Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ján Kocian: Hviezdy prišli do Francúzska uťahané

Bývalý československý reprezentant, ktorého v roku 1990 vyhlásili za futbalistu roka, Ján Kocian (58) prežil viac ako pätnásť rokov hráčskej i trénerskej kariéry v Nemecku.

09.07.2016 10:00
Ján Kocian Foto: ,
Ján Kocian.
debata (2)

Pozná dobre futbal v krajine majstrov sveta. „Nemci doplatili na svoj dlhodobý problém, ktorým je slabá efektivita hry,“ tvrdí po vyradení jedného z veľkých favoritov šampionátu vo Francúzsku bývalý kouč slovenských reprezentantov.

Čakali ste finále Portugalsko – Francúzsko?
Najmä Portugalsko nepatrilo do môjho okruhu favoritov. Nečakal som, že sa dostane až tak ďaleko. Francúzsko bolo v skupine silných, ktorí sa mohli dostať medzi najlepších, v nej bolo aj Nemecko, Španielsko, Belgicko. Zrodilo sa viacero prekvapení, čo ovplyvnil aj postupový pavúk, ktorý bol v pravej polovici nabitý silnými tímami. Aj preto je teraz finále také, aké je.

Páči sa vám jeho zloženie?
Myslím si, že oba tímy sú v ňom zaslúžene, museli zvládnuť viacero ťažkých zápasov. Francúzi ukázali doteraz o niečo vyššiu kvalitu. Na druhej strane ju Portugalčania zápas čo zápas stupňovali. Od slabších výkonov v skupine až po dobrý výkon v semifinále.

Poznáte nemecký futbal. Jeho reprezentantom sa dávali pred semifinále najväčšie šance na titul. Nezvládli však zápas s Francúzskom. Mali len smolu?
V tomto zápase prehral menej efektívny tím. Nemci boli skoro celý zápas lepším mužstvom, boli nútení tvoriť hru. Búšili do prehustenej obrany Francúzov. Penalta, ktorú proti ním rozhodca nariadil, bola minimálne prísna. Posadila Francúzov na koňa, mohli sa ešte viac stiahnuť do defenzívy a hrať na protiútoky. Táto taktika im druhým gólom vyšla. Nemci odohrali dobrý šampionát, ale jednoducho im chýba strelec a na to doplatili.

Kto by mal v tíme svetových šampiónov plniť úlohu zakončovateľa?
To je problém. Od obdobia Mira Kloseho nemajú hráča, ktorý by v takomto ťažkom, vyrovnanom zápase, akým bolo semifinále, dokázal rozhodnúť, dal aspoň jeden gól. Skúšali viacerých hráčov, ani jeden sa nepresadil. Dali vpredu šancu Draxlerovi, Götzemu, potom Gómezovi, ten sa zranil, naposledy Müllerovi. Ale skoro vždy boli Nemci závislí od toho, či sa strelecky presadia obrancovia alebo stredoví hráči. Dobrý útočník im chýba. Slabá efektivita, to je nemecký problém. Vyradila mužstvo zo šampionátu.

Upútali vás na turnaji niektorí jednotlivci?
Páčil sa mi nemecký stopér Boateng, škoda, že sa v poslednom zápase zranil. Pre Nemcov v ich systéme hry je veľmi dôležitý hráč, najmä v otáčaní hry, v dlhých prihrávkach dopredu. Po druhom semifinále je hrdinom Griezmann, ktorý má ešte šancu zvýšiť vo finále svoju hráčsku hodnotu. Vo všeobecnosti si myslím, že veľké hviezdy prišli na turnaj uťahané po náročnej sezóne a ťažko sa presadzovali. Platí to takmer o všetkých tých, čo mali odohraných veľa zápasov v náročných ligách i pohároch. Či to bol Ibrahimovič, Rooney, Modrič… Ronaldo zahral výborne v jednom zápase. Vďaka tomu vynikli viac hráči z nižších kategórií.

Ktoré mužstvo bolo podľa vás najsilnejšie, najkomplexnejšie?
Hovoril som o Nemcoch, ale tí majú veľkú slabinu v zakončení… Možno nakoniec to budú Portugalčania, sú najvyrovnanejší, vo všetkých formáciách majú silných hráčov – Pepeho, Naniho, Ronalda. Majú pevnú obranu i dobrý útok. Možno oni vyjdú z tohto šampionátu ako najsilnejší, ale ťažko sa mi o tom hovorí v superlatívoch, lebo v skupine ma veľmi sklamali. Turnaju vo všeobecnosti chýbali silné individuálne výkony i výnimočná hra mužstiev.

Kto teda vyhrá nedeľňajšie finále?
Bude to vyrovnaný zápas a ak mám povedať môjho favorita, možno sú nimi veľmi tesne Francúzi, pre ktorých hovorí domáce prostredie. To ich môže vybičovať k mimoriadnemu výkonu. Portugalčania nemajú čo stratiť, to je zasa ich výhoda.

Ako sa vám pozdávala úroveň šampionátu?
Nepáčil sa mi príliš model šampionátu, na môj vkus tam bolo príliš veľa mužstiev a najmä v prvých zápasoch bola taktika postavená najmä na defenzíve, hlavným cieľom bolo nedostať gól. Došlo k viacerým prekvapeniam, favoriti sa ťažšie presadzovali proti zhustenej defenzíve, viaceré zápasy nemali vysokú kvalitu a aj slabšie mužstvá dosiahli dobré výsledky.

Čo by pomohlo zvýšiť jeho úroveň?
Podľa mňa menší počet tímov. Potom by kvalita išla hore. S tým však teraz nič neurobíme, aj nasledujúci finálový turnaj sa bude hrať rovnako a ešte k tomu vo viacerých krajinách.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kocian #portugalská futbalová reprezentácia #francúzska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia