Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Utrápení superstrelci. Lewandowski vyzýva Ronalda

Stroje na góly. Strelci na pohľadanie. Útočné esá s inštinktmi zabijaka. Ofenzívne zbrane s multimiliónovou hodnotou.

30.06.2016 07:00
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Cristiano Ronaldo.
debata (1)

Cristiano Ronaldo a Robert Lewandowski. Dvojica kanonierov, po ktorej túžia mecenáši svetových veľkoklubov. Zakaždým, keď vkročia na trávnik, sú aj tie najlepšie obrany v strehu.

Napokon, v uplynulej sezóne obaja prekonali magickú päťdesiatgólovú hranicu. Poliak v drese Bayernu Mníchov, ktorému pomohol k zisku titulu i pohára. Portugalčan dotiahol k triumfu v Lige majstrov Real Madrid.

Aj na európskom šampionáte mali patriť k ozdobám. Výnimočné výkony z klubov však do reprezentácie (zatiaľ) nepreniesli. Povesť si môžu napraviť už dnes. Vo vzájomnom súboji.

Ktorá zo superhviezd privedie svoju krajinu do kontinentálneho semifinále?

„Súhlasím, Portugalsko nie je len o Ronaldovi. Mnohí dokonca hovoria, že na turnaji nie je v ideálnej pohode a nehrá dobre. To je však jedno. Aj tak by som bol nadšený, keby som ho mal vo svojom tíme,“ upozorňuje na kvality súperovho tromfu poľský brankár Wojciech Szczesny.

Najmä po úvodných dvoch zápasoch počúval portugalský kapitán tvrdú kritiku. Presného zásahu sa nedočkal, jeho mužstvo ani raz nevyhralo a namiesto tradičných loptových kúziel ponúkal tribúnam len prejavy hnevu a zúfalstva.

Maďarom síce strelil dva góly, no v osemfinále s Chorvátskom opäť nevynikal. Napriek tomu, že súperovu bránku znovu ohrozoval, čo mu sily stačili.

Mimochodom, Ronaldo je suverénne najčastejšie strieľajúcim hráčom šampionátu. Celkovo sa pokúsil o ohrozenie brankára 34-krát (na druhom mieste sú Walesan Gareth Bale a Belgičan Kevin De Bruyne s osemnástimi pokusmi).

Trinásťkrát minul cieľ, jedenásťkrát mu strelu zblokovali brániaci hráči, raz ho zastavilo brvno. Nemôže sa pýšiť ani tretinovou úspešnosťou, priestor bránky trafil len deväťkrát.

„Ronaldo, ani nikto z mojich hráčov tu nie je na to, aby vyzeral na ihrisku pekne. Máme pred sebou jediný cieľ: nájsť cestu k úspechu. Akokoľvek,“ hovorí portugalský tréner Fernando Santos, ktorý si uvedomuje, že ťarcha leží predovšetkým na pleciach Ronalda.

Mal by to byť práve trojnásobný víťaz Zlatej lopty, kto dotiahne Portugalsko k vytúženému zlatu – premiérovému v histórii. Raz už k nemu Ronaldo bol veľmi blízko, no v domácom finále európskeho šampionátu ho pred dvanástimi rokmi zarmútilo prekvapenie z Grécka (0:1).

Tak, ako vkladajú Portugalčania nádeje do Ronalda, veria Poliaci Lewandowskému. Niet divu, že 40-miliónová krajina túži po úspechu. Poliaci si vo štvrťfinále európskeho šampionátu zahrajú po prvý raz v histórii. Na bronz zo svetového si neskôr narodení ani nepamätajú (1974 a 1982).

Všetko by mal zmeniť Lewandowski. Lenže hviezda Bayernu na prvý gól na turnaji stále čaká. Navyše, po osemfinále so Švajčiarskom ju trápilo drobné zranenie.

„Nemusíte mať obavy. Robert bude v poriadku. A pripravený pobiť sa proti Portugalsku o víťazstvo,“ tvrdí Hubert Malowiejski, asistent trénera.

Obaja superstrelci môžu dnes večer v Marseille zohrať kľúčové úlohy. A gólmi priblížiť svoju krajinu k historickému úspechu.

Ktorému z nich sa zadarí?

EURO 2016 – Štadióny, na ktorých sa hrá
Paríž Stade de France Nice Marseille Lyon
Lille Saint Étienne Lens Bordeaux Toulouse

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Robert Lewandowski