Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kľúčom k vyradeniu Belgicka bola podľa trénera Walesu nebojácnosť

Spanilá jazda waleských "drakov" na futbalových majstrovstvách Európy 2016 vo Francúzsku pokračuje. Víťazi "slovenskej" B-skupiny prenikli pri svojej premiére na záverečnom turnaji ME do semifinále.

02.07.2016 10:25
Euro 2016, Wales, futbal, radosť Foto: ,
Radosť futbalistov Walesu.
debata

V rámci vyraďovacej časti najskôr v osemfinálovom ostrovnom derby zdolali Severných Írov (1:0) a v piatkovom štvrťfinálovom zápase v Lille zvíťazili nad favorizovanými Belgičanmi 3:1 aj napriek jednogólovému manku v úvode stretnutia. Wales odohrá svoj semifinálový duel v stredu 6. júla v Lyone; nastúpi v ňom proti Portugalsku.

Tréner Walesu Chris Coleman po dueli žiaril spokojnosťou. „Nikdy sa nebojte snívať, lebo raz to môže vyjsť. Pred štyrmi rokmi som bol taký vzdialený od toho, čo sme vo Francúzsku dokázali, že si to ani neviete predstaviť. Nebojte sa, že na ceste hore popadáte a nebude vám dobre. Ja som zažil viac pádov ako úspechov, ale teraz si to náramne užívam,“ povedal 46-ročný rodák zo Swansea, citoval ho oficiálny web šampionátu.

Belgičania v 13. min otvorili skóre famóznou strelou stredopoliara Radju Nainggolana, ale odvetu za nezdary v kvalifikácii nedokonali. Walesania aj Belgičania postúpili na ME z B-skupiny eliminácie. Vzájomné súboje vtedy vyzneli lepšie pre „drakov“ – najskôr v novembri 2014 uhrali v Bruseli bezgólovú remízu, v domácej cardiffskej odvete v júni 2015 zvíťazili Balovým gólom 1:0. „Walesania prejavili tímovejšieho ducha v tomto zápase ako my. My sme ako tím zlyhali. Vedieme 1:0 a potom prenecháme iniciatívu súperovi. Vo futbale nie je jediným rozdielom hráčska kvalita. Teraz sa mnohí čudujú, ako je možné, že mužstvo s takou kvalitou končí vo štvrťfinále. My sme jednoducho neboli dosť dobrí v tomto stretnutí,“ priznal záložník AS Rím Nainggolan, citoval ho portál sporza.be.

„Mali sme dobrý herný plán a prvých 20 – 25 minút sme ho aj napĺňali. Potom sme sa posunuli o 15 metrov dozadu; možno sme sa zľakli toho, že nedostatočne vykrývame tieto priestory. Nie som čarodejník a nedokážem len tak nahradiť skúsenosti. Mali sme smolu v tom, že nám chýbali zranení Vincent Kompany a Nicolas Lombaerts a k tomu sa nešťastne na tréningu pridal ďalší skúsený hráč Jan Vertonghen,“ skonštatoval kormidelník Belgičanov Marc Wilmots a doplnil: „Pred týmto stretnutím sme v troch zápasoch nedostali ani gól. Teraz sme ale urobili chyby, ktoré sme nemali urobiť a súper bol veľmi kvalitný. Vieme, že nás radili medzi favoritov. Možno sa hráči zľakli, lebo sú ešte mladí. Za tento neúspech nesiem zodpovednosť.“

K piatkovému obratu na Štadióne Pierra Mauroya zavelil po polhodine hry kapitán družiny Chrisa Colemana Ashley Williams. Po zmene strán rozhodli o triumfe outsidera Hal Robson-Kanu a striedajúci Sam Vokes. „Nedávam veľa gólov, ale viac ako ten môj ma teší, že sme postúpili. Či nami zatriasol úvodný gól súpera? Nie. Odpovedali sme veľmi dobre, už neraz sme sa bavili o skvelom charaktere tohto tímu a dnešok nebol výnimka. Všetci sa tešíme z toho, ako sa nám darí, fanúšikovia sú brilantní. Verím, že aj všetci doma sú spokojní a že naša spoločná radosť ešte chvíľu potrvá,“ vyhlásil stopér Swansea City Williams.

Walesania prienikom do semifinále prekonali svoj doterajší jediný výsledok na veľkom záverečnom turnaji – na MS 1958 postúpili medzi osem najlepších. „Neviem nájsť tie správne slová. Nikdy by sme si neboli pomysleli, že sa ocitneme v semifinále majstrovstiev Európy. Aj po góle súpera sme zostali dostatočne sebavedomí a verili sme si, že skórujeme. To je presne to, čo nás zdobí a z čoho ťažíme počas celého turnaja. Pýtate sa, čo bude ďalej? Už bude možné všetko,“ uzavrel waleský stredopoliar Joe Allen.

debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016 #Wales - Belgicko