Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anglicko na tróne? Aj Leicester ovládol Premier League

Pre anglických fanúšikov je to takmer nekonečné čakanie. Na úspech, ktorý neprichádza. Zakaždým je to rovnaká pesnička.

19.06.2016 15:24
Anglicko, fanúšikovia. Foto: ,
Anglickí fanúšikovia.
debata

Keď futbalisti Albionu odchádzajú na európsky či svetový šampionát, pôsobia ich vyhlásenia sebavedomo, sú plné nádeje. Usporiadateľskú krajinu však spravidla opúšťajú skoro a boje o cenné kovy sledujú už len spred televíznej obrazovky.

Napokon, cez štvrťfinále niektorého z veľkých turnajov sa Angličania predrali naposledy pred dvadsiatimi rokmi. Na domácich trávnikoch brali bronz – po semifinálovej prehre s Nemeckom.

Aj do Francúzska pricestovali zverenci Roya Hodgsona v pozícii jedného z favoritov. Postavili ich do nej najmä skvelé výsledky z kvalifikácie. Len Angličania v nej nazbierali plný počet bodov, súperom nastrieľali viac ako tridsať gólov, inkasovali tri.

„Keď sa dívam na ostatné tímy, Angličania rozhodne nepatria k favoritom. Netvrdím však, že nemôžu vyhrať trofej. Napokon, aj Leicester triumfoval v Premier League,“ uviedol pred turnajom v rozhovore pre Daily Telegraph trochu posmešne Rio Ferdinand. Bývalý reprezentačný stopér prirovnal zlato pre Albion k jednej z najväčších senzácií, aké kedy priniesol svetový šport.

Jeho slová potvrdzuje doterajší priebeh šampionátu. Partia okolo Wayna Rooneyho, ktorú reprezentujú výhradne futbalisti z najvyššej anglickej súťaže, rozhodne nežiari. Trápila sa s Ruskom (1:1) a napokon v závere prišla o víťazstvo, neoslnila ani v ostrovnom derby s Walesom. Tri body vydolovala až v absolútnom závere (2:1).

„Toto víťazstvo nám môže nesmierne pomôcť. Dodá nám sebavedomie, vieru vo vlastné sily. Nemyslíme na nič iné, len na ďalšie úspechy. O ďalší zabojujeme naplno už v pondelok,“ hovoril po zápase Rooney, ktorého Hodgson označil za kľúčového muža svojej zostavy.

Hviezda Manchestru United podporuje zo stredu poľa nielen útočné hroty, ale značne pomáha aj defenzíve. Napokon, Angličania dosiaľ nevynikali ani na jednom z koncov ihriska. Do Francúzska síce pricestovali s päticou útočníkov (okrem Rooneyho aj Harry Kane, Jamie Vardy, Marcus Rashford a Daniel Sturridge), no ani jeden zatiaľ nevyniká.

Navyše, v súboji s Walesom predviedol jedno zo svojich zaváhaní aj brankár Joe Hart a podstatne zjednodušil skórujúcemu Garethovi Baleovi situáciu pri priamom kope z veľkej vzdialenosti.

Prekonajú skúseného gólmana v kľúčovom zápase aj Slováci?

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2016 vo futbale