Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odmietol som Bayern? Nezmysel, ale prednosť má Neapol

Najväčšiu pozornosť na finálovom turnaji majstrovstiev Európy pútal zo slovenského tímu Marek Hamšík.

29.06.2016 06:00
Marek Hamšík Foto: ,
Marek Hamšík po svojom góle do siete Ruska.
debata (6)

Špílmacher Kozákovho tímu patril v individuálnom hodnotení hráčov, kým ešte Slovensko účinkovalo na šampionáte, medzi najlepších. Banskobystrický rodák oslávi o necelý mesiac 29. narodeniny.

Ako ste vnímali dobré hodnotenia vašich výkonov na Eure?
Som šťastný. Všetko, čo sa odohrávalo na šampionáte, vnímam pozitívne, či už tímovo, ale aj osobne. Myslím si, že turnaj mi vyšiel.

Čo to znamená pre vašu budúcnosť? Dostanete novú zmluvu v Neapole alebo prestúpite?
Všetko je možné, uvidíme, čo prinesú najbližšie dni. Teraz si chcem oddýchnuť, sezóna bola dlhá a náročná, odohral som veľa zápasov, moje telo to cíti.

Objavila sa informácia, že ste odmietli Bayern Mníchov…
O tom nič neviem, to je nezmysel. Aj keby som nejakú ponuku dostal, takto by som sa určite nevyjadril.

Rokujete s inými klubmi?
Cítim sa dobre v Neapole a viem si predstaviť, že tam strávim aj zvyšok kariéry. Teraz bude dôležité, ako zareaguje klub. Už pred šampionátom sa začalo prvé kolo rokovaní o nových podmienkach zmluvy, ak sa dohodneme, určite zostanem. Ak však nie, budem sa musieť podľa toho zariadiť. Teraz si chcem užiť nejaký čas voľna, stráviť ho s rodinou, s ktorou som dlho nebol, chýbala mi.

Vaši dvaja malí synovia vás prišli povzbudiť do Lille na zápas s Nemeckom. A po ňom ste si s nimi na ihrisku zakopali…
Splnili si svoj sen. Videli stretnutie na majstrovstvách Európy a potom si aj na ihrisku, kde sa hralo, trochu zakopali. Počkal som na nich po zápase na trávniku. Diváci ich vytlieskali, mali zážitok. Dôležité je, že futbal ich baví a majú z neho radosť.

Boli ste po stretnutí s Nemeckom sklamaný?
Prehra nikoho neteší, ale musíme uznať, že Nemci vyhrali zaslúžene. Mohli sme stretnutie zvládnuť lepšie, ale nad tým teraz prevažuje pozitívne hodnotenie celého podujatia, s ním môžeme byť určite spokojní.

V čom mohlo mužstvo zvládnuť záverečné stretnutie lepšie?
Dostali sme rýchlo prvý gól. To ovplyvnilo ďalší priebeh. Nie je ľahké obracať potom zápas proti majstrom sveta, ktorí sa chytili. Majú nielen silné, ale aj skúsené mužstvo, takéto situácie zvládajú. Nevyužili sme Kuckovu šancu a vzápätí inkasovali druhý gól, bolo rozhodnuté. Nemci hrali výborný futbal. Najmä prvý polčas však mohol byť z našej strany lepší.

Vy ste patrili k oporám mužstva už pred šiestimi rokmi na majstrovstvách sveta v Afrike. Vtedy i teraz skončilo Slovensko v osemfinále. Dočkáme sa niekedy aj štvrťfinále?
Azda áno, ale treba povedať, že tieto výsledky dosiahla zlatá generácia slovenského futbalu. Mnohí hráči štartovali aj na ME aj na MS. A v oboch prípadoch bol postup zo skupiny a účasť v osemfinále úspechom. Som na tieto výsledky hrdý.

Tréner naznačil, že príde generačná výmena. Ako to vnímate?
Tréner Kozák zapojil do tohto mužstva viacero mladých hráčov. Majú svoju perspektívu, potvrdili to aj na tomto šampionáte. Určite dostanú aj ďalšie šance. Tréner bude mať na čom stavať.

Budete teraz sledovať šampionát aj na diaľku?
Určite áno, pozriem si ďalšie stretnutia v televízii. Najmä jedna strana pavúka je veľmi zaujímavá, očakávam dobré zápasy, bude to dramatický turnaj až do konca.

Kto je váš favorit na prvenstvo?
Pred šampionátom som tipoval jedného z trojice Španielsko, Nemecko, Francúzsko, už to teraz nebudem meniť, hoci jeden tím z nej sa so súťažou už rozlúčil.

Hamšík povzbudil mladé talenty

Marek Hamšík sa v pondelok popoludní vrátil zo šampionátu domov do Banskej Bystrice a prvá cesta viedla do Podlavíc, kde kedysi začínal. Pôsobí tam jeho futbalová škola, ktorá nesie aj jeho meno a svoj talent v nej rozvíja tristo detí. Hamšík sledoval vyvrcholenie súťaže banskobystrických materských škôl Generali Jupi Cup. Vyraďovacie kolá trvali mesiac a včera sa uskutočnil finálový turnaj, v ktorom štartovali štyri najlepšie výbery. V turnaji si zahrali aj Hamšíkovi synovia Christian a Lucas, ale ich tím do finále nepostúpil. Hamšík sa vyfotografoval s najmenšími talentmi a zúčastnil sa na autogramiáde.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #slovenská futbalová reprezentácia