. minúte, keď Modrič položil center z rohu presne na hlavu vysokého Petkoviča a ten nezadržateľne otočil výsledok.

Domáci sa dostali do švungu, strela Petkoviča prešla medzi nohy Dúbravku, ale našťastie sa odrazila od tyčky na roh. Slováci dostali ďalší úder v 66. minúte, keď inkasoval druhú žltú, a teda červenú kartu Mak za potiahnutie súpera rukou na poliacej čiare.

V 70. minúte Dúbravka výborne zneškodnil Brekalov pokus z uhla, no v 74. minúte už opäť kapituloval po nechytateľnej strele Perišiča. Domáci ešte mali v závere viacero šancí, ďalšiu veľkú opäť Perišič. Skóre sa už nezmenilo a vyše osemtisícová návšteva na štadióne mohla s hráčmi oslavovať postup na ME.

Kvalifikácia na ME 2020, E-skupina

Rijeka
Chorvátsko – Slovensko 3:1 (0:1)
Góly: 56. Vlašič, 60. Petkovič, 74. Perišič – 32. Boženík, ŽK: Čaleta-Car, Rebič – Mak, Dúbravka, ČK: 66. Mak (SR) po 2 ŽK, rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), 8212 divákov.

Chorvátsko: Livakovič – Jedvaj, Čaleta-Car, Perič, Barišič – Modrič, Brozovič – Rebič (54. Brekalo), Vlašič (75. Kovačič), Perišič (81. Oršič) – Petkovič
Slovensko: Dúbravka – Pekarík, Vavro, Škriniar, Hancko – Lobotka, Kucka (79. Hrošovský) – Mak, Hamšík, Rusnák (63. Haraslín) – Boženík (72. Ďuriš)

Baku
Azerbajdžan – Wales 0:2 (0:2)
Góly: 10. Moore, 34. Wilson, ŽK: 40. Nazarov, 68. Šejdajev, 89. Rahimov, 90. B. Hüsejnov – 14. Ampadu, 81. Morrell, 90. Roberts, 90.+5. Matondo. Rozhodoval: Aytekin (Nem.)

Azerbajdžan: Balajev – Pašajev, Mustafazada, B. Hüsejnov, Krivociuk (46. Chalilzada) – Abdullajev (64. Ramazanov), Nazarov (82. D. Hüsejnov), Qarajev, Almeida, Rahimov – Šejdajev
Wales: Hennesesey – Roberts, Lockyer, Mepham, B. Davies – Ampadu (87. Vaulks), Morrell – Bale (59. Ramsey), Wilson, James (82. Matondo) – Moore

    Z V R P S B
1. Chorvátsko 8 5 2 1 17:7 17
2. Maďarsko 7 4 0 3 8:9 12
3. Wales 7 3 2 2 8:6 11
4. Slovensko 7 3 1 3 11:11 10
5. Azerbajdžan 7 0 1 6 5:16 1
45 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #chorvátski futbalisti #kvalifikácia ME 2020