Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Löw pred Talianskom neprednáša tímu kapitoly z histórie

Vlastnia dovedna neuveriteľných osem titulov majstrov sveta, každý ich má po štyri. Bez ohľadu, ako sa bude finálový turnaj ďalej vyvíjať, taký súboj gigantov na tomto šampionáte ešte nebol a už ani nebude.

02.07.2016 12:00
Joachim Löw Foto: ,
Joachim Löw.
debata (1)

Proti sebe stoja veľmoci najvyššieho rangu – Nemecko a Taliansko. Pre jedného z nich sa cesta turnajom v sobotu skončí už vo štvrťfinále.

„Na to, čo bolo doteraz, musíme zabudnúť. Čaká nás najťažší súper,“ vravel nemecký kouč Joachim Löw po bezproblémovej výhre nad Slovenskom v osemfinále šampionátu (3:0). „Nemecko je najlepším mužstvom na tomto turnaji, je vpredu pred ostatnými. Môžeme ho vyradiť, ale musíme predviesť niečo výnimočné, lebo ani výborný výkon nemusí stačiť,“ vrátil mu poklonu taliansky kouč Antonio Conte.

Čo v sobotu najviac zaváži? Zaberie tradícia, ktorá hovorí, že Nemcom sa jednoducho na veľkých turnajoch proti Talianom vôbec nedarí?

Nemci ešte nikdy v histórii v súťažnom zápase Talianov nezdolali. Keď na nich narazili, bol to ich koniec v každej súťaži. Ak dosiahli úspech, a nebolo ich málo, nesmela sa im pripliesť do cesty sqaudra azzurra. A takých zápasov tiež nebolo vôbec málo. Tieto dva silné tímy sa stretli na najvyšších fórach osemkrát. Aj preto sa nemecký tréner Löw dozadu vôbec neobzerá a ani svojmu mužstvu v tomto prípade neprednáša kapitoly z dejín.

„Neexistuje trauma z Talianov. Káva, ktorú sme pili v minulosti, už vychladla,“ zdôrazňuje. Prítomnosť mu nahráva. Stále platí, že naposledy strelil gól do nemeckej siete Slovák Juraj Kucka v príprave v Augsburgu. Odvtedy úradujúci majstri sveta neinkasovali a držia si čisté konto 478 minút. Táto situácia nahráva nemeckým reprezentantom, lenže hlavná previerka ich iba čaká. Šampionát sa pre nich v sobotu začína, Slováci v osemfinále nijakým spôsobom nemeckých futbalistov nepreverili.

Taliani takisto postupujú turnajom veľmi hladko a v osemfinále museli preskočiť mimoriadne vysokú prekážku, vyradili obhajcov zo Španielska (2:0). „Nemci? To bude ešte náročnejší súper,“ domnieva sa Conte.

Príkladov, keď si Taliani poradili s týmto súperom, je veľa. Pred štyrmi rokmi na majstrovstvách Európy vyhrali v semifinále nad Nemeckom 2:1. Poradili si sním aj na jeho pôde na MS 2006. Opäť v semifinále – vyradili domácich v predĺžení 2:0. Tieto dve mužstvá sa už stretli aj na absolútnom vrchole – vo finále majstrovstiev sveta 1982 a v semifinále 1970, samozrejme, tešili sa Taliani.

Takmer všetci nemeckí hráči i tréner si ešte dobre spomínajú najmä na vypadnutie na predchádzajúcich ME. „Bola to bolestivá prehra. Ale ako trénerovi mi pomohla, využil som to už na MS 2014,“ tvrdí Löw.

Tento rok v marci sa konečne radovali aj nemeckí futbalisti. Vyhrali 4:1 v Mníchove, aspoň v príprave. A bola to vôbec prvá výhra vo vzájomných stretnutiach po vyše dvadsiatich rokoch.

V listovaní v archívoch sa však dá naraziť aj na niečo, čo hovorí v nemecký prospech. Nemecko na európskom šampionáte vyhralo vo všetkých svojich piatich štvrťfinálových súbojoch. Taliani sa niečím podobným nemôžu pochváliť. Tiež nastúpili vo štvrťfinále päťkrát, ale postúpili len v troch prípadoch.

Nemci sa netaja tým, že majú s týmto súperom veľa nevybavených účtov. Nemecký tréner upozorňuje, že súčasný taliansky tím nezapadá do tradičnej predstavy. „Toto nie sú Taliani, ako ich poznáme. Nesústreďujú sa len na obranu, sú silní aj vpredu, na tomto turnaji to potvrdili v každom stretnutí,“ pripomína.

Taliani napriek všetkým faktom odmietajú úlohu favorita a túto rolu podsúvajú Nemcom. „Nemôžeme sa predsa pripravovať tak, že keď sme nad Nemeckom vyhrali vždy, tak ho zdoláme aj teraz. Pripravovali sme sa na súpera, hľadali sme jeho slabé stránky, ale veľa sme ich nenašli,“ priznal stredopoliar Alessandro Florenzi.

Conte však predsa len vidí jednu cestu. „Keď ide do tuhého, vieme vždy zabrať,“ spolieha sa na taliansku schopnosť v ťažkých stretnutiach.

Víťaz tohto zápasu narazí v semifinále na lepšieho z dvojice Francúzsko – Island.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016 #štvrťfinále Nemecko - Taliansko