Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďarsko-portugalská prestrelka, CR7 medzi legendami ME

Najpútavejšie ofenzívne divadlo doterajšieho priebehu ME, šesť gólov, strelecké predstavenie dvoch "kapitánskych sedmičiek" Balázsa Dzsudzsáka a Cristiana Ronalda a historický moment druhého menovaného.

23.06.2016 10:13
Maďarsko, Euro 2016, radosť Foto: ,
Futbalisti Maďarska sa s fanúšikmi tešia z postupu do osemfinále.
debata

To všetko, a ďaleko viac, priniesol stredajší duel v Lyone medzi Maďarskom a Portugalskom v rámci základnej F-skupiny na ME vo Francúzsku (10. júna – 10. júla), v ktorom sa zrodila divoká remíza 3:3.

Maďari sa v súčte so súbežne hraným duelom Islanďanov s Rakúšanmi (2:1) s piatimi bodmi zásluhou lepšieho skóre stali víťazmi „efka“. Islanďania obsadili druhé miesto. Portugalčania však nemusia smútiť, aj vďaka trom remízam napokon postúpili do osemfinále.

Maďarsko hrá na veľkom turnaji premiérovo od MS 1986, medzi kontinentálnou elitou štartuje prvýkrát od roku 1972. Zverencov Bernda Storcka čaká v osemfinále tím Belgicka. Portugalské „Seleccao das Quinas“, ktoré sa zúčastňuje na siedmom európskom šampionáte, pričom zakaždým postúpilo zo skupiny, sa v súboji o štvrťfinále stretne s mužstvom Chorvátska. Islanďania budú mať mimoriadne náročnú prekážku v podobe Angličanov.

Portugalský kapitán CR7 od stredy patrí k legendám ME, keďže ako prvý sa zapísal do streleckej listiny na štyroch európskych šampionátoch. Tridsaťjedenročný rodák z Madeiry v 50. min vyrovnal efektnou pätičkou na 2:2 po centri Joaa Mária, o dvanásť minút neskôr sa skvele ‚zavesil do vzduchu‘ a hlavičkou uzavrel gólový účet stretnutia. Hviezdny hráč Realu Madrid na ME 2004 skóroval do siete Grécka aj Holandska, na ME 2008 sa presadil proti Česku a rovnakému súperovi dal gól aj na ME 2012, kde ešte dvakrát prekonal brankára Holandska.

„Dosiahol som ďalší rekord, ale ako vždy hovorím, prichádza to prirodzene. Som rád, že som získal ocenenie Hráč zápasu, ale našou prioritou bolo zvíťaziť. To sa nám síce nepodarilo, ale hlavné je, že sme sa kvalifikovali ďalej. Mysleli sme si, že postúpime z druhého miesta, ale Islanďania v poslednej chvíli strelili Rakúšanom víťazný gól, takže sme sa umiestnili až tretí. Som veľmi rád, že náš tím sa proti Maďarom zakaždým dostal z úzkych, keď sme trikrát prehrávali. Zvládli sme to a v osemfinále čelíme veľmi dobrému tímu. Myslím si, že šance sú 50 na 50. Hocikto len tak nezdolá Španielov, takže Chorvátov musíme rešpektovať,“ cituje portál soccerway.com slová Cristiana Ronalda, ktorý v osemfinále bude čeliť klubovým spoluhráčom Lukovi Modričovi a Mateovi Kovačičovi.

„Cristiano je náš kapitán, naša pýcha. Dáva mužstvu veľmi veľa, dnes strelil dva dôležité góly. Doháňali sme náskok súpera a najdôležitejšie bolo postúpiť do osemfinále, čo sa nám podarilo. Skupinová fáza ukázala, že na ME niet slabých tímov,“ skonštatoval podľa portálu abola.pt stredopoliar Joao Mário.

„Cristiano Ronaldo je hráč svetovej triedy. Mohol viackrát skórovať už v úvodných dvoch dueloch na šampionáte. Hrali sme proti silnému súperovi. Moje mužstvo sa učí a rastie každým zápasom. Sme veľmi šťastní. Mužstvu skladám veľký kompliment, hralo lepšie ako proti Rakúsku a Islandu. Vedeli sme, že to budeme mať ťažké, že nás čaká veľmi organizovaný tím. Útočili sme, podarilo sa nám skórovať a hoci sa Portugalsko vrátilo do hry, naďalej sme mysleli aj na ofenzívu. Mali sme však aj šťastie. Myslím si, že je to sen pre celé Maďarsko, nemám slov. Fanúšikovia nás skvele podporovali už v prvých dvoch dueloch, ale dnes to bolo ešte o čosi lepšie,“ vyhlásil pre oficiálnu stránku Európskej futbalovej únie (UEFA) nemecký kouč Maďarov Bernd Storck.

„Maďarsko nie je len o jednom alebo dvoch hráčoch, sme tím. Či by som chcel byť najlepším strelcom šampionátu? Nie. Radšej si želám úspech v osemfinále, štvrťfinále alebo semifinále,“ doplnil pre Nemzeti Sport jeden z dvojgólových hrdinov stredajšieho duelu Balázs Dzsudzsák.

Maďar Zoltán Gera sa vo veku 37 rokov v 61 dní stal druhým najstarším strelcom v histórii európskych šampionátov. Rekord naďalej patrí Rakúšanovi Ivicovi Vastičovi (38 rokov a 256 dní, pozn.). „Kráčame po fantastickej ceste, pre mužstvo to veľa znamená. Vraví sa, že najlepšie víno je to najstaršie. Čím staršie, tým lepšie. Teším sa z toho, že to dnes platilo,“ povedal Gera.

Portugalsko sa stalo vôbec prvým mužstvom, ktoré v skupine na ME remizovalo všetky tri zápasy. „Dosiahli sme jeden z našich cieľov, ktorým bol prienik ďalej. Samozrejme, stále to nie je také, ako by sme si predstavovali. Chceli sme vyhrať zápasy v skupine, no najdôležitejšie je to, že sme postúpili. Pri prvých dvoch góloch Maďarska sme mali aj smolu, ale výborným spôsobom sme na to zareagovali a predviedli excelentné momenty. Ukázali sme, že máme silné mužstvo a ak sa nám darí v koncovke, môžeme vyhrávať. Nadobudli sme skúsenosti a môžeme ďalej snívať. Ľudia v našej krajine môžu byť na nás hrdí a veriť, že to dotiahneme ďaleko. V osemfinále čelíme Chorvátsku. Je to veľmi silný tím, čo sme mali možnosť vidieť proti Španielsku. My sme však mužstvo, ktorému sa veľmi dobre hrá proti silným súperom,“ cituje portál abola.pt slová Portugalčana Naniho, ktorý proti Maďarom dosiahol druhý gól na šampionáte. „V prvým dvoch zápasoch sme mali prevahu, ale nedokázali sme zvíťaziť. Proti Maďarsku sme trikrát prehrávali, ale dokázali sme trikrát gólovo odpovedať. Mužstvo ukázalo skvelý prístup, išlo aj za štvrtým gólom, ale na konci už súper nechcel hrať. Samozrejme, nemohli sme si dovoliť ísť tri minúty pred koncom do rizika a nebodaj štvrtýkrát inkasovať. Osemdesiat minút sme mysleli na víťazstvo, zvyšných desať sme sa už sústredili na udržanie postupu do osemfinále. Proti Chorvátsku očakávam skvelý zápas,“ skonštatoval portugalský kouč Fernando Santos.

debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016 #Portugalsko - Maďarsko