Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampionát láka aj v Indii. Diváci vidia všetky zápasy

Predstavil sa, ale jeho meno našinec po prvom počutí nezopakuje. Až z vizitky sa dá presne a bez chyby identifikovať. Volá sa Rupayan Bhattacharya.

29.06.2016 17:17
Rupayan Bhattacharya Foto:
Rupayan Bhattacharya.
debata

Novinár z Indie zastupuje vo Francúzsku denník Ei Samay. Sú to vplyvné noviny, ktoré majú náklad 300-tisíc kusov.

„Európsky futbalový šampionát je pre indického čitateľa a fanúšika veľmi zaujímavý a sledovaný. Preto som tu, denne posielam do redakcie tri články,“ popisuje kolega a dodáva, že televízia odvysiela z francúzskeho turnaja všetkých 51 stretnutí. Aj prenosy sa tešia veľkej popularite.

Na šampionáte starého kontinentu sú akreditované stovky pracovníkov médií zo všetkých kútov sveta, nielen z účastníckych a európskych krajín. Bhattacharya pochádza z Kalkaty, ktorá má takmer toľko obyvateľov ako celé Slovensko. Bezmála päť miliónov. „Práve v Kalkate je futbal veľmi populárny, toto mesto je jedno zo silných futbalových centier u nás,“ približuje indický novinár.

Futbal sa teší aj v tejto veľkej krajine značnému záujmu, hoci športom číslo jeden je mimoriadne populárny kriket. India je zároveň hokejovou krajinou podobne ako Slovensko. Pravda, rozdiel je v tom, že ľadový hokej jej obytavelia takmer nepoznajú, veľkú popularitu má však pozemný.

„U nás majú možnosť diváci sledovať aj európske klubové futbalové súťaže a takisto aj ligové stretnutia v popredných futbalových krajinách. Takže fanúšikovia majú dobrý prehľad. Teraz je asi najpopulárnejšia španielska liga, aj vďaka Barcelone a Realu. Ale televízia približuje aj stretnutia z Anglicka, Talianska, Nemecka…“ vysvetľuje Bhattacharya.

Jeho novinárska vizitka je bohatá. Získal už nemálo skúsenosti zo svetových podujatí, zúčastnil sa na štyroch olympijských hrách (Atlanta 1996, Sydney 2000, Atény 2004 a Peking 2008). A patrí aj k futbalovým komentátorom, absolvoval aj troje majstrovstvá sveta vo futbale (Japonsko a Kórea 2002, Nemecko 2006, Afrika 2010, Brazília 2014), hoci India sa na takomto fóre ešte nikdy nepredstavila.

„Na majstrovstvách Európy som však teraz vôbec prvý raz, teším sa, že mám možnosť vidieť veľa pekných zápasov, neľutujem dlhú cestu,“ pokračuje kolega z Indie. „Stretnutia majú dobrú úroveň a sú zaujímavé. Ich atraktívnosť zvyšujú aj prekvapenia, ktoré sa rodia. Naposledy som sledoval v Paríži veľký a príťažlivý súboj dvoch silných krajín – Španielska a Talianska.“

Na otázku, či pozná aj slovenských hráčov, záporne pokrúti hlavou. „Nie, veľa o nich neviem. Ale, samozrejme, zaregistroval som, že ste postúpili zo skupiny a potom vás vyradilo Nemecko.“ Práve nemeckí reprezentanti patria medzi jeho kandidátov na titul.

„Pravda, mužstiev, ktoré môžu vyhrať zoszalo na tomto turnaji ešte stále niekoľko, ťažko sa vyberá len jeden tím. Spolu s Nemcami do skupiny favoritov patria aj domáci Francúzi či Taliani,“ domnieva sa Rupayan Bhattacharya.

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

debata chyba