Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Francúzi výkonom opäť nepresvedčili. So Švajčiarmi remizovali 0:0

Domácich Francúzov odprevadia do osemifinále majstrovstiev Európy vo futbale z A-skupiny Švajčiari. Vo vzájomnom dueli týchto dvoch krajín o prvé miesto v skupine sa v nedeľu večer v Lille zrodila remíza 0:0.

19.06.2016 23:02
Dimitrij Payet Foto: ,
Francúz Dimitrij Payet začal tentoraz stretnutie na striedačke. Ihneď po príchode na ihrisko trafil brvno.
debata

Francúzi trikrát nastrelili konštrukciu švajčiarskej bránky, ale Yann Sommer si aj so šťastím udržal čisté konto. Zverenci Didiera Deschampsa z troch zápasov v A-skupine vydolovali 7 bodov, druhí Švajčiari získali 5 bodov. Albánci obsadili tretiu priečku s 3 bodmi a budú čakať, či im víťazstvo 1:0 nad Rumunmi bude stačiť na postup z tretieho miesta.

Francúzsky nápor v úvodných 20 minútach priniesol 5 rohových kopov a tri pokusy na bránku vrátane krásnej strely Paula Pogbu do brvna. Ešte predtým brankár Švajčiarov vyrazil loptu na brvno po strele toho istého hráča. V sumáre prvého polčasu bolo na domácej strane 9 rohov a tri nebezpečné pokusy Pogbu, ale žiadny gól.

Švajčiari pohrozili iba raz. Ešte v 9. min Johan Djourou zblízka zaváhal so zakončením. V druhom polčase sa hra upokojila a najväčšia francúzska šanca prišla až v 75. min. Striedajúci Dimitri Payet krásnym volejom opečiatkoval brvno bránky Yanna Sommera, prihrával mu Moussa Sissoko. V závere zápasu sa už oba tímy sústredili na ubránenie remízy, ktorá im z hľadiska postupu vyhovovala.

Bol to 38. vzájomný duel oboch geografických susedov, zrodila sa desiata remíza. Na víťazné zápasy vedú Francúzi 16:12. V šiestom súťažnom súboji oboch tímov sa deľba bodov odohrala štvrtýkrát, dva razy sa tešili Francúzi.

Švajčiarsko – Francúzsko 0:0
ŽK: 25. Rami, 82. Koscielny (obaja Fr.). Rozhodovali: Škomina – Praprotnik, Vukan (všetci Slovin.)
Švajčiarsko: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, R. Rodríguez – Behrami, G. Xhaka – X. Shaqiri (79. G. Fernandes), Džemaili, Mehmedi (86. M. Lang) – Embolo (74. Seferovič)
Francúzsko: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Sissoko, Cabaye, Pogba – Coman (63. Payet), Gignac, Griezmann (77. Matuidi)

Albánci zdolali Rumunov, majú šancu na postup

Futbalisti Albánska zvíťazili v nedeľňajšom zápase v Lyone v A-skupine na majstrovstvách Európy vo Francúzsku nad Rumunskom 1:0 a majú šancu na postup do osemfinále. O jediný gól stretnutia sa postaral v závere prvého polčasu Armando Sadiku po dlhom a presnom centri Lediana Memushaja.

Albánci napriek svojmu prvému víťazstvu na ME v histórii obsadili v A-skupine tretie miesto. Či postúpia do vyraďovacích bojov, sa dozvedia po vývoji v ostatných skupinách. Rumuni sa lúčia so šampionátom, priamo do osemfinále postúpili Francúzi a Švajčiari, v zápase ktorých sa zrodila bezgólová remíza.

Lepšie vstúpili do zápasu Rumuni, v 5. min zasahoval Berisha po strele Stancua, ten istý hráč skúšal šťastie aj o tri minúty neskôr. V 23. min sa dostali k slovu aj Albánci, ale Lenjani zahodil po brejku veľkú šancu. V 35. min prenikol do pokutového územia Memushaj, Tatarusanu bol však na mieste a jeho pokus vyrazil. Albánsko sa dočkalo svojho prvého gólu na ME v 43. min, keď Memushajov dlhý center poslal hlavou do siete Sadiku.

Radosť Albáncov po góle do siete Rumunska. Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Albánsko, futbal Radosť Albáncov po góle do siete Rumunska.

Po zmene strán sa Rumuni snažili o vyrovnanie, veľmi blízko mal k tomu Andone v 76. min, ale trafil iba do brvna. Albánci mali šancu na dorazenie súpera po rohovom kope dve minúty pred koncom, ale Mavraj nevyužil ponúknutú šancu. Krátko na to zlyhal aj Lila. Albánci napriek tomu získali tri body a ešte môžu postúpiť. Na čiare nedeľňajšieho zápasu pomáhal hlavnému arbitrovi aj Slovák Roman Slyško.

Rumunsko – Albánsko 0:1 (0:1)
Gól: 43. Sadiku, ŽK: 54. Matel, 85. Sapunaru, 90.+ Torje – 6. Basha, 85. Memushaj, 90.+ Hysaj, rozhodovali: Královec (ČR) – Slyško (SR), Mokrusch (ČR)
Rumunsko: Tatarusanu – Sapunaru, Grigore, Chiriches, Matel – Prepelita (46. Sanmartean), Hoban – Popa (68. Andone), Stanciu, Stancu – Alibec (57. Torje)
Albánsko: Berisha – Hysaj, Ajeti, Mavraj, Agolli – Lila, Abrashi, Basha (83. Cana), Memushaj, Lenjani (77. Roshi) – Sadiku (59. Balaj)

**Konečná tabuľka A-skupiny: **
    Z V R P S B
1. Francúzsko 3 2 1 0 4:1 7
2. Švajčiarsko 3 1 2 0 2:1 5
3. Albánsko 3 1 0 2 1:3 3
4. Rumunsko 3 0 1 2 2:4 1
EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse
debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale