Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Španielsku nadvládu ukončili Taliani. Po 2920 dňoch

Po 2920 dňoch sa na reprezentačnej úrovni skončila španielska nadvláda nad európskym futbalom.

27.06.2016 21:32
Euro 2016, Španielsko, smútok Foto: ,
Sklamaní futbalisti Španielska po prehre s Talianskom.
debata

Postaralo sa o to takticky tradične vyspelé a v pondelok tiež skvele nachystané Taliansko, ktoré ho v parížskom osemfinále kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku zdolalo 2:0. Španieli sa po rokoch 2008 a 2012 usilovali skompletizovať zlatý európsky hetrik, ale narazili na odvážneho vyzývateľa.

„Vedel som to, vedel som, že moji zverenci majú v sebe niečo veľké, niečo mimoriadne. Dnes sme všetkým ukázali, že Taliansko nie je iba ‚catenaccio‘,“ citoval oficiálny server šampionátu strojcu úspechu na talianskej lavičke Antonia Conteho. „Toto nie je najlepšia éra talianskeho futbalu, takže sa nemôžeme spoliehať na veľké hviezdy. Sporil som sa, aby si to ľudia uvedomili. Španielsky futbal je vo výbornej kondícii, takže by sme mali byť obzvlášť hrdí, že sme ich zdolali.“

Španielsky kouč Vicente De Bosque uznal, že Taliansko bolo lepšie, o svojej budúcnosti vo funkcii nehovoril. „Nemyslím si, že touto prehrou sa skončila nejaká éra. Máme stále mnoho dobrých hráčov, štruktúra mládeže je kvalitná, tak isto ako kluby,“ domnieva sa 65-ročný odborník, ktorý priviedol Španielov k európskemu prvenstvu pred štyrmi rokmi aj k titulu majstrov sveta v JAR 2010.

Po úradujúcich majstroch Európy sa Taliani hotujú vyradiť aj aktuálnych svetových šampiónov. Vo štvrťfinále ME totiž budú v sobotu v Bordeaux čeliť Nemcom, ktorí si v nedeľňajšom osemfinále poradili so Slovákmi hladko 3:0. „V rozpätí niekoľkých dní čelíme dvom z najlepších tímov sveta,“ zdôraznil Giorgio Chiellini, strelec prvého a víťazného gólu proti Španielom. „Bude to zo všetkých stránok veľmi, veľmi náročné. Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa čo najlepšie. Budeme potrebovať superextramimo­riadny výkon, nie len výnimočný. Od zajtra začíname premýšľať nad Nemeckom,“ skonštatoval Conte.

debata chyba
Viac na túto tému: #EURO 2016 #Taliansko - Španielsko