Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Viac účastníkov šampionátu prinieslo vyššie zisky

Finálový turnaj majstrovstiev Európy vo futbale sa prvý raz uskutočnil v novom formáte s 24 mužstvami. Táto skutočnosť vyvoláva polemiku, má svojich zástancov i kritikov.

10.07.2016 19:00
Euro 2016, Wales, futbal, radosť Foto: ,
Futbalisti Walesu. Jeden z pätice nováčikov na ME.
debata

Podľa predstaviteľov Európskej futbalovej únie (UEFA) sa model osvedčil. Tento názor zastáva aj viceprezident UEFA Angel Maria Villar Llona zo Španielska. Na záverečnej tlačovej konferencii pred finálovým zápasom potvrdil, že aj nasledujúci turnaj sa bude hrať podľa tohto formátu.

Rozšírenie účastníkov z doterajších 16 mužstiev o osem ďalších bolo iniciatívou doterajšieho šéfa UEFA Michela Platiniho, ktorý si však momentálne odpykáva štvorročný trest a nesmie pôsobiť vo futbale za netransparentný príjem dvoch miliónov švajčiarskych frankov ešte v roku 2011.

Bývalý francúzsky legendárny futbalista sa doteraz na nijakom stretnutí finálového turnaja neobjavil a nepredpokladala sa ani jeho účasť na finále, hoci aj zastupujúci generálny sekretár UEFA Theodor Theodoridis vyzdvihol jeho prínos v príprave tohto turnaja a potvrdil, že Platini dostal pozvanie na celý turnaj.

„Na podujatí chýba jeden muž: Michel Platini. Môže byť hrdý na svoje Euro,“ vyhlásil Villar Llona.

Na tohtoročnom šampionáte zažilo premiéru päť krajín – Albánsko, Island, Severné Írsko, Wales a aj Slovensko. Riaditeľ turnaja Martin Kallen sa vyjadril, že keďže nový model ukázal svoju životaschopnosť, nezmení sa ani v nasledujúcom období, teda ani v roku 2024, hoci o formáte týchto ME sa ešte nerozhodlo.

Jedným z významných argumentov pre nový systém majstrovstiev Európy je fakt, že turnaj prinesie zisk 830 miliónov eur, čo je o 34 percent viac v porovnaní s ME 2012, ktoré sa uskutočnili v Poľsku a na Ukrajine (vtedy 593,7 mil. eur). Hlavný podiel na tomto náraste má práve zvýšenie počtu stretnutí (o 20). „Podujatie bolo mimoriadne úspešné,“ vyhlásil Theodoridis.

Na celkových príjmoch 1,93 miliardy eur sa najviac podieľa predaj vysielacích práv za viac ako miliardu eur, sponzoring a licenčné zmluvy priniesli 480 miliónov, predaj vstupeniek 400 miliónov eur. Organizácia turnaja stála 600 miliónov, z toho polovicu vyplatí UEFA mužstvám na odmenách.

Šesťsto miliónov zo zisku plánuje UEFA rozdeliť medzi 55 členských krajín na rozvoj futbalu. A zvyšných 230 miliónov využije na prevádzkové náklady.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba