Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brazília zostala v šoku. Rozplačú Nemci aj Francúzov?

Ich rivalita je povestná. Na trávniku sa stretli už takmer tridsaťkrát. Zväčša ide o vyrovnané bitky. Keď je však v hre sláva, česť a úspech, spravidla (až na jednu výnimku) má zápas rovnakého víťaza.

07.07.2016 10:00
Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Jonas... Foto: ,
V dobrej nálade. Zľava Bastian Schweinsteiger, Thomas Müller, Jonas Hector and Mats Hummels počas tréningu nemeckej reprezentácie.
debata

Meno druhého finalistu európskeho šampionátu vzíde zo súboja dvoch veľmocí – Nemecka a Francúzska. Svetový šampión v ňom vyzýva usporiadateľskú krajinu. Dvojica gigantov si zmeria sily na scéne veľkého futbalu po dvoch rokoch – takmer na deň presne.

Zatiaľ čo vo štvrtok bude dejiskom atraktívneho divadla Marseille, v štvrtý júlový deň roku 2014 si zahrali Nemci s Francúzmi na mieste, kde o mesiac odštartuje olympiáda – v Riu de Janeiro. Aj na slávnej Maracane šlo o veľa. Po štvrťfinále majstrovstiev sveta sa tešil neskorší šampión (1:0). „Všetci veríme, že tentoraz to bude úplne iný zápas. So šťastným koncom pre nás,“ vraví útočník Olivier Giroud, ktorý nechýbal ani vo vtedajšom francúzskom kádri.

Úspech v súbojoch s Nemcami však nie je majstrom sveta z roku 1998 súdený. Svojho súpera naposledy zdolali na veľkom podujatí ešte v roku 1958 (6:3). Stalo sa tak jediný raz – v boji o svetový bronz. Odvtedy im osud nepraje. Nemcom podľahli v semifinále MS 1982 (3:3 pp, 4:5 p.k.), MS 1986 (0:2) a naposledy i v Brazílii.

V prospech zverencov Joachima Löwa hovorí pred štvrkovým stretnutím i fakt, že na usporiadateľské krajiny to vedia. Napokon, pred dvoma rokmi sa postarali aj o jednu z najväčších senzácií v dejinách svetových šampionátov (a možno i športu). Keď zaznel po semifinále na štadióne v Belo Horizonte záverečný hvizd, zostali brazílski fanúšikovia v šoku. Ich hrdinovia, ktorí si nepripúšťali nič iné ako zisk titulu, podľahli Nemcom senzačne vysoko – 1:7.

„Francúzi žijú futbalom. V krajine vládne eufória, za mužstvom stojí celý národ. Je to rovnaká situácia, akej sme čelili v Brazílii. Vtedy mali domáci za chrbtom 200 miliónov fanúšikov a pozrite sa, ako sme si s tým poradili,“ usmieva sa nemecký tréner.

Jeho mužstvo pôsobí v doterajšom priebehu turnaja kompaktne. Strelecky sa síce výraznejšie presadilo len v osemfinále so Slovenskom (3:0), no v každom zápase sa pýšilo tradične kvalitnou obranou. V piatich previerkach povolila len raz, vo štvrťfinále s Talianskom. Aj preto majú Nemci mimoriadne lichotivé skóre – 7:1.

„Vieme, kto je naším súperom. Čelíme najlepšiemu tímu planéty. Nemáme však strach. Sme medzi elitnou štvoricou a túžime po tom, aby sme si v nedeľu zahrali vo finále,“ hovorí Giroud. So spoluhráčmi sa na Nemcov naladil skvele. Partia Didiera Deschampsa zdolala vo štvrťfinále Island vysoko 5:2. Celkovo už nastrieľala na domácich trávnikoch jedenásť gólov. Žiadny iný tím sa v ofenzíve nemôže pochváliť lepšou bilanciou.

zväčšiť Nemáme strach, vraví francúzsky útočník Olivier... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Soccer Euro 2016 France Iceland Nemáme strach, vraví francúzsky útočník Olivier Giroud pred semifinále ME proti Nemecku.

Navyše, Francúzi veria v mágiu domácej pôdy. Pred osemnástimi rokmi na nej dobyli svetový, pred 32 aj európsky titul. Odvtedy na kontinentálnom šampionáte neuspel pred vlastnými fanúšikmi nik. Prelomia prekliatie domácich tímov? Čiastočnú odpoveď ponúkne už súboj s Nemcami…

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia