Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na výnimočnú generáciu sa rúti waleský rýchlik

Už pred svetovým šampionátom v Brazílii 2014 o nich vraveli: budú čiernym koňom turnaja! Zdolať môžu ktoréhokoľvek z veľkých favoritov. Medaila pre nich v žiadnom prípade nevisí príliš vysoko.

01.07.2016 12:00
Gareth Bale Foto: ,
Gareth Bale je hviezda Walesu.
debata

Keď prichádzali belgickí futbalisti pred dvomi rokmi na svetový šampionát, sršalo z nich sebavedomie. Niet divu, partia okolo trénera Marca Wilmotsa mala vo vizitke jednoznačne napísané – pozor, sme výnimočná generácia. Silné slová spočiatku potvrdzovala. Základnou skupinou prešla bez straty bodu, v osemfinále ju nezastavili ambiciózni Američania. Prišlo však štvrťfinále s Argentínou. A v prvom vážnom teste Belgičania zlyhali. Messi a spol. zvíťazili 1:0.

Ďalšia svetová superhviezda sa pokúsi zmariť odvážne belgické sny už dnes. Znovu vo štvrťfinále – tentoraz v európskom. Wilmotsova družina, veľmi podobná tej z Brazílie, bude čeliť rozbehnutému Walesu. „Vieme o kvalitách súpera. Belgičania majú v základnej jedenástke i na lavičke skvelých hráčov, ktorí by sa nestratili v akomkoľvek inom tíme. Sú favoritom zápasu,“ upozorňuje waleský tréner Chris Coleman.

Belgičania nesmierne túžia po úspechu. Z európskych šampionátov majú bronz (1972) i striebro (1980). Vyrovnať doterajšie maximum, o ktoré sa postaral tím okolo slávneho Jana Ceulemansa, by mohli práve vo Fancúzsku. Napokon, pohľad na ich káder vzbudzuje mimoriadny rešpekt.

Mená ako Eden Hazard, Thibaut Courtois, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne či Dries Mertens a Axel Witsel veľmi dobre pozná a uznáva celý futbalový svet. Wilmotsovi síce chýba pre zranenie kapitán Vincent Kompany, no i tak mal z čoho vyberať. Na šampionát priviedol šestnástich futbalistov, ktorí pôsobia v piatich elitných ligách sveta. Pričom neobliekajú dresy podradných tímov, ale veľkoklubov na čele s Barcelonou, Chelsea Londýn, Liverpoolom, Manchestrom City či Atléticom Madrid.

„Veríme, že tento šampionát nám prinesie úspech. Pokúsime sa prebojovať až do finále,“ tvrdí sebavedomo De Bruyne. Pomôcť k naplneniu odvážneho cieľa by mal spolu s ním najmä kapitán Hazard. „Keď je vo forme, je najlepší na svete,“ vraví Courtois plnou vážnosťou o spoluhráčovi, ktorý predviedol v osemfinále s Maďarskom skvelý výkon.

Belgický brankár si dosiaľ udržal na turnaji trikrát čisté konto. Gól neinkasoval už 270 minút, naposledy ho ešte v úvodnom zápase prekonal Talian Graziano Pellé. Na pozore sa dnes bude mať predovšetkým pred Balom. Krídelník Realu Madrid, jeden z dvojice najdrahších (100 miliónov eur) i najrýchlejších futbalistov planéty (už v 14 rokoch zabehol stovku za 11,4 s) sa na francúzskych trávnikoch strelecky presadil tri razy.

„Vieme, akú osobnosť majú Walesania vo svojom strede. Nie je to však len o Balovi. Musíme si dať pozor na každého hráča súpera,“ myslí si Wilmots.

Pravdou je, že ostrovania nebudú pod takým tlakom ako Belgicko. Pri premiére na záverečných turnajoch majstrovstiev Európy dosiahli výsledok, aký od nich nik nečakal. Na ceste za ním ich nezastavili ani Slováci, ktorých v základnej skupine zdolali 2:1. Aj vďaka gólu hviezdneho Bala.

Udrie waleský drak opäť?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #belgická futbalová reprezentácia #waleská futbalová reprezentácia