Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Drahší nie je nik. Hviezdy Realu núkajú bitku gigantov

Najprv si obaja splnili povinnosť. Obstáli v hre nervov. Vzápätí sa emotívne objímali a davom na milánskom San Sire ukazovali jednu z najcennejších športových trofejí.

06.07.2016 07:00
Cristiano Ronaldo, Gareth Bale Foto: ,
Striedanie superhviezd Realu. Cristiana Ronalda (vľavo) nahrádza Gareth Bale. Kto sa bude tešiť z postupu do finále na Eure 2016?
debata

Od jedenásteho triumfu Realu Madrid v Lige majstrov uplynulo necelých sedem týždňov. Pod ďalší úspech najslávnejšieho klubu planéty sa výrazne podpísala aj dvojica jeho najväčších hviezd – Cristiano Ronaldo a Gareth Bale. Portugalčan i Walesan premenili v jedenástkovom rozstrele svoje pokusy a prispeli k pokoreniu Atlética.

Obaja hrdinovia sa v stredu stretnú na trávniku opäť. Každý si však oblečie iný dres. A pokúsi sa svoju krajinu dotiahnuť do veľkého finále európskeho šampionátu. Bitka gigantov sa môže začať.

„Čo by malo platiť na Ronalda? Poviem vám to takto: mojich obrancov by som pred ním mohol varovať aj týždeň vopred. Som presvedčený, že aj tak by vymyslel niečo výnimočné, čím by nás zaskočil. Ale nezúfame. Jedného takého hráča máme v kádri aj my,“ vraví pred úvodným semifinále waleský tréner Chris Coleman. Nemyslel tým nikoho iného ako Bala.

Na jeho slovách niečo bude. Ronalda síce mnohí považujú za jedného z dvoch najlepších futbalistov planéty (spolu s Lionelom Messim), no Bale mu je v mnohom podobný. Obe megahviezdy ťažia predovšetkým z rýchlosti, skvelej kľučky, mimoriadne presnej i tvrdej strely. Udrieť vedia z priamych kopov. V prospech portugalského kapitána hovorí azda len lepšia technická vybavenosť, Walesan je skôr priamočiarejší.

A v aktuálnej sezóne dokonca lepší aj v hre hlavou. Žiadny z elitných strelcov v Európe ňou nezaznamenal viac gólov. Rodák z Cardiffu má pred svojím klubovým spoluhráčom náskok aj vo Francúzsku. Kým on sa presadil tri razy (gól strelil aj Slovensku), Ronaldo je v štatistike presných zásahov na čísle dva.

„Tento súboj nie je o mne a Cristianovi. Je to zápas medzi Walesom a Portugalskom. Medzi jedenástimi mužmi na jednej a rovnakým počtom chlapov na druhej strane. Stretávajú sa dva národy, každý z nich túži po víťazstve. Súpera sa rozhodne nebojíme,“ tvrdí Bale.

Či si to však pripúšťa alebo nie, pohľady miliónov fanúšikov sa budú upierať predovšetkým na dvojicu krídelníkov z Realu Madrid. Obaja patria nielen k najlepším, ale aj najdrahším futbalistom sveta.

V rebríčku najhodnotnejších prestupov okupujú prvé dve priečky. Keď Ronaldo odchádzal pred siedmimi rokmi z Manchestru United do Realu, zaplatili za neho Madridčania 94 miliónov eur. A stanovili nový rekord. Pred tromi sezónami ho prekonal práve Bale. Tottenham za neho zinkasoval údajne o šesť miliónov viac.

Bala i Ronalda však nespája len hra miliónov, ale aj klubový úspech. Walesan získal počas kariéry šesť, Portugalčan sedemnásť veľkých trofejí. Okrem toho i tri Zlaté lopty pre najlepšieho futbalistu planéty. Na veľký okamih z reprezentačného dresu však obaja čakajú.

Rodák z Madeiry bol k nemu blízko už pred dvanástimi rokmi. Na domácom Eure si mladučký tínedžer zahral vo finále, jeho sen o zisku titulu ukončili Gréci. Bale prežíva vo Francúzsku svoj premiérový šampionát.

Ktorý z futbalových hrdinov na ňom zotrvá až do veľkého parížskeho finále?

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Gareth Bale